Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σενάριο "θερμού" επεισοδίου ταυτόχρονα σε Έβρο και Αιγαίο

Αρματομαχίες στον Έβρο
και απόβαση σε βραχονησίδα!!!

Ειδικές μονάδες επιχειρήσεων αλλά και ικανός όγκος όπλων έτοιμα να αντιμετωπίσουν την Τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα


Το υποθετικό σενάριο, που βασίζεται στο εγχείρημα της ταυτόχρονης τουρκικής επιθετικής ενέργειας σε Έβρο και Ανατολικό Αιγαίο, έχει μάλλον ως σκοπό τον αποσυντονισμό του αμυνομένου, αλλά και την ευκαιριακή δέσμευση εδαφών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αργότερα ως ανταλλακτικό μέσο στο διαπραγματευτικό τραπέζι.
Είναι αυτονόητο ότι η τουρκική επιθετική ενέργεια στη Θράκη θα γινόταν στην περιοχή του Έβρου με δυνάμεις αρμάτων κα μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού. Στην ευρύτερη περιοχή, οι κύριες δυνάμεις που διαθέτει ο τουρκικός στρατός είναι τέσσερις (4) ταξιαρχίες αρμάτων (Μάλκαρα, Τσατάλτζα, Μάλτεπε, Τσερκέζκιοϊ), τέσσερις (4) μηχανοκίνητες ταξιαρχίες (Αδριανούπολη, Κιρκλαπέλι, Κεσσάνη, Τεκιρντάγ), καθώς και μία (1) τεθωρακισμένη μεραρχία στο Τεκιρντάγ.
Από Ελληνικής πλευράς υπάρχει μία τεθωρακισμένη μεραρχία στην Καβάλα, μία ταξιαρχία αρμάτων στην Ξάνθη, μία μηχανοκίνητη μεραρχία πεζικού στο Διδυμότειχο, μία ταξιαρχία αρμάτων στην Κομοτηνή, μία μηχανοκίνητη μεραρχία πεζικού στην Αλεξανδρούπολη και, στην ίδια περιοχή μία ταξιαρχία αρμάτων.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι Ελληνικές μονάδες που βρίσκονται συγκεντρωμένες στην περιοχή είναι ικανές
από πλευράς μεγέθους να αντιμετωπίσουν μία τουρκική εισβολή που πιθανολογείται στις μικρές βραχονησίδες που βρίσκονται στον ποταμό Έβρο, κοντά στον σταθμό των Κήπων. Υπενθυμίζεται ότι οι μικρές βραχονησίδες κατά μήκος του ποταμού Έβρου και το "καθεστώς ιδιοκτησίας" τους αποκτούν τεράστια σημασία όταν πρόκειται για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας, τα οποία δεν έχουν χαραχθεί μέχρι σήμερα, με εξαίρεση φυσικά τα Δωδεκάνησα.
Ταυτόχρονα όμως θα εκδηλωθεί επιθετική τουρκική ενέργεια και σε βραχονησίδα του Ανατολικού Αιγαίου, τύπου Ιμίων. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία δεκαετία οι τουρκικές επιδιώξεις στράφηκαν κυρίως στις βραχονησίδες, διότι είναι σχεδόν αδύνατο να ασφαλιστούν στο σύνολό τους με την παρουσία στρατιωτικής δύναμης.
Επιπρόσθετα, μία επιθετική ενέργεια σε βραχονησίδα είναι μικρού κόστους (σε συστήματα και ανθρώπινο δυναμικό) και αποτελεί κυρίως υπόθεση επιχειρησιακών μονάδων των ειδικών δυνάμεων, όπως στην περίπτωση των Ιμίων.
Σε γενικές γραμμές, μία τυπική κατάληψη βραχονησίδας πραγματοποιείται από μικρό τμήμα καταδρομέων, οι οποίοι προσεγγίζουν αθόρυβα με μικρή λέμβο σε κάποιο σχετικά προσβάσιμο σημείο της βραχονησίδας όπου και αποβιβάζονται. Η λέμβος, προφανώς, έχει αφεθεί από κάποιο μεγαλύτερο πολεμικό (ή εμπορικό) πλοίο που βρίσκεται εκτός των Ελληνικών υδάτων.
Η Ελληνική αντίδραση σε ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια σε βραχονησίδα θα είναι η ανάθεση αποστολής ανακατάληψης της βραχονησίδας στη Ζ' ΜΑΚ. Πρόκειται για μία ομάδα ειδικού χαρακτήρα, η οποία συστάθηκε μετά τα Ίμια και κύρια αποστολή της είναι να μπορεί άμεσα και αστραπιαία να αποτρέπει την απόβαση εχθρικών επίλεκτων δυνάμεων σε οποιοδήποτε σημείο του Ελληνικού Αρχιπελάγους, αλλά και να επιφέρει καίριο πλήγμα στον αντίπαλο όταν αυτός προσβάλλει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ανακαταλαμβάνοντας το εθνικό έδφος.
Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό έργο και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, είναι
αυτονόητο ότι η δράση της μονάδας στηρίζεται στην διακλαδικότητα και, ιδιαίτερα, στην αγαστή συνεργασία και τις τυποποιημένες διαδικασίες με το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και την Πολεμική Αεροπορία. Η αντιμετώπιση της εχθρικής ομάδας που θα έχει ανέβει στην βραχονησίδα θα γίνει από τη Ζ' ΜΑΚ είτε με αθόρυβη αποβίβαση των επιχειρησιακών ομάδων, είτε σε συνδυασμό με το ΠΝ κα την ΠΑ.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]