Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τρίτους να βρεθούν ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα


Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan προέβη σε δηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής, όπου σχολίασε μεταξύ άλλων και την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και όσα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Mevlut Cavusoglu.

«Η συνάντησή μας πραγματοποιήθηκε πραγματικά σε ένα πολύ συμπαθητικό κλίμα. Ωστόσο, τα πράγματα έλαβαν εντελώς διαφορετική τροπή κατά τη συνάντησή τους με τον Υπουργό Εξωτερικών μας. Φυσικά, αντιμέτωπος με τη συμπεριφορά του Δένδια, ο Υπουργός Εξωτερικών μας τον έβαλε στη θέση του. Δεν θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει ηπιότερη προσέγγιση από αυτήν. Και αυτή, πρώτον και κυρίως, δεν θα αντανακλούσε καλά σε εμάς ως έθνος. Τελείωσαν τη δουλειά επιδεικνύοντας την κατάλληλη προσέγγιση και προβαίνοντας στην κατάλληλη αξιολόγηση» σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «φυσικά, δεν το εγκρίνουμε. Από τη μία πλευρά έχετε τη διαδικασία ολοκλήρωσης και από την άλλη υπάρχει η δουλειά μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Του είπα, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να αφήσουμε τρίτα μέρη να βρεθούν ανάμεσά μας. Δηλαδή την ΕΕ. Δεν πρέπει να τους επιτραπεί συμμετοχή. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες με πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις λόγω των ιστοριών τους, οι οποίες απολαμβάνουν μια στενή σχέση. Και αυτό σημαίνει κάτι.

Ομοίως, οι δεσμοί σας με εμάς παραμένουν άθικτοι. Για παράδειγμα, φτάσατε χθες στην Κωνσταντινούπολη και συναντηθήκατε με τον Πατριάρχη και εκείνους που εκπροσωπούν τους Έλληνες πολίτες μας εδώ. Και το βλέπουμε θετικά, αλλά για κάποιο λόγο δεν αντιμετωπίζετε τους 150.000 συμπολίτες μας, Τούρκους εθνοτικά, στην Ελλάδα ως πολίτες [σας] όπως θα έπρεπε».

«Επιπλέον, όπως συμβαίνει με όλη την υπόθεση σχετικά με τον επικεφαλής μουφτή, ακόμα επιμένετε να διορίζετε εσείς οι ίδιοι τον επικεφαλής μουφτή. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν σας δίνει το δικαίωμα να διορίζετε τον αρχηγό μουφτή στη χώρα σας. Πώς μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο; Δεν διορίζουμε εμείς τον Πατριάρχη. Ποιος διορίζει τον Πατριάρχη; αναρωτήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, απαντώντας πως «το συμβούλιο της Ιεράς Συνόδου τον διορίζει. Η συνέλευσης της Ιεράς Συνόδου σχηματίζεται μόνο εάν είναι πολίτες μας. Κοιτάξτε, ήταν αριθμητικά λιγότεροι όσον αφορά την υπηκοότητα. Έτσι τους δώσαμε υπηκοότητα, και ο αριθμός ήταν τόσο χαμηλά, περίπου επτά. Έφτασαν ξανά στον απαιτούμενο αριθμό. Πέτυχαν έναν συγκεκριμένο αριθμό. Και τώρα το συμβούλιο της Ιεράς Συνόδου εκλέγει τον Πατριάρχη.

«Ποιος θα επιλέξει τον μεγάλο μουφτή στην Ελλάδα; Τον μουφτή μας εκεί, τους ιμάμηδες μας, κλπ. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν μπορεί να ανεχθεί αυτήν την κατάσταση. Και δεν δίνει τέτοια εξουσία στον μουφτή μας εκεί, στους ιμάμηδές μας εκεί, και τους διορίζει σαν να ήταν δικός τους αξιωματούχος. Πρώτα απ’ όλα, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο,. Και είναι αιτία ζημίας στη σχέση μας. Αυτό πρέπει να διορθωθεί, αλλά δυστυχώς, μιλάμε με όλες τις κυβερνήσεις, που έρχονται και φεύγουν εδώ και χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα. Ελπίζουμε απλώς να το λάβουμε από τώρα και στο εξής, αλλά δυστυχώς, δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο» σημείωσε ο Recep Tayyip Erdogan.

IBNA






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]