Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Ψιλό γαζί" μας δουλεύουν οι ψευτομακεδόνες

«Στα Βαλκάνια ο όρος "συμβιβασμός"

έχει συχνά την έννοια της προδοσίας»


Με την πικρή αυτή διαπίστωση, προϊόν εμπειρίας 50 χρόνων στο «Μακεδονικό», ο πρώην εμπειρογνώμων - πρεσβευτής του υπουργείου Εξωτερικών, Ευάγγελος Κωφός, σκιαγραφεί τις τελευταίες εξελίξεις και επισημαίνει την ανάγκη αναπροσανατολισμού της τακτικής της Ελλάδας.

Πρώτο του μέλημα, να ξεκαθαρίσει ότι εκφράζει αυστηρά προσωπικές απόψεις και ότι δεν μετέχει στην ομάδα του υπουργείου για τη χάραξη της πολιτικής στο θέμα. «Απλώς, μου ζήτησαν κάποιες απόψεις, τις οποίες και κατέθεσα», λέει.

Ο Ευ. Κωφός εκτιμά ότι μετά το Βουκουρέστι και την απόφαση του ΝΑΤΟ βρισκόμαστε μπροστά σε αλλαγή τακτικής εκ μέρους των Σκοπίων:

«Η επιχειρηματολογία μεταφέρεται τώρα από το θέμα της ονομασίας στο ζήτημα της ταυτότητας του έθνους και της γλώσσας -κι έτσι αλλάζει και το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης». Ο ίδιος επισημαίνει ότι ακριβώς αυτό καθιστά αναγκαία και την αλλαγή πλεύσης της ελληνικής πλευράς.

Γιατί; Διότι η νέα «γραμμή» των γειτόνων όχι μόνο έχει πολλά θετικά για τους ίδιους (καθώς μπορεί και συσπειρώνει το λαό, η ταυτότητα του οποίου υποτίθεται ότι μπαίνει σε κίνδυνο), αλλά -κυρίως- διότι γίνεται και εύκολα κατανοητή στο εξωτερικό, αφού ταυτίζεται με το θέμα του αυτοπροσδιορισμού, μιας από τις βασικές αρχές του σύγχρονου δημοκρατικού κόσμου.

* Με τον τρόπο αυτό μετατίθεται το κέντρο βάρους από την κεντρική θέση της Αθήνας ότι, δηλαδή, η μη λύση στην ονομασία του κράτους διαιωνίζει τον αλυτρωτισμό: «Τώρα οι γείτονες δεν προβάλλουν τόσο το θέμα της ονομασίας, αλλά εκπέμπουν το μήνυμα "διασώστε την ταυτότητά μου και την ύπαρξή μου"», προειδοποιεί.

Ο όρος «Μακεδόνας»

Συνεπώς, η ελληνική διπλωματία πρέπει εγκαίρως να διαμορφώσει την επιχειρηματολογία της σε σχέση με τις νέες συνθήκες και να μπει στο «ψαχνό», το οποίο αφορά την «εθνότητα» και τη «γλώσσα» των γειτόνων μας.

* «Από ελληνικής πλευράς ο όρος "Μακεδόνας" προσδιορίζει τον έλληνα κάτοικο της Μακεδονίας στη γεωγραφική του προέλευση, αλλά και στην ιστορικο-πολιτιστική του ιδιομορφία», εξηγεί ο έμπειρος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι στη βάση αυτή δεν μπορούμε να δεχτούμε τη μονοπώληση του όρου από ένα γειτονικό λαό.

- Τι θα μπορούσε να γίνει;

«Με την καλλιέργεια του κατάλληλου πολιτικού κλίματος να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές ότι ο όρος αυτός δεν είναι αποκλειστικά κανενός, κάτι που προέβλεπε και το "σχέδιο Νίμιτς 1", το 2005: Να έχει ο καθένας στη γλώσσα του το ιερό δικαίωμα να χρησιμοποιεί την ονομασία που ο ίδιος πιστεύει για το έθνος του. Το πώς θα μεταφράζεται για τους τρίτους, σε ξένη γλώσσα, είναι κάτι που ανήκει στη διεθνή κοινότητα ως πολιτικό πρόβλημα και η λύση πρέπει να είναι διεθνής».

Γεωγραφική προέλευση

- Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

«Να προσδιοριστεί ο όρος με τη γεωγραφική προέλευση του μακεδονικού ονόματος: π.χ. greek macedonians για τους Ελληνες, bulgarian makedontsi για τους Βούλγαρους».

- Και τι θα συμβεί με εκείνους που έχουν τον όρο και ως γεωγραφικό και ως εθνικό (δηλαδή τους κατοίκους της FYROM) προσδιορισμό;

«Εάν δεν επιθυμούν το slav macedonians, τότε μένει η χρήση του σλαβικού όρου που και οι ίδιοι χρησιμοποιούν ως στοιχείο της εθνικής τους ταυτότητας, το Makedontsies με λατινικούς χαρακτήρες (όπως το Hellenes). Και, βεβαίως, αυτό θα αφορά και τα παράγωγα, όπως Makedonski language».

* Ο κ. Κωφός σχολιάζει και τις απόψεις (Σαμαράς - Παπαθεμελής) που κάνουν λόγο για «κατασκευασμένο έθνος», το οποίο σύντομα θα διαλυθεί (λόγω και της μεγάλης αλβανικής μειονότητας), γι' αυτό ίσως δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε να το νομιμοποιήσουμε:

«Δεν μπορούμε να κατασκευάζουμε μια ιστορία για να στηρίξουμε πολιτικές θέσεις», λέει ο εμπειρογνώμων, σημειώνοντας ότι οι Σλάβοι της περιοχής των Σκοπίων από πολύ νωρίς διαφοροποιήθηκαν από τους Βούλγαρους και ιδιαίτερα στα χρόνια της Κατοχής (1941-44), οπότε τους αντιμετώπισαν ως κατακτητές.

«Πάνω ακριβώς στο αντιβουλγαρικό κίνημα χτίστηκε η λεγόμενη σλαβομακεδονική ταυτότητα και, απλώς, ο Τίτο της έδωσε κρατική υπόσταση», καταλήγει ο άνθρωπος που συμμετείχε στις περισσότερες διαπραγματεύσεις των τελευταίων 10ετιών για το «Μακεδονικό». Ο ίδιος πάντως δεν θεωρεί πιθανό το σενάριο διάλυσης του γειτονικού κράτους.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]