Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αναβαθμίστηκε ο Ερντογάν;...


Η επόμενη μέρα της τελευταία συνόδου του ΝΑΤΟ δεν άλλαξε ιδιαίτερα την τροχιά των εξελίξεων σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Το καθεστώς Ερντογάν, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενο επέδειξε το μέγιστο προφίλ συναίνεσης που επέτρεπαν οι εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες. Βέβαια και οι Δυτικοί Σύμμαχοι με επικεφαλής τις ΗΠΑ έπραξαν κάτι ανάλογο...

Στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πάγια επιθυμία για απευθείας διάλογο χωρίς τη συμμετοχή τρίτων, όπως επιθυμεί κάθε ισχυρός να συνδιαλέγεται με πιο αδυνάμους που προστρέχουν στην εμπλοκή τρίτων στο ισοζύγιο της μεταξύ τους ισχύος.

"Του είπα ότι δεν θα πρέπει τρίτα μέρη ή τρίτες χώρες να μπαίνουν στις συζητήσεις μας. Εάν υπάρχει ένα θέμα μπορείς να με πάρεις τηλέφωνο και εγώ επίσης μπορώ να σε πάρω τηλέφωνο" ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος... 

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για μια εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν και ανέφερε ότι τον προσκάλεσε να επισκεφτεί σύντομα την Τουρκία.

"Μιλήσαμε για τα επόμενα βήματα, πώς να υλοποιήσουμε τις ευκαιρίες που έχουμε σε πολλά πεδία. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον διάλογο στο μέγιστο επίπεδο".

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για μια ειλικρινή συνάντηση. "Υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για συνεργασία και θέλουμε να διευρύνουμε το πεδίο. Δεν υπάρχουν θέματα στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ που δεν μπορούμε να λύσουμε", τόνισε.

Τέλος, για τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μακρόν τον διαβεβαίωσε ότι δεν είναι δυνατόν να είναι εχθρός του Ισλάμ, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν σε τομείς όπως η Συρία και η Λιβύη...

Τουτέστιν, μακροπρόθεσμα μηδέν εις το πηλίκον αλλά βραχυπρόθεσμα όλοι φαίνεται πως εξασφάλισαν μια περίοδο "εκεχειρίας", ένα ήρεμο Καλοκαίρι να αφοσιωθούν στις μεταπανδημικές τους προκλήσεις.

Ούτε η Τουρκία, ούτε οι Δυτικοί φαίνεται πως έκαναν κάποιο βήμα πίσω αλλά ούτε κάποιο βήμα εμπρός...

Αν συμβαίνει αυτό όμως, το ΝΑΤΟ παραμένει "εγκεφαλικά νεκρό" όπως είχε δηλώσει ο Γάλλος Πρόεδρος πριν έναν περίπου χρόνο. Τούτο φάνηκε ιδιαίτερα μετά τις ευχαριστίες της Λευκορωσίας προς την Τουρκία για την ήπια αντίδραση του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της αεροπειρατείας που διέπραξε πρόσφατα το καθεστώς Λουκασένκο...

Από πέρυσι που διατυπώθηκε η δήλωση πως το ΝΑΤΟ είναι "εγκεφαλικά νεκρό" λίγα πράγματα έχουν αλλάξει.

Αν υπάρχει κάποια ουσιαστική αλλαγή την τελευταία περίοδο μετά την ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν είναι η ιστορία του Τούρκου μαφιόζου που καθημερινά μέσω του διαδικτύου, από άγνωστη έδρα και άγνωστες τις δυνάμεις που το προστατεύουν (και ίσως καθοδηγούν) καθημερινά προβαίνει σε αποκαλύψεις οι οποίες φθείρουν το καθεστώς Ερντογάν.

Στην περίπτωση αυτή ισχυρή είναι η πεποίθηση πως οι αντίπαλοι του καθεστώτος Ερντογάν εντός και εκτός Τουρκίας επιχειρούν να πετύχουν αυτό που δεν κατάφερε το πραξικόπημα του 2016 χάρη στην ευρεία δημοφιλία που απολάμβανε τότε ακόμη ο Τούρκος Πρόεδρος. Να φθείρουν τη φήμη του και μαζί την εμπιστοσύνη μιας μεγάλης μερίδας της τουρκικής κοινωνίας στο πρόσωπό του.

Στη Δύση υπάρχει ακόμη ισχυρή η πεποίθηση πως στην Τουρκία παρά τη στροφή της κοινωνίας προς ισλάμ υπάρχουν τα περιθώρια οι κοσμικοί κεμαλιστές να ανακτήσουν τον έλεγχο και να επαναφέρουν τη στρατηγικής γεωγραφικής και οικονομικής σημασίας χώρα σε φιλοδυτική τροχιά.

Πάρα ταύτα προς το παρόν καμιά πράξη δεν δείχνει πως εγκαταλείπεται η αναβάθμιση της σημασίας της Ελλάδας ως διαδρόμου παράκαμψης των στενών του Βοσπόρου μέσω Αλεξανδρούπολης ή ως ενεργειακού διαδρόμου της Ν.Α. Μεσογείου προς τις οικονομίες των Βαλκανίων και της Αν. Ευρώπης. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου ως διαδρόμου με τον οποίο η Δύση είναι σε επαφή με δημοκρατίες όπως του Ισραήλ αλλά και φιλοδυτικά καθεστώτα όπως της Αιγύπτου, της Σαουδική Αραβία και των ΗΑΕ.

Οι φιλοφρονήσεις και οι αβρότητες μεταξύ των δυτικών ηγετών και του Τούρκου Προέδρου ήταν αναμενόμενες και εντός των πλαισίων της διεθνούς διπλωματίας. Το ίδιο ισχύει και για τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σε επίπεδο πράξεων δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι. Η Τουρκία κρατά τους S-400, παραμένει εκτός του προγράμματος των F-35 και αν οι Πράσινοι συμμετάσχουν στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση υπάρχει ελπίδα αναστολής της παράδοσης των "αόρατων" υποβρυχίων τα οποία προς το παρόν προσφέρουν πλεονέκτημα στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα, εκτός των διπλωματικών κινήσεων, οφείλει να συνεχίσει την ανανέωση των οπλικών συστημάτων και την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων με γνώμονα την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος με όσο το δυνατόν λογικότερο κόστος.

Καθώς οι διεθνείς σχέσεις είναι περίπλοκες και ακολουθούν κυρίως τα συμφέροντα των εμπλεκομένων, τα οποία ενίοτε είναι και συγκυριακά, η Ελλάδα οφείλει πρωτίστως να στηρίζεται στη δική της δύναμη αποτροπής και δευτερευόντως στην αλληλεγγύη ή προστασία τρίτων.

Άρα οι επιλογές των οπλικών συστημάτων οφείλουν να γίνονται με αυτό το κριτήριο.

Ες αύριον τα σπουδαία λοιπόν, προς το παρόν προέχουν τα μπάνια του λαού.

Κώστας Στούπας
Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]