Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο αμερικανός φορολογούμενος πληρώνει την προστασία μεγαλων αμερικανικών εταιρειών στην Ευρώπη

Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι

οι τρεις κολοσσοί της αμερικανικής

αμυντικής βιομηχανίας

(Boeing, Raytheon, και Lockheed Martin)

που θα απορροφήσουν τα 11 δισ. δολ.


Η ένταξη των χωρών της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ -άρα και της Ελλάδας- στην Αντιπυραυλική Ομπρέλα των ΗΠΑ στην Ευρώπη αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Ωστόσο από την όλη συζήτηση έγινε σαφές ότι οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι τρεις κολοσσοί της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας (Boeing, Raytheon, και Lockheed Martin) που θα απορροφήσουν τα 11 δισ. δολάρια που υπολογίζεται ότι θα ανέλθει το κόστος και για το οποίο θα κληθούν να συμβάλουν όλες οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ.
Με την Ρωσία να εξακολουθεί να προβάλει σθεναρή αντίσταση και την πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών να εκφράζουν ζωηρές αντιρρήσεις, οι ΗΠΑ επανέφεραν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το θέμα δημιουργίας της αντιπυραυλικής ομπρέλας. Κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και τη συζήτηση του θέματος της αντιπυραυλικής... προστασίας, για πρώτη φορά μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 διατυπώθηκαν επιφυλάξεις από την Ευρώπη για τη σκοπιμότητα υπέρογκων εξοπλισμών, οι οποίοι δεν πείθουν ότι προορίζονται για την ασφάλειά της.
Μύθος
Ο μύθος για ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ την εποχή του Σαντάμ και η αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο διοχετεύθηκαν οι πληροφορίες στη συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και στα ΜΜΕ έχει κλονίσει σημαντικά το παγκόσμιο σύστημα των εξοπλισμών. Με το τέλος του ψυχρού πολέμου, το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα είχε αρχίσει να προωθεί υποκατάστατα απειλών και κινδύνων για να δικαιολογήσει την παρουσία του και την ανάγκη «αντιμέτρων».
Μετά το 2001, την επέμβαση στο Αφγανιστάν και αργότερα το 2003 την εισβολή στο Ιράκ, οι αμυντικές δαπάνες «βρήκαν» λόγο ύπαρξης κύρια για τις χώρες που ενεπλάκησαν. Οι υπόλοιπες δυτικές χώρες ήταν αναγκασμένες να ακολουθήσουν το χορό. Οι θεωρίες των ασύμμετρων απειλών και της ασφάλειας για το «ίδιο το σπίτι μας» (homeland security), καθιερώθηκαν και εδραίωσαν την αντίληψη ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τους πληθυσμούς των δυτικών χωρών απροστάτευτους απέναντι σε όπλα μαζικής καταστροφής, τρομοκράτες...
Στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι αποφασίστηκε η υποστήριξη των αμερικανικών σχεδίων και η επέκταση του νατοϊκού αντιπυραυλικού συστήματος ώστε να καλύπτει και τις υπόλοιπες χώρες (βλέπε χώρες του Νότου).
Η σχετική Μελέτη θα παρουσιασθεί στη Σύνοδο Κορυφής του 2009 και θα αρχίσει φυσικά η ανάθεση του έργου.
Επί της ουσίας θα πρόκειται για την υλοποίηση επί ευρωπαϊκού εδάφους, ενός αμυντικού προγράμματος, με τεράστιες επιπτώσεις και κόστος, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας προϊδεασμός της κοινής γνώμης, συζήτηση στα κοινοβούλια τα εθνικά ή στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Τσεχία φαίνεται ότι θα υπογράψει τη συμφωνία τον ερχόμενο Μάιο και θα ακολουθήσει η Πολωνία έναντι προσφοράς κάποιων συμβατικών όπλων από την αμερικανική πλευρά. Το κόστος μόνο για το ευρωπαϊκό αντιπυραυλικό σύστημα ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.
Προβληματισμοί
Στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου εκφράσθηκε η πρόθεση να ενσωματωθούν μελλοντικά όλα τα υπό κατασκευή αντιπυραυλικά συστήματα. Στο σημείο αυτό αρχίζουν οι προβληματισμοί των ειδικών καθ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα απόλυτης σιγουριάς στην αντιμετώπιση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Η δυνατότητα εκτόξευσης μαζί με τον πύραυλο και πολλών ομοιωμάτων (πυραύλων μαϊμού), προκαλεί σύγχυση και μειώνει την αξιοπιστία των αντιπυραυλικών συστημάτων.
Κάποια τεστ που έγιναν όφειλαν την επιτυχία τους στην εκ των προτέρων γνώση του πραγματικού πυραύλου, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ως αντίδραση στα παραπάνω αμερικανικά σχέδια η Ρωσία έχει αναστείλει τη συμφωνία για το πάγωμα των συμβατικών όπλων (CFE) και δεν τέθηκε σε ισχύ η δεύτερη συμφωνία για τους διηπειρωτικούς πυραύλους πολλαπλών κεφαλών (START ΙΙ).
Μια άλλη παράμετρος που ανησυχεί τη Ρωσία είναι η διακηρυγμένη αμερικανική επιδίωξη να πετύχει μέχρι το 2020 την δυνατότητα κατασκευής μιας απόλυτης ασπίδας από την οποία δεν θα περνάει κανένας εχθρικός πύραυλος. Αυτό σημαίνει ότι τότε θα μπορεί η αμερικανική πλευρά να προσβάλει ανενόχλητη στόχους σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη μέσα σε 60 χωρίς να απειλείται.
Η ανατροπή της ισορροπίας, με αυτό τον τρόπο, θα δώσει απεριόριστες δυνατότητες στη μια πλευρά, με ότι κινδύνους συνεπάγεται.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]