Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πούτιν: Η συνάντηση με τον Μπάιντεν πήγε καλά


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη, πως στη συνάντηση δεν υπήρξε εχθρότητα και ότι οι συνομιλίες "πήγαν καλά", όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

"Πιστεύω ότι δεν υπήρχε εχθρότητα. Οι θέσεις μας διαφέρουν σε πολλά σημεία, αλλά, κατά τη γνώμη μου, και οι δύο πλευρές έδειξαν την επιθυμία να κατανοήσουν η μία την άλλη και να αναζητήσουν τρόπους σύγκλισης θέσεων. Η συνομιλία ήταν πολύ εποικοδομητική", τόνισε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Μπάιντεν για τη στρατηγική σταθερότητα, τις εμπορικές σχέσεις, την περιφερειακή ασφάλεια και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

"Τα θέματα συζήτησης είναι πιθανώς γνωστά σε όλους, στρατηγική σταθερότητα, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, περιφερειακές συγκρούσεις, εμπορικές σχέσεις, συνεργασία στην Αρκτική, μεταξύ άλλων", δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

"Συμφωνήσαμε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για όλο το φάσμα της συνεργασίας στον διπλωματικό τομέα. Υπάρχουν πολλά ζητήματα προς συζήτηση. Όπως μου φάνηκε, και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες στο να αναζητηθούν λύσεις". Ο ίδιος σημείωσε ότι τα ΥΠΕΞ των δύο χωρών θα εργαστούν και για το ζήτημα της ανταλλαγής κρατουμένων.

Οι ΗΠΑ κήρυξαν τη Ρωσία ως αντίπαλο και εχθρό το 2017 και αποφάσισαν να στηρίξουν πολιτικές οργανώσεις στη Ρωσία, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. "Οι ΗΠΑ κήρυξαν τη Ρωσία εχθρό και αντίπαλό της, το Κογκρέσο το έπραξε το 2017. Η νομοθεσία των ΗΠΑ περιλαμβάνει διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν τους κανόνες και την τάξη της δημοκρατικής διακυβέρνησης στη χώρα μας και να υποστηρίξουν πολιτικές οργανώσεις", ανέφερε ο Πούτιν.

Συνεχίζοντας, ο Πούτιν εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με τις εξηγήσεις του προέδρου των ΗΠΑ όσον αφορά τις σκληρές δηλώσεις που είχε πραγματοποιήσει χαρακτηρίζοντας τον "δολοφόνο". "Όσον αφορά τις σκληρές δηλώσεις, τι μπορώ να πω, όλοι γνωρίζουμε για τις δηλώσεις. Μετά από αυτό, ο πρόεδρος Μπάιντεν με κάλεσε, δόθηκαν εξηγήσεις, αυτές οι εξηγήσεις με ικανοποίησαν, και μου έκανε πρόταση να συναντηθούμε. Πρόκειται για δική του πρωτοβουλία".

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και στη χρήση βασανιστηρίων σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές φυλακές, σημειώνοντας πως δεν προστατεύονται έτσι τα ανθρώπινα δικαιώματα. "Σε φυλακές της CIA, οι οποίες άνοιξαν σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών κρατών, έχουν χρησιμοποιηθεί βασανιστήρια. Τι είναι αυτό; Είναι αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα; Νομίζω όχι, σωστά; Είναι απίθανο οποιοσδήποτε να συμφωνήσει ότι έτσι προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα". Η φυλακή του Γκουαντάναμο εξακολουθεί να λειτουργεί και δεν συμμορφώνεται με κανένα διεθνές δίκαιο, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η πλειονότητα των κυβερνοεπιθέσεων στον κόσμο προέρχεται από τις ΗΠΑ, η Ρωσία δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των "ηγετικών" χωρών, δήλωσε ο Πούτιν σχετικά με το θέμα. "Από αμερικανικές πηγές προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων στον κυβερνοχώρο στον κόσμο πραγματοποιείται από τις ΗΠΑ. Στη δεύτερη θέση είναι ο Καναδάς. Έπειτα ακολουθούν δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής και μετά η Μεγάλη Βρετανία. Η Ρωσία δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν τον κατάλογο χωρών από τις οποίες πραγματοποιείται στον κυβερνοχώρο ο μεγαλύτερος αριθμός κυβερνοεπιθέσεων διαφόρων ειδών".

Ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι οι πρέσβεις των δύο χωρών θα επιστρέψουν στις εργασίες τους και πρόσθεσε ότι το πότε θα συμβεί αυτό είναι καθαρά τεχνικό ζήτημα. 


Η κοινή δήλωση

Εν τω μεταξύ, οι δύο πρόεδροι, σύμφωνα με το Ria, εξέδωσαν κοινή δήλωση μετά τις συνομιλίες της Γενεύης. "Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν αποδείξει ότι ακόμη και σε περιόδους έντασης, είναι σε θέση να σημειώσουν πρόοδο στην επίτευξη κοινών στόχων και να μειώσουν τους κινδύνους των ένοπλων συγκρούσεων και την απειλή του πυρηνικού πολέμου", αναφέρεται στην κοινή δήλωση. "Η πρόσφατη επέκταση της Συνθήκης START αποτελεί παράδειγμα αυτής της προσέγγισης. Σήμερα επιβεβαιώνουμε την προσήλωσή μας στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο και δεν πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί", αναφέρει η κοινή δήλωση.

"Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν με κάλεσε να τον επισκεφτώ, και ούτε εγώ έχω κάνει ακόμη μια τέτοια πρόταση. Μου φαίνεται ότι για ένα τέτοιο ταξίδι, για μια τέτοια συνάντηση, οι προϋποθέσεις πρέπει να είναι οι κατάλληλες," σημείωσε ο Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει ούτε ένα πρόβλημα που η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το λύσουν μαζί.

Ο Πούτιν απάντησε επίσης στη συνέντευξη Τύπου και σε ερώτηση για τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, σημειώνοντας ότι εκείνος εγκατέλειψε το έδαφος της Ρωσίας και δεν παρουσιάστηκε στις αρχές ως άτομο που καταδικάστηκε δύο φορές σε ποινή με αναστολή, παραβιάζοντας σκόπιμα τον νόμο.

"Όσον αφορά τη μη συστημική μας αντιπολίτευση και τον πολίτη που αναφέρατε. Αρχικά, αυτό το άτομο ήξερε ότι παραβίαζε τον ισχύοντα νόμο στη Ρωσία. Ήταν υποχρεωμένος να παρουσιαστεί ως άτομο που καταδικάστηκε δύο φορές σε ποινή με αναστολή. Θέλω να τονίσω ότι αγνοώντας τον νόμο, αυτός ο κύριος πήγε στο εξωτερικό για θεραπεία, και οι αρχές δεν απαίτησαν να δώσει αναφορά. Μόλις πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και δημοσίευσε τα βίντεό του στο διαδίκτυο, τότε προέκυψε η σχετική απαίτηση από τις αρχές. Δεν έδωσε το παρών (μετά το εξιτήριό του από το νοσοκομείο στη Γερμανία). Αγνόησε τον νόμο και μπήκε στη λίστα των καταζητούμενων. Γνωρίζοντας το αυτό, ήρθε στη Ρωσία. Συμπεραίνω επομένως ότι ήθελε σκόπιμα να συλληφθεί", τόνισε ο Πούτιν σχετικά με το ζήτημα της σύλληψης του Ναβάλνι.

Ο Πούτιν σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία έχει μόνο μία υποχρέωση απέναντι στην Ουκρανία, την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, εάν το Κίεβο είναι έτοιμο για αυτό. "Όσον αφορά τις υποχρεώσεις σχετικά με την Ουκρανία, έχουμε μόνο μία υποχρέωση: να προωθήσουμε την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Εάν η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη για αυτό, θα ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι αναμφίβολα".






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]