Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: «Βλέπει» λύση ο Γκρούεφσκι

Εντονος προβληματισμός αναπτύσσεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για τις συνέπειες που θα έχει στη διαπραγμάτευση το γεγονός ότι η ΥΠΕΞ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη δημοσιοποίησε ότι το «Νέα Μακεδονία» αντιμετωπίζεται από την Αθήνα ως σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δύο κορυφαίοι υπουργοί, μιλώντας στον ΕΤ, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι «το όνομα αυτό κάηκε» μετά τη μετάδοση στο Διαδίκτυο της σχετικής συνομιλίας που είχε η κυρία Μπακογιάννη με δέκα μπλόγκερ στο υπουργείο Εξωτερικών. Εμπειροι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας διατύπωσαν ανάλογες εκτιμήσεις και απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην έκκληση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ για εχεμύθεια σχετικά με το περιεχόμενο των προτάσεών του.
Οπως όλα δείχνουν, η προσπάθεια στο εξής θα είναι να ξεχαστεί το «Νέα Μακεδονία» ώστε να επανέλθει στο προσκήνιο μόνο στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων.
Για το λόγο αυτό, προφανώς, μετά τη σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό η κυρία Μπακογιάννη και ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης το Σάββατο, απαντώντας σε σχετικές με το «Νέα Μακεδονία» ερωτήσεις (και κατόπιν εορτής) αποκήρυξαν την ονοματολογία. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση αναμένει την επόμενη κίνηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πριν καταλήξει θα συνεννοηθεί με την αμερικανική διπλωματία. Στις 7 Μαΐου ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ κ. Α. Μιλόσοσκι θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να υπογράψει σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ-ΠΓΔΜ. Σήμερα θα βρίσκεται στα Σκόπια ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ για να μεταφέρει τη βούληση της Συμμαχίας να δεχθεί ως μέλος την ΠΓΔΜ αμέσως μετά τη λύση του προβλήματος της ονομασίας. Λύση εντός του 2008 βλέπει πλέον και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Ν. Γκρούεφσκι.
Δήλωσε, συγκεκριμένα, ότι μετά τις εκλογές της 1ης Ιουνίου θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού με «ευρωπαϊκό-πατριωτικό προφίλ», που θα επικεντρωθεί στην ένταξη στο ΝΑΤΟ «ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους».
Στην τελευταία δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνας και Πολιτικής, το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι προηγείται σταθερά με 23,7%, έναντι 12,3% της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης. Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα, η Ενωση για τη Δημοκρατική Ενταξη (DUI) του Αλί Αχμέτι, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, συγκεντρώνει ποσοστό 9,7%, ενώ το συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι θα ψήφιζε το 6,9% των ερωτηθέντων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]