Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Προσύμφωνο» λύσης συντάσσουν οι ΗΠΑ

Μυστική συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων που θα αποκαλυφθεί μετά τις εκλογές και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ επιδιώκουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Αυτό απαλλάσσει τον πρωθυπουργό των Σκοπίων κ. Ν. Γκρούεφσκι από το πολιτικό κόστος του συμβιβασμού που μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα και την ελληνική πλευρά από την αυτονόητη κριτική για συμφωνία με υπηρεσιακή προσωρινή κυβέρνηση.
Για το λόγο αυτό ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος πέρασε από τα Σκόπια και την Αθήνα (την Πέμπτη και την Παρασκευή), ζήτησε αλλαγή των κανόνων της κυοφορούμενης νέας πρωτοβουλίας:
Εχεμύθεια για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και απεμπλοκή του θέματος από τις έριδες της εσωτερικής πολιτικής. Ζήτησε, δηλαδή, να μη δημοσιοποιούνται στο εξής τα ονόματα που θα βρίσκονται στο τραπέζι και να εξασφαλίσουν οι κυβερνήσεις τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από τα κόμματα και τη μικρότερη δυνατή ένταση στο εσωτερικό γύρω από το ενδεχόμενο συμβιβασμού.
Η πρόθεσή του είναι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να συμφωνηθεί πρώτα η σύνθετη ονομασία, χωρίς να διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών για να μην «καεί», στη συνέχεια να καθοριστεί η χρήση της και να κρατηθεί ο συμβιβασμός στο συρτάρι μέχρι να σχηματιστεί νέος κυβερνητικός συνασπισμός στα Σκόπια όπου θα στηθούν κάλπες την 1η Ιουνίου.
Κατά τις ίδιες πηγές, η μεθοδολογία που εισηγείται -δηλαδή θα προσπαθήσει να επιβάλει- η αμερικανική διπλωματία είναι η γνωστή: Απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων (σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών αρχικά) και εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων με -αφανή ή εμφανή- αμερικανική διαμεσολάβηση.
Με τις δηλώσεις που έκανε δημοσίως ο κουρασμένος ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ δεν απέκλεισε και δεν επιβεβαίωσε τίποτα: Ούτε αν θα καταθέσει νέα πρόταση μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στα Σκόπια, ούτε αν θα κληθούν οι διαπραγματευτές στη Νέα Υόρκη ή θα επιστρέψει αυτός στην περιοχή. Μιλούσε πολύ και δεν έλεγε τίποτα συγκεκριμένο. Μόνο ότι η προεκλογική περίοδος είναι δύσκολη για διαπραγματεύσεις «και στις δύο χώρες» (επέμεινε σ’ αυτό), ότι στα Σκόπια υπάρχει βούληση για λύση, ότι το βέτο δημιουργεί νέα δυναμική, ότι η διευθέτηση της εκκρεμότητας συνδέεται με τη σταθερότητα στην περιοχή (κατεξοχήν αμερικανική αντίληψη).
Γεγονός είναι ότι η Αθήνα θέλει να περάσει ήσυχα την υπόλοιπη άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ η Ουάσιγκτον βιάζεται για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πριν από τη λήξη της θητείας του προέδρου Μπους (το Νοέμβριο). Αυτή είναι μία βασική διαφορά προσέγγισης που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε εντάσεις το επόμενο διάστημα. Αρμόδιοι διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι, εάν παρατηρηθεί κωλυσιεργία, η Αμερικανίδα πρέσβης στο ΝΑΤΟ κυρία Βικτόρια Νούλαντ θα αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αλλωστε, πολύ πρόσφατα μίλησε για λύση εντός εβδομάδων και όχι μηνών. Ισως να εννοούσε μία λύση που μπορεί να επιτευχθεί, αλλά να κρατηθεί μυστική μέχρι να γίνουν εκλογές στα Σκόπια. Κι αυτό γιατί το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταστήσει σαφές ότι ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του σε έναν συμβιβασμό που δεν θα περιληφθεί στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετεκλογικά.
Αυτό που δεν είχε καταστήσει σαφές το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι το όνομα «Νέα Μακεδονία» εμπίπτει στον ορισμό της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το πληροφορηθήκαμε από την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ενημέρωσε δέκα bloggers, τους οποίους προσκάλεσε στο υπουργείο, ότι «η παλαιά Μακεδονία ήταν η ολόκληρη και η νέα είναι ένα κομμάτι». Οι φιλόλογοι δεν θα συμφωνήσουν ότι το επίθετο «νέα» έχει γεωγραφική διάσταση, αλλά αυτό δεν έχει τόση σημασία όση το γεγονός ότι η ΥΠΕΞ άνοιξε για πρώτη φορά δημοσίως -και με ασυνήθη τρόπο- τα χαρτιά της σχετικά με το όνομα. Εκ των υστέρων κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριζαν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο όνομα στο τραπέζι, ότι είναι πολλά τα ονόματα που συζητώνται και βρίσκονται κοντά στις ελληνικές θέσεις, αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί δεν εξηγούν γιατί η κυρία Μπακογιάννη ενεφάνισε στους bloggers το «Νέα Μακεδονία» ως όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Το βέβαιο είναι ότι η δημοσιοποίηση των ελληνικών επιδιώξεων σχετικά με το όνομα δεν βοηθά τη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με έμπειρους παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας. Βέβαιο είναι επίσης ότι η Αθήνα καθυστερεί να αποφασίσει σχετικά με την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ευελπιστώντας ότι ενδεχόμενο «ναι» μπορεί να αξιοποιηθεί ως μοχλός πίεσης προς τις ΗΠΑ προκειμένου να ασκήσουν πραγματικές πιέσεις στα Σκόπια.
Το πρόβλημα είναι ότι ούτε η ΠΓΔΜ έχει αναγνωρίσει ακόμη το Κοσσυφοπέδιο, παρά την ισχυρή αλβανική μειονότητα που ζει στη γειτονική χώρα, γεγονός που μειώνει την αξία πιθανού ελληνικού «δώρου» προς τους Αμερικανούς.
Η στρατηγική των Σκοπίων το επόμενο διάστημα θα κινηθεί σε δύο επίπεδα: Καταγγελίες για παραβίαση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού του λαού και για άτυπο εμπάργκο εκ μέρους της Ελλάδας, επειδή δεν έγινε δεκτό το αίτημα για πτήσεις των «Μακεδονικών αερογραμμών» το καλοκαίρι, ενώ δεν γίνονται εισαγωγές αρνιών από τα Σκόπια για το Πάσχα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]