Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Υπάρχουν ακόμη και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία


Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι δύσκολες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα της Τουρκίας.

Η συζήτηση για τη γειτονική χώρα είναι προγραμματισμένη για το δείπνο των ηγετών, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι η Αθήνα θα εργαστεί για να βελτιώσει το προσχέδιο των συμπερασμάτων.

"Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για εμάς διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Στα δύο θέματα που ξεχωρίζει η ελληνική κυβέρνηση στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη συνάντηση των Βρυξελλών.

Το πρώτο αφορά την εκκρεμότητα του βέτο που έχουν θέσει η Πολωνία και η Ουγγαρία όσον αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης, με τον πρωθυπουργός να επισημαίνει πως η συμβιβαστική πρόταση που έχει επιτευχθεί κινείται στη σωστή κατεύθυνση, εκφράζοντας την εκτίμηση πως το ζήτημα θα λήξει σήμερα. Υπενθύμισε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κατέθεσαν λεπτομερές σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. "Είναι παρά πολύ σημαντικό τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης το συντομότερο δυνατό", ανέφερε.

Το δεύτερο και πιο ακανθώδες ζήτημα είναι η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκία. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το ξεκάθαρο διακύβευμα σήμερα είναι αξιοπιστία της ΕΕ, υπενθυμίζοντας πως στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου είχε αποφασιστεί από τους ηγέτες των κρατών μελών ότι στην περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπήρχαν συνέπειες. Η ημερομηνία λήψης των σχετικών αποφάσεων, όπως ορίστηκε από κοινού, θα ήταν το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. "Τώρα θα φανεί αν πραγματικά, ως Ευρώπη, είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει", είπε ο κ. Μητσοτάκης για να καταλήξει: "Pacta sunt servanta" (Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται).

Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]