Έρχεται η πτώση του καθεστώτος Ερντογάν;
Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στην Τουρκία μετά την επιστολή καταπέλτη των 103 απόστρατων Ναυάρχων κατά του καθεστώτος Ερντογάν που στηρίζουν Συνθήκη Μοντρέ και κοσμικότητα στρατεύματος
Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στην Τουρκία μετά την επιστολή καταπέλτη των 103 απόστρατων Ναυάρχων κατά του καθεστώτος Ερντογάν.
Πριν λίγο μάλιστα, βγήκαν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες και τα ονόματα των ναυάρχων.
Η κίνηση αυτή από τους απόστρατους Τούρκους αξιωματικούς και άλλες που θα επακολουθήσουν ήταν αναμενόμενες και είχαν πρό διμήνου επισημανθεί έγκαιρα από το site μας
Γιατί όμως έγινε τώρα αυτή η κίνηση και τι υποδηλώνει;
Στην παρούσα φάση, το καθεστώς Ερντογάν μέσω εξαπτέρυγών, του έκανε εκτενείς αναφορές για την πιθανότητα αλλά και τη δυνατότητα η Τουρκία να “απαλλαγεί” από τις δεσμεύσεις της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936, είτε αποχωρώντας από τη Συνθήκη, είτε μέσω του ανοίγματος της νέας θαλάσσιας οδού που θα κατασκευαστεί ενώνοντας τη Μαύρη θάλασσα βορείως Κων/πολεως με τη θάλασσα του Μαρμαρά νοτίως Κων/πολεως, για την οποία φυσικά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη αφού η Συνθήκη του Μοντρέ είναι προγενέστερη κατά 85 έτη.
Αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας και Τουρκίας-ΗΠΑ βάζοντας τη χώρα στο μάτι του κυκλώνα μεταξύ των 2 υπερδυνάμεων
Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την ισλαμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρείται από το καθεστώς Ερντογάν και που βρίσκει αντίθετο το κεμαλικό στρατιωτικό κατεστημένο.
Ωστόσο υπάρχουν δύο άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα που υπάρχει σύγκρουση του Ερντογάν με τους “στρατιωτικούς και πολιτικούς καθοδηγητές του”
Το ένα είναι η κωλλυσιεργεία του Ερντογάν να υπακούσει στον εταίρο του στην Κυβέρνηση, “γκρίζο λύκο” Μπαχτσελί και να κηρύξει επισήμως το κουρδικό κόμμα HDP ως παράνομο, “βάζοντας μπροστά” το Ανώτατο Συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο δεν συνηγόρησε μέχρι στιγμής, γεγονός που αφηνίασε τον Μπαχτσελί που έφτασε σε σημείο να ζητήσει ακόμη και το κλείσιμο του Ανώτατου Δικαστηρίου μαζί με το HDP.
Ο Ερντογάν δεν κήρυξε επισήμως το κουρδικό κόμμα HDP ως παράνομο φοβούμενος κυρώσεις από ΗΠΑ-ΕΕ
Αυτό όμως έφερε σε ευθεία πλην μυστική σύγκρουση τον Ερντογάν με τον Μπαχτσελί, ο οποίος διασυνδέεται ευθέως με το “τουρκικό βαθύ κράτος”, το οποίο θα αναλύσουμε στη συνέχεια.
Επίσης στην Τουρκία έγινε πολύ λόγος τελευταία για αντικατάσταση του ΥΠΑΜ Ακάρ λόγω της αποτυχίας της επιχείρησης στο Β. Ιράκ, που κόστισε τη ζωή σε 13 Τούρκους ομήρους του PKK. Ο Ακάρ όμως μόνο τυχαίος δεν είναι, ενώ οι διασυνδέσεις του με τους “στρατιωτικούς καθοδηγητές” του Ερντογάν είναι στενή όπως θα δούμε στη συνέχεια.
Ας δούμε όμως πως φθάσαμε ως εδώ.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται υπό στρατιωτική «κηδεμονία» και σύντομα θα «εξαλειφθεί» από τη φατρία που τον ελέγχει, είχε δηλώσει στις αρχές Ιανουαρίου ο αρχηγός του “Μελλοντικού κόμματος” της αντιπολίτευσης Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο Τούρκος πρόεδρος ελέγχεται επίσης από τον κατώτερο εταίρο του συνασπισμού και τον ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP), Ντέλετ Μπαχτσέλι, είχε δηλώσει επιπλέον ο πρώην πρωθυπουργός και σύμμαχος του Ερντογάν, στην Τουρκική τηλεόραση Karar.
Ποιούς όμως εννοούσε ο Νταβούτογλου; Ποιοί είναι οι “στρατιωτικοί κηδεμόνες” του Ερντογάν; Υπάρχουν όντως σήμερα, και τελικά αυτοί είναι που διοικούν την Τουρκία, αφού ελέγχουν πλήρως τον Τούρκο Πρόεδρο; Πολλές φορές έχουμε ακούσει για την Τουρκία τον όρο “βαθύ κράτος” . Τί όμως σημαίνει αυτό;
Στα παραπάνω ερωτήματα θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στη συνέχεια, αφού έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας. Η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι ή όχι δημιούργημα αυτών των πανίσχυρων κηδεμόνων;
Ο όρος ”βαθύ κράτος” παραπέμπει στους οργανικούς δεσμούς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, των υπηρεσιών πληροφοριών, των δυνάμεων ασφαλείας , της δικαιοσύνης, των θρησκευτικών ταγμάτων και λοιπών κρατικών φορέων με παρακρατικές οργανώσεις, το οργανωμένο έγκλημα και τις υπηρεσίες πληροφοριών ξένων χωρών.
Μέχρι τώρα οι σχέσεις κράτους και βαθέος κράτους ήταν αρμονικές και όλα “δούλευαν ρολόϊ”, ενώ τώρα που υπάρχουν τα αντικρουόμενα συμφέροντα που προαναφέραμε άρχισαν να εμφανίζονται σοβαρές συγκρούσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Ιστορικό
Από την περίοδο των Ιμίων του 1996, υφίσταται στην Τουρκία μια μυστική οργάνωση, με την επωνυμία “Συμβουλευτική Επιτροπή”. Στην εν λόγω οργάνωση ανήκουν πρώην πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, πρώην διπλωμάτες και απόστρατοι Στρατηγοί. Σε αριθμό τα μέλη της οργάνωσης δεν είναι πάνω από 40-50.
Χώρος πραγματοποίησης των συνεδριάσεων τους ήταν ο Ναυτικός όμιλος Moda στην Κωνσταντινούπολη. Τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί ότι την επιστολή καταπέλτη κατά του Ερντογάν την υπέγραψαν 103 απόστρατοι Ναύαρχοι; Όχι βέβαια!
Η δύναμη της εν λόγω οργάνωσης είναι πάρα πολύ μεγάλη και στο παρελθόν έχει ανατρέψει ακόμη και αποφάσεις του τουρκικού κράτους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ αρχικά στους Στρατηγούς Basbug, Eruygur, Kilinc είχαν επιβληθεί αρχικά ισόβια στους 2 πρώτους και φυλάκιση 13 ετών στον τρίτο για την υπόθεση Ergenekon, στη συνέχεια αποφασίστηκε μυστηριωδώς η αποφυλάκισή τους. Και οι τρείς είναι μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης.
Οι απόψεις για το ρόλο της εν λόγω επιτροπής είναι πολλές, όπως ότι είναι ένα μυστικό κέντρο ισχύος, ή μιά οργάνωση που καθοδηγεί την κυβέρνηση, ή μια οργάνωση κρατικών λειτουργών που απλά συζητούν σημαντικά θέματα της χώρας και λαμβάνουν αποφάσεις για την πορεία της.
Ωστόσο στο παρελθόν η εν λόγω οργάνωση φέρεται ότι συζητούσε σκοτεινά θέματα, που αφορούσαν στην απομάκρυνση από την εξουσία μη αρεστών πολιτικών και την ανάδειξη νέων.
Ο νύν ΥΠΑΜ Ακάρ και ο τέως ΥΠΕΞ Γκιούλ είναι συμμαθητές, Όταν ο δεύτερος είχε εκδηλώσει επισήμως την πρόθεση να αμφισβητήσει εκλογικά τον Ερντογάν, δέχθηκε επίσκεψη στο σπίτι του μετά τα μεσάνυχτα.
Την επόμενη ημέρα ο Γκιούλ δήλωσε ότι δεν κατεβαίνει για υποψήφιος στις εκλογές. Ο Ερντογάν στη συνέχεια εξαργύρωσε την εκδούλευση του Ακάρ, έχοντας τον το δεξί του χέρι.
Ο ρόλος του Ακάρ στο πραξικόπημα του 2016 είναι μάλλον σκοτεινός, αφού ενώ ήταν Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων ότε και πληροφορήθηκε από την ΜΙΤ το απόγευμα της 15ης Ιουλίου ότι πρόκειται άμεσα να εκδηλωθεί πραξικόπημα, αυτός δεν τηλεφώνησε αμέσως όπως έπρεπε τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και να τους διατάξει να ματαιώσουν κάθε κοινωνική τους δραστηριότητα να επιστρέψουν άμεσα στην Άγκυρα και να αναλάβουν τα καθήκοντά τους.
Συγκεκριμένα στις 16:00 της 15ης Ιουλίου 2016, η ΜΙΤ έστειλε σήμα στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ότι επίκειται εντός της ημέρας η εκδήλωση πραξικοπήματος, χωρίς όμως να λάβει επιβεβαίωση του σήματος που απέστειλε.
Στις 173:0 πήγε ο Υποδιοικητής της ΜΙΤ στο Γενικό Επιτελείο και συναντήθηκε με τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου, τον οποίο ενημέρωσε για το επικείμενο πραξικόπημα.
Τελικά χρειάστηκε να πάει στις 18:00 ο ίδιος ο Διοικητής της ΜΙΤ Fidan, στο Γενικό Επιτελείο και να προκαλέσει κατεπείγουσα σύσκεψη για το θέμα, προκειμένου ο Στρατηγός Ακάρ να πράξει αυτό που έπρεπε, δηλαδή να δώσει τις πρώτες εντολές προκειμένου να παρεμποδιστεί η εκδήλωση του πραξικοπήματος , μόλις στις 18:30.
Παρόλα αυτά ο Ακάρ δεν λογοδότησε στη δικαιοσύνη ούτε κατηγορήθηκε για την ολιγωρία του, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί ολέθρια και να επικρατούσαν οι πραξικοπηματίες. Ποιοί ήταν αυτοί που τον άφησαν στο απυρόβλητο και μάλιστα φρόντισαν να γίνει ΥΠΑΜ δίπλα στον Ερντογάν;
Μήπως τελικά ο Νταβούτογλου δεν έχει άδικο, όταν μιλάει για στρατιωτική κηδεμονία του Ερντογάν και ανατροπή του από τους κηδεμόνες του;
Ο ΥΠΑΜ Ακάρ έχει καταφέρει να κρατήσει ενεργούς τους δυτικούς διαύλους του μέχρι τώρα, σε αντίθεση με τον Ερντογάν.
Η Τουρκία είναι μια χώρα δαιδαλώδεις όπου ποτέ αυτό που φαίνεται ότι ισχύει, στην πραγματικότητα δεν ισχύει.
Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θα βιώσει μεγάλες εσωτερικές ταραχές το 2021. Δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολή η περαιτέρω επαύξησης της εσωτερικής πόλωσης στη Τουρκία η οποία μπορεί να οδηγήσει στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, ενώ ο Ερντογάν ενδέχεται να απομακρυνθεί από την εξουσία, εκούσια κάτω από το βάρος γενικευμένης λαϊκής οργής που πλησιάζει , ή κατόπιν πρόωρων εκλογών τις οποίες θα χάσει.
Η Ελλάδα τέλος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική αυτή την περίοδο, αφού η Τουρκία έχει την τάση όταν αντιμετωπίζει μεγάλη εσωτερική κρίση να την εξάγει, εναντίον άλλων κρατών.
Τα ονόματα των ναυάρχων:
1. E. Admiral Ergun MENGİ
2. E. Admiral Alaattin Sevim
3 E. Admiral Nazif ÖZDAĞDEVİREN
4. E. Admiral Işık BİREN
5. E. Admiral Ahmet ŞENOL
6. E. Admiral Hasan HOŞGİT
7. E. Admiral Vedat ERSİN
8. E. Admiral Metin AÇIMUZ
9. E. Admiral Atilla KEZEK
10.E. Admiral Nurhan KAHYAOĞLU
11.E. Admiral Önder ÇELEBİ
12.E. Admiral Metin POYRAZLAR
13.E.Admiral Mücahit ŞİŞLİOĞLU
14.E. Admiral Engin BAYKAL
15.E. Admiral Hüseyin ÇİFTÇİ
16.E. Admiral Atilla KIYAT
17.E. Admiral Vehbi ALPMAN
18.E.Admiral Celal PARLAKOĞLU
19.E.Admiral Mustafa Ekmel ÖZDENGİL
20.E.Admiral Serdar DÜLGER
21.E. Admiral Abdullah METE
22.E. Admiral Ertan DEMİRTAŞ
23.E Admiral Orhun ÖZDEMİR
24.E. Admiral Ersin GÜLER
25.E. Admiral Nadir KINAY
26.E.Admiral Hüseyin HOŞGİT
27.E Admiral İlker GÜVEN
28.E. Admiral Baha EREN
29.E. Admiral Abdullah GAVREMOĞLU
30.E. Admiral Şükrü BOZOĞLU
31.E. Admiral Hakan ERCAN
32.E. Admiral Mesut ÖZEL
33.E. Admiral Taner EZGÜ
34.E.Admiral İbrahim AKIN
35.E. Admiral Ömer AKDAĞLI
36.E.Amiral Mehmet OTUZBİROĞLU
37.E. Admiral Taner BALKIŞ
38 .E.Amiral İzzet ARTUNÇ
39.E. Admiral Hakan ERAYDIN
40.E. Admiral Mehmet Ali ÇINAR
41.E. Admiral Deniz DAĞLILAR
42.E. Admiral Yalçın ERTUNA
43.E. Admiral Türker ERTÜRK
44.E. Admiral Aydın CANEL
45 E. Admiral Sami ÖRGÜÇ
46.E.Admiral Yalçın KAVUKÇUOĞLU
47.E.Admiral Nazım ÇUBUKÇU
48.E. Admiral Ahmet AKSOY
49.E. Admiral Can ERENOĞLU
50.E. Admiral Doğan HACİPOĞLU
51.E. Admiral Abdullah AKGÜL
52. E. Admiral Aziz ÖZTÜRK
53.E. Admiral A. Serdar AKINSEL
53.E.Admiral İlker GÜVEN
54.E. Admiral Mustafa İPTEŞ
55.E. Admiral Caner BENER
56.E. Admiral Nejat BERKSUN
57.E. Admiral Kadir SAĞDIÇ
58.E. Admiral Tayfun TANSAN
59.E.Admiral İskender YILDIRIM
60.E. Admiral Ali Yüksel ÖNEL
61.E. Admiral Uğur YİĞİT
62.E. Admiral MustafaÖZBEY
63.E. Admiral Cem GÜRDENİZ
64.E. Admiral Bülent BOSTANOĞLU
65.E. Admiral Murat BİLGEL
66.E.Admiral Cengiz ALPÖZÜ
67.E.Admiral Serdar Okan KIRÇİÇEK
68.E.Admiral Tufan MİMİR
69.E. Admiral Turgut TUFAN
70.E. Admiral Turhan ÖZER
71.E. Admiral Alper TEZEREN
72.E. Admiral Mustafa ÜLTANUR
73.E. Admiral Ruhsar SÜMER
74.E. Admiral Cemal ÜREN
75.E.Admiral Gündüz Alp DEMİRUS
76.E. Admiral Deniz CORA
77.E. Admiral Gürkan İNAN
78.E. Admiral Atilla TONGUÇ
79.E. Admiral Mustafa KARASABUN
80.E. Admiral Erol YÜKSEL
81.E. Admiral Özbek GÜRGÜN
82.E.Admiral Bülent OLCAY
83.E. Admiral Nejat GÜLDİKEN
84.E. Admiral Turgay ERDAĞ
85.E. Admiral İsmail TAYLAN
86.E. Admiral Aydın GÜRÜL
87 E. Admiral Raif NALDEMİR
88.E.Admiral Numan
ALANSAL 89.E. Admiral Tanzar DİNÇER
90.E. Admiral Erol ADAYENER
91.E. Admiral Haluk Dear
92.E. Admiral Ferhat FERHANOĞLU
93.E. Admiral Mehmet Ali ÖZGÜVEN
94 E. Admiral Ali Sadi ÜNSAL
95.E. Admiral Doğan DENİZMEN
96.E.Admiral Taner AKKAYA
97.E. Admiral Necati KURT
98.E. Admiral Tayfun URAZ
99.E. Admiral Engin HEPER
100.E. Admiral Hayati Bilgiç
101.E. Admiral Hasan Nihat DOĞAN
102.E. Admiral Ömer Bayram ÇETİN
103.E. Admiral Mithat Kemal ALGÜL
Iskra
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...