Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Δώσαμε στη Λιβύη τέσσερα ελληνικά νησιά"


Ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, Τζιχάτ Γιαϊτζί, γνωστότερος ως εμπνευστής του παράνομου τουρκο-λυβικού μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα, δήλωσε, την Τετάρτη, ότι η συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων Τουρκίας-Λιβύης ήταν στρατηγική επιλογή από τους πολιτικούς των δύο χωρών, επισημαίνοντας τα κέρδη και τις απώλειες της Λιβύης, εάν υπογράψει συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, όπως συνέβη με την Τουρκία, στα τέλη του 2019.

Ο Γιαϊτζί εξήγησε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κανάλι Al-Jazeera Mubasher, ότι αυτή η συμφωνία παρείχε στη Λιβύη "39 χιλιάδες χιλιόμετρα υδάτινης επιφάνειας, μαζί με 4 ελληνικά νησιά", προσθέτοντας ότι "εάν η Λιβύη είχε υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα, δεν θα είχε αποκτήσει αυτή τη μεγάλη υδάτινη επιφάνεια, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θέλει να λεηλατήσει τις υδάτινες περιοχές της Λιβύης, της Αιγύπτου και των αραβικών χωρών".

Όσο αφορά την πιθανότητα σύναψης παρόμοιας συμφωνίας με την Αίγυπτο, ο Γιαϊτζί είπε: "Εάν η Αίγυπτος υπογράψει συμφωνία που οριοθετεί τα σύνορα με την Τουρκία, υπάρχει μια περιοχή νερού που εκτιμάται στα 11.500 χιλιόμετρα νερού, δεν θα εμφανίζονται οι Ελληνοκύπριοι, αλλά θα είναι στα χέρια της Αιγύπτου".

Φυσικά συνέχισε λέγοντας ότι 13.000 χιλιόμετρα υδάτινης επιφάνειας της ανατολικής Μεσογείου "θα έπρεπε να είναι αιγυπτιακά, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση το έδωσε στους Ελληνοκύπριους".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2019 τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων Τουρκίας-Λιβύης και το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2019, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να επαναλαμβάνουν πολλές φορές ότι είναι κάτι το παράνομο που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Οι δηλώσεις του Γιαϊτζί ήρθαν λίγες μόλις ώρες μετά τη συνάντηση που είχε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντελ Χαμίντ Ντμπέιμπα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας της οποίας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, επαναβεβαίωσαν τη δέσμευση και την προσήλωσή του στο παράνομο τουρκο-λυβικό μνημόνιο.

Πέτρος Κράνιας
Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]