Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελλάδα - Σκόπια: Ραντεβού... τον Σεπτέμβριο

Για μετά τις εκλογές στα Σκόπια με χρονικό ορίζοντα το φθινόπωρο, φαίνεται ότι μετατίθεται η κορύφωση των προσπαθειών για επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, τη στιγμή που στην Αθήνα υπάρχει προβληματισμός για τους χειρισμούς που οδήγησαν στην άσκοπη ονοματολογία και στο «κάψιμο» της ονομασίας «Νέα Μακεδονία».
Η αμερικανική πλευρά, πάντως, δεν το βάζει κάτω και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει μέσω του κ. Νίμιτς μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση ότι η τελευταία πρόταση της 25ης Μαρτίου παραμένει στο τραπέζι και θα πρέπει απλώς η Αθηνά να εισηγηθεί «τροποποιήσεις ή βελτιώσεις» της. Η εξέλιξη αυτή είναι εντελώς απογοητευτική, καθώς η πρόταση της 25ης Μαρτίου έχει απορριφθεί κατηγορηματικά όχι μόνο στο σκέλος που αφορά στην προτεινόμενη διπλή ονομασία (με το προτεινόμενο όνομα για μερική διεθνή χρήση το «Δημοκρατία της Μακεδονίας- Σκόπια»).
Είναι ενδεικτική η δήλωση του Αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Μ. Μπράιζα στον ανταποκριτή της «Ημερησίας» Μ. Ιγνατίου, που περιγράφει τις επόμενες κινήσεις στο Σκοπιανό ως εξής: «Το επόμενο βήμα είναι περισσότερες συνομιλίες υπό τον κ. Νίμιτς. Με την ελπίδα ότι η Αθήνα θα εισηγηθεί τις τροποποιήσεις ή βελτιώσεις που επιθυμεί επί της τελευταίας πρότασης Νίμιτς, ενώ τα Σκόπια θα πρέπει να βρουν τρόπο να παραμελούν εποικοδομητικά παρά τη διεξαγωγή των εκλογών».
Μήνυμα Σήμερα στα Σκόπια μεταβαίνει για συνομιλίες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε χουπ Σέφερ, ο οποίος στις συνομιλίες που θα έχει με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας θα επιχειρήσει να στείλει ενθαρρυντικό μήνυμα στη χώρα και να καταστήσει απολύτως σαφές ότι οι αποφάσεις του Βουκουρεστίου είναι ομόφωνες και δεν μπορούν κατά κανένα τρόπο να παρακαμφθούν. Ο κ. Σέφερ αναμένεται να καθησυχάσει και τη σκοπιανή κοινή γνώμη ότι η ένταξη παραμένει στο τραπέζι και να ασκήσει εμμέσως πίεση στον πρωθυπουργό Ν. Γκρουέφσκι καλώντας τον να συμβάλει στη λύση του θέματος της ονομασίας, ώστε να ανοίξει ο ευρωατλαντικος δρόμος της χώρας.
Στις 7 Μαϊου ο υπουργός Εξωτερικών Α. Μιλοσόσκι μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, όπου θα υπογράψει σε ειδική τελετή με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κ. Ράις συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και «Μακεδονίας», κινήσεις που εμπράκτως διαψεύδουν τα σενάρια (που ευδοκίμησαν κυρίως στην Ελλάδα) περί προσπάθειας των Αμερικανών να... παρακάμψουν τη «σκληρή και αδιάλλακτη» κυβέρνηση των Σκοπίων προς όφελος της αντιπολίτευσης και του (...διαλλακτικού) προέδρου Τσερβενκόφσκι.
Συνάντηση Στην Αθήνα οι εξελίξεις στο Σκοπιανό μετά και την περιοδεία Νίμιτς, εξετάσθηκαν στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας Ντ. Μπακογιάννη και Β. Μεϊμαράκη.
Η κ. Μπακογιάννη τις προηγούμενες ημέρες είχε δεχθεί κριτική για το γεγονός ότι ενώ η επίσημη ελληνική θέση είναι για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, εμφανίσθηκε σε βίντεο απευθυνόμενη σε μπλόγκερς που είχε προσκαλέσει στο υπουργείο Εξωτερικών, το... προσωπικό γραφείο της, να αναλύει το γιατί η ονομασία «Νέα Μακεδονία» είναι... γεωγραφικός προσδιορισμός. Καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα με δηλώσεις της είτε στη γερμανική εφημερίδα Φρανκφουρτερ Αλεμαινε Τσαιτουγκ είτε στην Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν η κ. Μπακογιάννη δεν έκρυβε την προτίμηση της ελληνικής πλευράς για την ονομασία «Νέα Μακεδονία», κάτι που αποτέλεσε διαπραγματευτικό λάθος, μια και η ονομασία αυτή τώρα, έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι και οι Σκοπιανοί θα ζητήσουν άλλα ανταλλάγματα, προκειμένου να επανέλθει προς συζήτηση...
«Απέχουμε...» Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η κ. Μπακογιάννη δέχθηκε την ερώτηση εάν το «Νέα Μακεδονία είναι λύση» και αμήχανα αρκέσθηκε να απαντήσει ότι «δεν έχει μπει σε ονοματολογία, απέχουμε από αυτή την στιγμή και υπάρχουν πολλά ονόματα τα οποία συζητιούνται...». Η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η διαδικασία θα εντατικοποιηθεί όταν η προεκλογική περίοδος στα Σκόπια λήξει.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Β. Μεϊμαράκης, έσπευσε με νόημα να δηλώσει ότι «έχουμε βάλει τα χαρακτηριστικά και περιμένουμε τις προτάσεις του διαπραγματευτή..».
Αναποφάσιστοι οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ
Εξαιρετικά ρευστή παραμένει η πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ, καθώς η χώρα οδεύει προς τις πρόωρες εκλογές της 1ης Ιουνίου. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την μη κυβερνητική οργάνωση των Σκοπίων «Κέντρο Ερευνας και Πολιτικής» δείχνει ότι σχεδόν το ήμισυ του εκλογικού σώματος παραμένει αναποφάσιστο ως προς τις πολιτικές του προτιμήσεις σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ακόμη ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού της γειτονικής χώρας (47,4%) δηλώνει κατά των πρόωρων εκλογών ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 38,6% συμφωνεί.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε το διάστημα 12-13 Απριλίου, μεσούσης δηλαδή της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα για την ονομασία, ερεύνησε και την πρόθεση ψήφου. Σταθερά πρώτο στην προτίμηση των ψηφοφόρων, αλλά με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, έρχεται το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, VMRO-DPMNE, που συγκεντρώνει το 23,7%. Ακολουθεί η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, η οποία λαμβάνει το 12,3% των ψήφων. Τρίτη στην προτίμηση των ψηφοφόρων έρχεται η Ενωση για την Δημοκρατική Ενταξη (DUI). Πρόκειται για το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, του Αλί Αχμέτι, εμπνευστή της πρότασης για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση και συγκεντρώνει το 9,7%. Το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών του Μεντούχ Θάτσι, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Γκρούεφσκι, συγκεντρώνει το 6,9% της πρόθεσης ψήφου.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσαν πάντως είτε αναποφάσιστοι είτε αποφασισμένοι να απόσχουν από αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]