Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Από το «όνομα» στην «ταυτότητα»

Οι εκλογές στα Σκόπια μπορεί να «πάγωσαν» κάπως τις δημόσιες εξελίξεις γύρω από την επίλυση του προβλήματος, δεν άφησαν όμως τα «πράγματα αμετακίνητα» στη μετά-Βουκουρέστι εποχή.
Στην Αθήνα, η κ. Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τους μπλόγκερ, μέσα από έναν «περίτεχνο συλλογισμό» διατύπωσε τη θέση ότι ο όρος «Νέα Μακεδονία» εμπεριέχει και... ολίγον γεωγραφικό προσδιορισμό! Κάτι σαν το «ολίγον έγκυος»... Το μήνυμα το πήραμε! Εξάλλου το χει διατυπώσει πολλές φορές και με διάφορους τρόπους, επισήμως και ανεπισήμως, ότι είναι μια εκδοχή ονόματος αποδεκτή. Προφανώς, όλα αυτά που λέει η υπουργός Εξωτερικών δεν της ξεφεύγουν... Στέλνει «μηνύματα» και τα «ζυμώνει» στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Ερώτημα πρώτο είναι αν διαπραγματευτικά τέτοιου είδους προεξοφλήσεις, με μια διαπραγμάτευση απολύτως ανοιχτή σε όλα τα σοβαρά ζητήματα, είναι διπλωματικά σωστή.
Ερώτημα δεύτερο είναι αν τέτοιου τύπου προαναγγελίες ενισχύουν τη θέση «μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις» ή την υπονομεύουν και στέλνουν λάθος μηνύματα ως προς τις «κόκκινες γραμμές» κ.λπ. Φαίνεται η Ντόρα να μη... συμφωνεί με τη ρήση του κ. Μητσοτάκη ότι «δεν είμαστε επισπεύδοντες»...
Στα Σκόπια έχουμε μια πιο ουσιαστική αλλαγή γραμμής. Από το «όνομα» η συζήτηση μετατοπίζεται όλο και περισσότερο στην «εθνική Μακεδονική ταυτότητα» και στη «Μακεδονική γλώσσα». Δηλαδή στην ουσία του θέματος. Αυτό κάνει δυσκολότερα τα πράγματα, καθώς ο αυτοπροσδιορισμός είναι μία από τις βασικές ευρωπαϊκές και δημοκρατικές αρχές του σύγχρονου κόσμου και κανένας δεν μπορεί να τους το αμφισβητήσει.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο αυτοπροσδιορισμός γίνεται αποδεκτός ως «όχημα» του αλυτρωτισμού. Αλλά αυτό πια είναι ένα θέμα, που ξεπερνάει το «όνομα και τη χρήση του» και συνδέεται με ένα ευρύτερο πλαίσιο διεθνών σχέσεων (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Οικονομία κ.λπ.).
Κάτω απ αυτές τις εξελίξεις, όχι μόνο ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι εκ των πραγμάτων αναγκαίος, αλλά και η ενιαία χρήση του έναντι όλων, με εγγυήσεις συνταγματικού χαρακτήρα. Αν δεν γίνει αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος να χουμε κάνει μια «τρύπα στο νερό» και να νομίζουμε ότι έχουμε κλείσει ένα «μέτωπο», ενώ θα είναι ανοιχτό και θα μας κάνει να τρέχουμε πάλι πίσω από τα γεγονότα...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]