Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νομιμοποίηση της κατοχής στην Κύπρο θα επιδιώξει η Άγκυρα μέσω ΟΗΕ


Επιδιώκει την πλήρη εκμετάλλευση

της θέσης που απέκτησε πρόσφατα

στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ


Τη διεθνή νομιμοποίηση της κατοχής θα επιδιώξει η Τουρκία με την ιδιότητά της ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (για την περίοδο 2009-2011).
Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επεξεργάζεται η κυπριακή διπλωματία, η Αγκυρα έχει οργανωμένο σχέδιο ανατροπής των δεδομένων στο Κυπριακό, το οποίο έχει ως εξής:

- Σύγκληση ειδικής συζήτησης-ενημέρωσης για το πολιτικό πρόβλημα του νησιού μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να υιοθετηθούν οι τουρκικές θέσεις.
- Προσπάθεια για αλλαγή του περιεχομένου της εντολής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία αυτή τη στιγμή αναφέρεται στην παροχή καλών υπηρεσιών. Επιδίωξη της τουρκικής διπλωματίας είναι η εισαγωγή της επιδιαιτησίας στις αρμοδιότητες του γενικού γραμματέα.
- Προώθηση των εγγράφων του κατοχικού καθεστώτος στα μέλη του Σ.Α. (σήμερα η προσπάθεια διακίνησης γίνεται από τη μόνιμη αντιπροσωπία της Τουρκίας στον ΟΗΕ).
- Εισαγωγή της τουρκικής «ιδιολέκτου» για το Κυπριακό (λ.χ. ελληνοκυπριακή διοίκηση) στην εσωτερική επικοινωνία του Συμβουλίου Ασφαλείας.
- Αλλαγή των διατυπώσεων της προεδρικής δήλωσης που ακολουθεί την έκδοση ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης που υπηρετεί στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΙΠ). Οι προεδρικές δηλώσεις του Σ.Α. χρειάζονται ομοφωνία και συνεπώς –για την επόμενη διετία– την έγκριση της Τουρκίας.
Εντονο προβληματισμό προκαλεί στη Λευκωσία το γεγονός ότι για την εκλογή της η Τουρκία εξασφάλισε 152 ψήφους από 192 χώρες, δηλαδή το 80%. Υπολογίζεται επίσης ότι 35 χώρες ψήφισαν μόνο την Τουρκία (μονοσταυρία), αποτελούν δηλαδή ομάδα απολύτου στήριξής της. Είναι ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων το γεγονός ότι η πολυάριθμη τουρκική μόνιμη αντιπροσωπία στα Ηνωμένα Εθνη ενισχύεται με 60 διπλωμάτες, την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπείται στη Νέα Υόρκη, εκτός από τον μόνιμο αντιπρόσωπο, από τρεις ακόμη διπλωμάτες.
Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις είναι ενδεικτική προθέσεων τροποποίησης της ερμηνείας που δίνουν τα Ηνωμένα Εθνη στην έννοια της πολιτικής ισότητας. Είναι απολύτως αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ως προς το ζήτημα της εκτελεστικής εξουσίας ζητά προεδρικό συμβούλιο με 4 Ελληνοκυπρίους και 3 Τουρκοκυπρίους, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος.
Κατά τις ίδιες πηγές, είναι βάσιμη η ανησυχία ότι η Τουρκία θα δραστηριοποιηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προώθηση των θέσεων της ΠΓΔΜ σχετικά με το πρόβλημα της ονομασίας. Ωστόσο, η αποτελμάτωση των διαπραγματεύσεων και οι αναμενόμενες αρνητικές εκθέσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αναζήτηση εναλλακτικής στρατηγικής από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, που δεν έχει πια να ελπίζει σε ένταξη χωρίς συμβιβασμό στο εθνικό θέμα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]