Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δημοκρατία: Αγαθό που θα μπορούσαμε να έχουμε εάν...

Πολλοί αναγνώστες με έχουν ρωτήσει, τι κατά την άποψη μου θα πρέπει να γίνει στη χώρα μας για να αποτραπούν τα χειρότερα. Εγώ να προσθέσω τι θα πρέπει να γίνει για να πάμε και μπροστά.

Σήμερα θα ξεκινήσω μια σειρά από άρθρα που θα αναλύσουμε γιατί έχουμε τα προβλήματα που έχουμε και τι λύσεις υπάρχουν.

Υπόψη ότι και στα δυο αυτά ερωτήματα δεν έχει απαντήσει κανείς μέχρι σήμερα. Το μόνο που ακούμε και το μόνο που βλέπουμε τώρα και 30 χρόνια είναι πρόχειρες λύσεις στα προβλήματα, συνεχείς αλλαγές στους νόμους και στις διαδικασίες κα πάνω από όλα πολίτικες φιλοσοφίες που δένε έχουν αποδώσει σε τίποτα.

Ειδικά για το τελευταίο, στην Ελλάδα οι πολιτικοί και τα κόμματα έχουν πείσει όλο τον κόσμο ότι οι λύσεις στα προβλήματα μας έχει σχέση με την φιλοσοφία της κάθε πολιτικής παράταξης και όχι με την επίλυση των προβλημάτων επί της ουσίας.

Χρόνια τώρα λέω ότι δεν έχουμε δημοκρατία στη χώρα μας. Σήμερα θα σας το γιατί. Επίσης χρόνια λέω ότι δεν λειτούργει η βουλή και σαν αποτέλεσμα, η βουλή δεν παράγει ούτε στο ελάχιστο νομοθετικό έργο. Τέλος θα σας εξηγήσω γιατί αυτά τα δυο είναι σημαντικά για γιατί ευθύνονται για όλα τα κακά αυτού του τόπου.

Όλα τα προβλήματα της Ελλάδος έχουν την ρίζα τους στο εξής:

• Δεν έχουμε δημοκρατία
• Δεν λειτουργεί η βουλή (το νομοθετικό σώμα)
• Τις αποφάσεις τις παίρνουν οι λιγότεροι άξιο

Θα αναλύσω όλες αυτές τις παραμέτρους και στο τέλος θα καταλάβετε πως συνδέονται μεταξύ τους. Προς το παρόν απλά παρακολουθήστε τον συλλογισμό μου.

Για δεν έχουμε δημοκρατία

Δεν έχουμε διότι απλά δεν έχουμε το δικαίωμα να ψηφήσουμε αυτούς που θέλουμε στις εθνικές εκλογές.

Αυτά ακούγετε κάπως παράξενο αφού ψηφίζουμε βουλευτές με σταυρό σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, αλλά αναρωτηθήκατε ποτέ ποιος ψηφίζουμε;

Ψηφίζουμε μεταξύ αυτών που μας λένε να ψηφίσουμε (αυτοί που είναι στην κλίκα). Δεν ψηφίζουμε κάποιον που έχει κοινή αποδοχή η που, είναι το αποτέλεσμα μιας προκριματικής διαδικασίας (το να μπει κανείς στο ψηφοδέλτιο δεν είναι προϊόν ανταγωνισμού).

Για παράδειγμα, στις περασμένες εκλογές μπήκαν στην Ελληνική βουλή ηθοποιοί, τραγουδιστές, αθλητικοί παράγοντες, σύζυγοι γνωστών προσώπων χωρίς καμία προκριματική διαδικασία και χωρίς να ρωτηθούν οι πολίτες η και τα κομματικά μέλη αν ήθελαν αυτά τα πρόσωπα.

Αποκλειστικός γνώμονας για να μπει κάποιας στο ψηφοδέλτιο ήταν αν μπορούσε να πάρει ψήφους, διότι ήταν κάποιο πρόσωπο που γνώριζε ο κόσμος και όχι βάση ικανοτήτων

Αν για παράδειγμα ήθελα εγώ να μπω στο ψηφοδέλτιο ενός κόμμα ….

• Θα έπρεπε να ήταν πολιτικός ο μπαμπάς μου (δεν έχει καμία σημασία αν ήμουν ένας απλός μαγαζάτορας που πουλάει ρούχα)
• Θα έπρεπε να είμαι ένα πολύ γνωστό πρόσωπο που γνωρίζει ο κόσμος (δεν έχει καμία σημασία αν ήμουν τραγουδιστής, δημοσιογράφος, παρουσιαστής η πρωταθλητής στο τζούντο)
• Θα έπρεπε να έχω πολλά λεφτά για να δίνω στο κόμμα για να με αποδεχτούν σαν υποψήφιο
• Θα πρέπει να είμαι κάποιας συνδικαλιστής που επίσης μπορεί να πάρει ψήφους

Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι Έλληνες βουλευτές είναι καλοί και αξιοπρεπές άνθρωποι, αλλά είμαι επίσης σίγουρος ότι υπάρχουν χιλιάδες πιο ικανοί άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα που θα μπορούσαν να γίνουν βουλευτές και που θα έκαναν καλύτερη δουλειά αν υπήρχε ένα ελεύθερο και αξιοκρατικό σύστημα ανταγωνισμού.

Άρα πρώτη παρατήρηση είναι ότι, ΔΕΝ εκλέγονται οι πιο ικανοί από τον Ελληνικό πληθυσμό. Επιπλέον, επειδή το σύστημα είναι αναξιοκρατικό, κανένας που πραγματικά αξίζει να διακριθεί δεν προσπαθεί, διότι δεν έχει σημασία τις προσόντα έχεις αλλά πόσο δημοφιλής είσαι στα τηλεοπτικά κανάλια!

Δεν λειτουργεί η Βουλή

Το δεύτερο πρόβλημα στο γιατί τίποτα δε λειτουργεί σε αυτή τη χώρα είναι ότι δεν λειτουργεί η βουλή και δεν υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών.

Στις σύγχρονες δημοκρατίες η γενική θεωρεία είναι η εξής:

Η νομοθετική εξουσία (βουλή) ψηφίζει νόμους, η εκτελεστική τις εκτελεί (δεν έχει επιλογή) και η δικαστική εξουσία προστατεύει το σύνταγμα και τους νόμους και μπορεί να επιβληθεί στην νομοθετική αλλά και στην εκτελεστική εξουσία.

image

Στην Ελλάδα όμως δεν έχουμε τίποτα τέτοιο. Στην Ελλάδα όλες τις εξουσίες τις έχει η εκάστοτε κυβέρνηση και στην ουσία κάνει κουμάντο. Αυτή αποφασίζει τι νόμους θέλει να βγάλει και αυτή τους ψηφίζει, διότι έχει υπό τον έλεγχό της την νομοθετική εξουσία

image

Η δε δικαστική εξουσία είναι κατά το ήμισυ (αν όχι περισσότερο) υπό την επιρροή η τις διαταγές της εκτελεστικής εξουσίας και ουσιαστικά δεν μπορεί να της επιβληθεί παρά μόνο σε ελάχιστες εξαιρέσεις (πάρτε για παράδειγμα αυτά τα καραγκιοζλίκια με το Βατοπαίδιο που έγιναν πρόσφατα. Η δικαστική εξουσία ήταν παντελώς απών)

Στην Ελλάδα δηλαδή, η νομοθετική εξουσία δεν αποφασίζει για το τίποτα. Στην Ελλάδα η βουλή είναι σαν να μην υπάρχει και δεν έχει καμία σχεδόν επιρροή στην εκτελεστική εξουσία.

Στην θεωρία η βουλή κάνει κουμάντο, αλλά επί της ουσίας, η βουλή δεν κάνει τίποτα και δεν έχει καμία αρμοδιότητα.

Για παράδειγμα, τα τελευταία 50 χρόνια η βουλή κατάφερε να περάσει μόνο ένα νομοσχέδιο χωρίς αυτό να έχει την συγκατάθεση η να πηγάζει από την εκάστοτε κυβέρνηση (και μάλιστα δεν ήταν για κανένα σοβαρό θέμα, απλά δεν θυμάμαι το θέμα).

Γιατί δεν έχει εξουσία η βουλή;

Διότι απλά αυτοί που έφτιαξαν το σύνταγμα, αποφάσισαν ότι έτσι πρέπει να είναι, αναγκάζοντας την εκάστοτε κυβέρνηση (που μόλις πήρε τις εκλογές από τον λαό) να πάρει και την συγκατάθεση της βουλής (ψήφος εμπιστοσύνης) !!! Για να μπορεί δηλαδή να υφίσταται μια κυβέρνηση, θα πρέπει αναγκαστικά να έχει το 50+1 βουλευτών του συνόλου!!

Γιατί είναι χαζομάρα αυτό;

Διότι απλά κανένας βουλευτής (όπως στην τωρινή περίπτωση που η ΝΔ έχει πλειοψηφία μόνο με έναν βουλευτή) δεν θα καταψηφίσει κανένα νομοσχέδιο υπό την απειλή να πέσει η κυβέρνηση και να στιγματιστεί για πάντα και να τερματιστεί η πολιτική του καριέρα.

Δεν είναι όμως ο μόνος λόγος.

Το όλο σύστημα είναι αντισυνταγματικό εξορισμού!

Ας δούμε τι λέει το σύνταγμα. Το σύνταγμα λέει ρητά και κατηγορηματικά ότι:

“http://www.lawyers.gr/Sintagma/meros3osinexia.htm

Άρθρο 60 : 1. Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση.
Άρθρο 61 : 1.Ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων. “

Ερώτηση: Αφού ο βουλευτές έχουν το δικαίωμα της κατά συνείδησης ψήφου και δεν μπορούν να καταδιωχτούν από τον οιοδήποτε όταν ασκούν τα καθήκοντα τους, γιατί δεν το πράττουν;

Απάντηση: Διότι υπάρχουν τα πειθαρχικά των κομμάτων που, αν δεν κάνουν αυτό που θέλει η κλίκα, δεν θα ξαναβγούν βουλευτές και δεν θα τους πετάξουν και έξω από το κόμμα.

Άρα, η νομοθετική εξουσία δεν έχει καμία δύναμη, καμία αρμοδιότητα και καμία επιρροή στην εκτελεστική εξουσία. Έχουμε δηλαδή ένα είδος ολιγαρχίας, υπό την έννοια ότι κουμάντο κάνουν πάντα τα 10 πρωτοκλασάτα πρόσωπα του κάθε κόμμα.

Είπα πιο πάνω ότι το όλο σύστημα είναι αντισυνταγματικό. Ο λόγος είναι διότι εξορισμού, οι βουλευτές ούτε μπορούν να ψηφήσουν κατά συνείδηση και θα καταδιωχτούν αν δεν κάνουν αυτό που τους λέει η κομματική διοίκηση.

Ερώτηση: Σε ποιο δικαστήριο λοιπόν μπορώ εγώ να απευθυνθώ για να καταγγείλω τα πειθαρχικά των κομμάτων (και τις κομματικές διοικήσεις στο σύνολο), με σκοπό να αλλάξω το σύστημα έτσι ώστε οι βουλευτές να ψηφίζουν κατά συνείδηση, αφού πιστεύω ότι το όλο σύστημα είναι αντισυνταγματικό;

Απάντηση: Σε κανένα!

Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει συνταγματικό δικαστήριο στην Ελλάδα και δεν μπορείς να προσφύγεις στα δικαστήρια χωρίς να έχεις θιχτεί.

Ο οιοσδήποτε άσχετος δικαστής (και υπάρχουν πάρα πολλοί) μπορεί να αποφασίσει για αν κάτι είναι συνταγματικό η όχι. Ακόμα και το νομικό συμβούλιο του κράτους δηλαδή (ένα παρακλάδι της εκτελεστικής εξουσίας), μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση (Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει).

Αποτέλεσμα είναι ότι, κάτι που είναι οφθαλμοφανές αντισυνταγματικό (η απλά λάθος) παραμένει ως έχει, διότι κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα, διότι έχουν φτιάξει τα δικαστήρια, τους νόμους και όλους τους θεσμούς ώστε έτσι ώστε να μην μπορεί κανένας να κάνει τίποτα.

Εν ολίγης αγαπητέ αναγνώστη, ζούμε σε μια άκρως μη δημοκρατική χώρα δίχως δικλίδες ασφαλείας και διαχωρισμού των εξουσιών μεταξύ της εκτελεστής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας. Επίσης ζούμε σε μια χώρα όπου κουμάντο κάνουν μια χούφτα ανθρώπων του ενός κόμμα η του άλλου.

Τι αλλαγές πρέπει να γίνουν

Σας είπα στην αρχή ότι θα σας πω τι φταίει αλλά και το τι πρέπει να γίνει. Σε αντίθεση με όλους τους βλάκες τους πολιτικούς σε αυτή τη χώρα που απλά καταγγέλλουν χωρίς να έχουν απάντηση, εγώ θα σας πω με πολύ απλά λόγια και σε πολύ λίγο χρόνο τι αλλαγές πρέπει να γίνουν για να αλλάξουν όλα αυτά.

Ανώτατο δικαστήριο

Καταργούμε τον σημερινό Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας και φτιάχνουμε ένα ανώτατο δικαστήριο που αποκλειστική αρμοδιότητα του είναι να ερμηνεύει το σύνταγμα.

Η θητεία των μελών θα είναι εφόρου ζωής και αναγκαστική αποχώρηση στα 70 χρόνια όπως είναι σήμερα. Επιλέγουμε για αυτό το δικαστήριο όποιο όνομα θέλουμε (για ιστορικούς λόγους μου αρέσει το όνομα Άρειος Πάγος).

Το δικαστήριο αυτό θα έχει μόνο 7 η 9 μέλη και θα αποφασίζει τι είναι και τι δεν είναι συνταγματικό, ακόμα να δεχτεί εισήγηση από ένα και μόνο αντίδικο.

Τρόπος εκλογής των βουλευτών

Ας πούμε ότι στο Περιστέρι εκλέγονται 4 βουλευτές. Άρα κάθε κόμμα θα πρέπει να παρουσιάσει 4 υποψήφιους. Ας πούμε επίσης ότι 60 άτομα θέλουν να γίνουν υποψήφιοι σε κάθε κόμμα

Πριν από τις εκλογές (ας πούμε 6 μήνες) τα κόμματα κάνουν προκριματικές εκλογές ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να γίνουν υποψήφιοι.

Μετά από μερικές επαναληπτικές εκλογές, αυτοί που πήραν τους περισσότερους ψήφους ανάμεσα στα μέλη των κομμάτων στο Περιστέρι, γίνονται υποψήφιοι.

Με αυτό τον τρόπο δεν έχει καμία επιρροή και παρέμβαση η κεντρική κομματική διοίκηση ούτε κανένας άλλος. Επίσης, για να γίνει κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 χρόνια μόνιμος κάτοικος σε αυτή την περιοχή. Δεν θα μπορεί δηλαδή κάποιος που είναι κάτοικος Κηφισίας να γίνει Δήμαρχος Αθηναίων.

Εκτελεστική εξουσία

Καταργούμε τον σημερινό πρόεδρο της δημοκρατίας, καθώς είναι ένας άχρηστος και δαπανηρός θεσμός χωρίς καμία αρμοδιότητα, επιρροή αλλά και εξουσία.

Καταργούμε επίσης τον όρο πρωθυπουργός και τον αντικαταστούμε με έναν πρόεδρο.

Ο πρόεδρος ψηφίζετε από τον λαό και η θητεία του θα έχει διάρκεια 4 χρόνια. Την ήμερα των εκλογών θα ψηφίζουμε για πρόεδρο και για την βουλή ξεχωριστά σε δυο διαφορετικά ψηφοδέλτια. Θα μπορεί κανείς να ψηφήσει για πρόεδρο κάποιον από το ένα κόμμα, αλλά τοπικό αντιπρόσωπο από άλλο κόμμα.

Ο πρόεδρος θα είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και θα είναι ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική και την χάραξη της οικονομικής πολιτικής καθώς και θα εκτελεί τις αποφάσεις του νομοθετικού σώματος.

Δεν θα χρειάζεται καμία εμπιστοσύνη από την βουλή και θα έχει το δικαίωμα του βέτο. Αν όμως ένα νομοσχέδιο περάσει με το 66% των βολετών, τότε το βέτο αναιρείται.

Το εκλογικό σύστημα θα είναι 100% αναλογικό.

Ασυλία

Ούτε οι βουλευτές και ούτε ο πρόεδρος θα έχει ασυλία. Μοναδική εξαίρεση θα είναι ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να εκδιωχτεί για διοικητικά αδικήματα. Αν για παράδειγμα ο σκύλος του πρόεδρου βγει από το προεδρικό μέγαρο και πνίξει το γατάκι σας, τότε θα πρέπει να περιμένετε να περάσει η θητεία του για τον πάτε στα δικαστήρια.

Για ποινικά αδικήματα όμως θα μπορεί να διωχτεί.

Η οργάνωση της βουλής

Το νομοθετικό σώμα θα αποτελείται από την βουλή των αντιπροσώπων και την γερουσία. Η βουλή των αντιπροσώπων θα έχει (ας πούμε) 150 βουλευτές με βάση τον πληθυσμό της χώρας και η γερουσία θα αποτελείται από 2 άτομα από κάθε νομό.

Οι βουλευτές μέσα από τις επιτροπές και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της χώρας, θα συνεδριάζουν και θα φέρνουν νομοσχέδια στην ολομέλεια προς ψήφιση.

Πολλοί ίσως νομίζουν ότι δεν θα μπορεί η βουλή να λειτουργήσει. Εδώ είναι που κάνουν λάθος, διότι από την στιγμή που ένας βουλευτής δεν θα απειλείται από τα κεντρικά όργανα του κόμματος, τότε θα έχει την δυνατότητα να πάρει αποφάσεις με βάση το τι θεώρει ωφέλιμο για τη χώρα παρά για το κόμμα.

Αποτέλεσμα θα είναι να βλέπουμε βουλευτές από διάφορα κόμματα να ψηφίζουν υπέρ η κατά νομοσχεδίων της παράταξής τους, αλλά και να συνεννοούνται μεταξύ τους στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο από διαφορετικές παρατάξεις.

Αυτό το καραγκιοζλίκι που γίνεται σήμερα όπου, κάθε νομοσχέδιο καταψηφίζετε από το άλλο κόμμα θα πάψει να υπάρχει. Οι βουλευτές θα τα βρουν μεταξύ τους. Ο κάθε βουλευτής θα δώσει και θα πάρει και θα βρεθεί η χρυσή τομή σε κάθε νομοσχέδιο. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία και όχι με απειλές και δικτατορικές τακτικές όπως σήμερα.

Σύνταγμα

Τώρα για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να αλλάξει ριζικά το σύνταγμα. Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να μπορεί αν γίνει κάτι τέτοιο.

Προσωπικά εκτιμώ ότι το σύνταγμα μπορεί να αλλαχτεί μέσα σε μια βραδιά αν το θέλουμε και δεν θα χρειαστούν να περάσουν πολλά χρόνια.

Αυτό που θα σας πω το έχω συζητήσει με πολλούς νομικούς. Αν και όλοι θεωρούν όλα αυτά που θα σας πω όνειρο εκτός πραγματικότητας για τα Ελληνικά δεδομένα, εντούτοις, κανένας δεν μου έχει πει ότι η αλλαγή του συντάγματος με τον τρόπο που θα σας πω δεν μπορεί να γίνει.

“http://www.lawyers.gr/Sintagma/meros1o.htm

3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.”

Αφού όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, τότε η εξουσία που εμπεριέχετε στο σύνταγμα επίσης πηγάζει από τον λαό. Άρα ο λαός μπορεί με ένα δημοψήφισμα να το αλλάξει. Ναι μεν μπορεί και η βουλή να αλλάζει το σύνταγμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί το σύνταγμα να αλλάξει με ένα δημοψήφισμα.

Ακόμα και αν υπάρχουν ορισμένοι που θεωρούν ότι δεν είναι έτσι, ποιο δικαστήριο θα πει ότι δεν μπορεί το σύνταγμα να αλλάξει με αυτό τον τρόπο αν το σύνολο του πολιτικού κόσμου το θέλει;

Άρα, για να αλλάξει το σύνταγμα, θα μπορούσε να γίνει η εξής διαδικασία.

• Κάνουμε ένα δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός αν θέλει να γίνουν αλλαγές στο σύνταγμα με δημοψήφισμα
• Εφόσον περάσουν μερικοί μήνες και καταλήξουν όλα τα κόμματα σε ένα σύνταγμα, τότε κάνουμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να επικυρωθούν αυτές τις αλλαγές.
• Στη συνέχεια γίνονται εκλογές και τίθεται σε εφαρμογή το καινούργιο σύνταγμα.

Άρα αν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές σε πολύ λίγο χρόνο.

Κατάληξη

Σε αυτό το άρθρο σαν ανέλυσα στο γιατί δεν έχουμε δημοκρατία, γιατί δεν λειτουργεί η βουλή και οι θεσμοί και τι αλλαγές πρέπει να γίνουν.

Για να υπάρχει δημοκρατία, οικονομική ελευθερία, αποτελεσματική αγορά και ευημερία, θα πρέπει να κυριαρχεί η αξιοκρατία και να λειτουργούν οι θεσμοί.

Για να γίνουν τα παραπάνω, θα πρέπει ο νομοθέτης να είναι ανεξάρτητος.

Ο λόγος που δεν πάει τίποτα μπροστά σε αυτή τη χώρα είναι διότι δεν έχουμε αξιοκρατία και δεν υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών. Ο λόγος αυτό είναι διότι δεν λειτουργεί η βουλή

Ο λόγος που δεν λειτουργεί η βουλή είναι διότι η εκτελεστική εξουσία (το εκάστοτε κόμμα στην εξουσία) έχει όλη τη δύναμη.

Ο λόγος για αυτό είναι διότι κάνουν κουμάντο μια χούφτα από ανθρώπους, που ανεβήκαν στην εξουσία χωρίς δημοκρατικές και αξιοκρατικές διαδικασίες.

Άρα όσο αναφορά το τι θα πρέπει να γίνει, το πρώτο πράγμα είναι ότι θα πρέπει να αλλάξει το σύνταγμα και το πολιτικό οργανόγραμμα τη χώρας μας.

Διότι αν δεν το γνωρίζετε, η δημοκρατία επηρεάζει τον βαθμό της οικονομικής ανεξαρτησίας των πολιτών και οι θεσμοί επηρεάζουν την επίδοση της οικονομίας.

Επίσης αν δεν το γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει τους χαμηλότερους βυθούς όσο αναφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες, την οικονομική ελευθερία και βέβαια είμαστε πρώτοι στη διαφθορά.

Όλα αυτά έχουν σχέση μεταξύ τους. Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς αξιοκρατικές διαδικασίες και χωρίς διαχωρισμό των εξουσιών.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

12 σχόλια :

  1. ΠΟΛΥ ΣΑΛΙΟ ,ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΦΑΙΑ ΟΥΣΙΑ ΞΟΔΕΥΕΙΣ ΡΕ ΦΙΛΕ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΙΑΣ.ΕΤΣΙ ΣΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΛΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ.
    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚΤΡΩΜΑΤΟΣ-ΧΑΒΟΥΖΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΙΑΣ,ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗ ΜΙΑΣ ΑΜΦΙΚΤΥΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΕΙΛΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ.
    ΜΟΝΟΛΙΘΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ,ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο. Επισημαίνω όμως μιά παράλειψη: Δέν αναφέρει πουθενά στις προτάσεις του να δοθεί νομοθετική εξουσία ΚΑΙ στους πολίτες μέσω δημοψηφισμάτων. (Βλέπε το Ελβετικό Σύνταγμα όπου 100 000 πολίτες μπορούν να κινήσουν διαδικασία δημοψηφίσματος είτε με πρόταση νόμου είτε με ακύρωση ψηφισθέντος νόμου της Βουλής). Στή χώρα μας το Σύνταγμα δέν επιτρέπει κάτι τέτοιο (Αρθρο 73 πργ 1) και δίνει δικαίωμα εισήγησης νόμων μόνο στη Βουλή και τη Κυβέρνηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προφανώς αυτός όμως που ειναι στην εξουσία δεν θα αλλάξει το σύστημα αφού θα την χάσει. Αυτο θα το κάνει είτε επειδή ο λαός δεν θα του επιτρέψει να πράξει διαφορετικά είτε αυτο θα το κάνει ο λαός μόνος του.
    Λιγα μην παραγγείλει η κυβέρνηση δημοψήφισμα περί του αν θέλουμε να αλλάξει το σύνταγμα. Αυτο θα το κάνει μόνο αμ σκοπεύει να το αλλάξει προς το δικό της συμφέρον.
    Επομένως το οποιο δημοψήφισμα ή έστω δημοσκόπηση για αρχή θα πρεπει να τα παραγγείλει ο λαός πληρώνοντας κάποιες εταιρείες. Ω ναι, αυτο θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Ίσως να τους τρομοκρατήσει κι όλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπας και δεν κατάλαβες το τεράστιο ‘1-2-3’ μυστικό της δημοκρατίας;

    1) http://www.hellasontheweb.org/2009-05-25-15-24-30/greece-politics/977-2010-12-15-18-43-54

    2) http://www.hellasontheweb.org/2010-04-05-22-32-27/2010-04-06-11-49-23/988-2010-12-22-14-00-13

    3) http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/03/vs-democracy.html


    ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ωραία τα σχήματά σου αλλά, στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε διάκριση εκτελεστικής και νομοθετικής ή άλλης εξουσίας στην αυθεντική δημοκρατία, διοτι ο λαός συγκροτημένος σε δήμο κατείχε την καθολική πολιτική αρμοδιότητα (βλέπε σχετικο διάλογο στο έργο του Δρ. Γιώργου Κοντογιώργη για την ελληνική δημοκρατία του Ρήγα). Αρα δεν κατείχε εξουσία -η εξουσία στη δημοκρατία καταργείται- δεν είναι δηλαδή πολιτικά κύριαρχος, διότι λείπει το υποκείμενο της κυριαρχίας, ο λαός, που προκύπτει με τη διάκριση κυβερνώντων-κυβερνομένων. Συγχρόνως όμως η διαφθορά δεν μπορεί να σταδιοδρομήσει στον δήμο. Γιατι; Διότι, για παράδειγμα, εαν σήμερα θέλει κάποιος να δωροδοκήσει εναν υπουργό θα το πράξει πηγαίνοντας στο γραφείο του. Αν τα "πάρει" ο υπουργός τα στερεί απο την κοινωνία ή τα ανταλάσσει με παροχές στον δωροδοκούντα απο το δήμοσιο ταμείο. Αν ομως στη δημοκρατία θέλει κάποιος να κάνει την άντιστοιχη "δουλειά" του, θα πάει στο δήμο και θα του προσφέρει περισσότερα. Αυτά τα περισσότερα δεν τα καρπώνεται ενας τρίτος αλλά ο ίδιος ο δικαιούχος της πολιτικής, ο δήμος/λαός. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ρήτορες δεν τα έπαιρναν για να υποστηριξουν απόψεις τρίτων, αλλά εκει ο ρήτορας δεν κυβερνούσε, απλώς εισηγείτο στον κυβερνήτη/δήμο, που είχε και άλλους εισηγητές/ρήτορες και επιπλέον τα πράγματα ήταν πολύ φανερά. Ήταν γνωστή η πολιτεία των ρητόρων και επιπλέον ετιμωρούντο και οι ρήτορες για εσφαλμένες ή κακές συμβουλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καμία μορφή εκπροσώπησης δεν είναι δημοκρατική. Μόνο ανήλικοι και τρελοί χρειάζονται εκπρόσωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Καισάριε,
    Βλέπω τις καλές σας προθέσεις αλλά διαφωνώ και στους στόχους και στη μέθοδο υλοποίησης.
    Κύριοι αναγνώστες, σχολιαστές,
    Παρακαλώ να διαβάζετε καλά τις γνώμες των εισηγητών και να μη κάνετε αβασάνιστα τα σχόλιά σας. 1 σχόλιό σας σε δημόσιο χώρο μπορεί να διαβαστεί εκατομμύρια φορές και χιλιάδες ώρες κοινωνικού χρόνου να απωλεσθούν σε κάτι πρόχειρο. Είναι σωστό;
    Η πολιτική είναι κυρίως μια διεργασία κατανομής κοινωνικής ισχύος. Και η πιο "ιδανική" δημοκρατία δε μπορεί να παράγει αποτελεσματική κατανομή της κοινωνικής ισχύος γιατί δε μπορεί να ελέγξει τις πηγές της. Δείτε: κοινωνική ισχύ παράγει η οικονομική ισχύ. Ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος μπορεί και επηρεάζει τη μοίρα χιλιάδων ανθρώπων με δημοκρατικότατες και νομιμότατες ενέργειες π.χ. κλείνοντας μια επιχείρησή του.
    Στην κοινωνία δε ψηφίζεις μόνο σε εκλογές. Ψηφίζεις κάθε φορά που δαπανάς ένα ευρώ (δίνοντας δύναμη στον Α προμηθευτή ή στον Β), κάθε φορά που επιλέγεις κανάλι στην τηλεόραση, σταθμό στο ραδιόφωνο κτλ. Κάθε φορά με την ενέργειά σου προσθέτεις δύναμη σε κάποιο υποκείμενο αλλά και επηρεάζεις άλλα και επηρεάζεσαι και εσύ.
    Η δημοκρατία συνεπώς πόρω απέχει από το να ελέγξει τα πάντα, ή ικανοποιητικά αρκετά. Είναι ένα πολίτευμα ικανό ενδεχομένως για την εποχή του Κλεισθένη το οποίο ανακλήθηκε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα αστών ενάντια στην αριστοκρατία της εποχής. Και στη χώρα μας απλά βολεύει αυτούς που την οργανώνουν. Γι αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζουμε κατάλληλα όχι μόνο τους πολιτικούς πρώτης γραμμής αλλά και κάθε έναν που προσχωρεί στα κόμματα.
    Η πρότασή μου για την κοινωνία καλείται υπερδημοκρατία και είναι πολίτευμα. Παρακαλώ και προκαλώ, με την καλή έννοια, να την θεωρήσετε.
    Την εκθέτω στο www.yperdimokratia.blogspot.com.
    Με σεβασμό,
    Ορέστης Δήμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ

    Ο σημερινός εκλογικός νόμος είναι η ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ
    (της εξουσίας)
    1) Εκλογές με ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, κάθε 5 χρόνια.
    Όλες μαζί (Ευροεκλογές, Δημοτικές, Εθνικές)
    2) Γίνονται από εκπαιδευτικούς ΔΩΡΕΑΝ
    3) Όλα τα έξοδα υποψηφίων τα αναλαμβάνει το κράτος
    4) Ο υποψήφιος πρέπει να προταθεί ή εκλεγεί από
    τοπκή κοινωνία
    5) Βουλευτική ασυλία, ΜΟΝΟ για έκφραση ΛΟΓΟΥ.
    Για τυχόν ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ, Ποινές κατά 50% μεγαλύτερες
    των απλών πολιτών...

    Ευχαριστώ,
    stalykd@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια από τα ίδια που ισχυεί και σήμερα. Όπως δε δουλεύει το σημερινό καθεστώς δε θα λειτουργήσει και αυτό που προτείνεις. Οσο για την Υπερδημοκρατία του κ. Δήμου. Δε ξέρω τι από ολα αυτά που σκέφτηκα να πω. Και μόνο απο την πολυπλοκότητα του, είναι ακατάλληλο. Αν το θεωρείς πάντως νέο πολίτευμα τότε να του δώσεις το δικό του όνομα, μη χρησιμοποιείς αυτό ενός ήδη υπάρχοντος απλά για να προσπαθήσεις να παίξεις με τις λέξεις. Η δημοκρατία είναι το απόλυτο πολίτευμα όπου ίσχυσε μόνο για λίγο στην αρχαία Ελλάδα (και αυτό εξαιρώντας τη θεση της γυναίκας στην κοινωνία). Φιλικά Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν κατάλαβα την χργσιμότητα των κομάτων καθώς επίσης γιατί να καταργήσουμε τον πρόεδρο της δημοκρατίας και να φτιάξουμε έναν άλλο πρόεδρο?
    Αν καταργηθούν τα κόματα θα μπορούν κάλιστα να βάλουν υποψηφιότητα ανεξάρτητα όσοι επιθυμούν,αυτοί με τους περισότερους ωήφους ανά νομό να βγούν βουλευτές,μετά να ψηφίσουν μεταξύ τους για τα υπουργεία.
    Οι νόμοι θα βγαίνουν με πλειοψηφία 66% αλλιώς θα μπαίνουν σε δημοψήφισμα.
    Διακαίωμα δημοψηφίσματος θα έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν και οι πολίτες μετά την συλλογή κάποιον ψήφων έτσι ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να ακυρώσουν κάποιο νόμο.
    Αυτό είναι δημοκρατία και δεν χρειάζονται ούτε κόματα ούτε αρώματα ούτε προέδροι και καμώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλα ολα αυτα συνελληνες αλλα το πιο κυριο απ΄ολα ειναι η Χριστιανικη αγωγη.
    Το τελειωτερο "συστημα"διακυβερνησης.Και τουτο διοτι ο ιδιος ο Θεος μας ειπε πως να ζουμε.
    Πχ να μην κανεις σε αλλους αυτο που δεν θελεις να σου κανουν η αγαπα τον εχθρος σου ως ευατον!
    Ταπεινωση και αγαπη.Αν τα σχολεια μας γινουν και παλι χριστιανικα,να και οι Λεωνιδες να και οι σοφοι δια να μας οδηγησουν σε πολιτισμενες κοινωνιες.
    Ολα τα αλλα ειναι ανθρωπινες αμπελοφιλοσοφιες.Ρωτηστε και τον μεγα φιλοσοφο "χριστιανο" Σωκρατη περι δημο-κρατιας και θα σας πει!
    Και ας μην ξεχναμε και τα μαρτυρια του Πλατωνος που προσπαθησε να εφαρμωση την θεωρια του περι τελειας δημοκρατιας, των σοφων ηγετων.Απετυχε οχι επειδη δεν υπηρχαν σοφοι,ειδικα στην εποχη του,αλλα επειδη αυτοι οι σοφοι δεν ειχαν τα χριστιανικα πιστευω του Σωκρατη.Νομιζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΕΙ Η ΛΕΞΗ. ΚΡΑΤΕΙ Ο ΛΑΟΣ. ΜΟΝΟ ΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΟΓΟ , ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ , ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, (ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ), ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οσο ο ανθρωπος ειναι απληστος δεν θα υπάρξει δημοκρατια πουθενα!!! οτι και να γινει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]