Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Πρωταγωνιστής» ο Ερντογάν στο νέο εξώφυλλο του Charlie Hebdo


Στο «στόχαστρο» του Charlie Hebdo μπήκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φιγουράρει στο εξώφυλλο του νέου τεύχους του σε μια άσεμνη γελοιογραφία, όπως συνηθίζει το γαλλικό σατιρικό περιοδικό.

Ο τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να σηκώνει το ρούχο μιας μουσουλμάνας και βλέποντας τα γυμνά της οπίσθια να αναφωνεί «Ωωω ο Προφήτης!». Η λεζάντα του πρωτοσέλιδου γράφει χαρακτηριστικά «Ερντογάν: στην ιδιωτική του ζωή είναι πολύ αστείος».
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν έδωσε άδεια να φωτιστούν κυβερνητικά κτίρια με σκίτσα του Charlie Hebdo με θρησκευτικές γελοιογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν και τον Μωάμεθ, ως απάντηση στον ισλαμικό φονταμενταλισμό και τη μισαλλοδοξία στον απόηχο της δολοφονίας του Σαμιέλ Πατί, του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε κοντά στο σχολείο του στο Παρίσι.

Ο καθηγητής είχε δείξει στους μαθητές του τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, σε μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.

Η κίνηση Μακρόν προκάλεσε ωστόσο την έντονη αντίδραση του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. ως «φασίστες» και «ναζιστές» και στόχευσε τον γάλλο πρόεδρο προσωπικά χαρακτηρίζοντας τον ψυχοπαθή.

Παράλληλα, ζήτησε από τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, εκτιμώντας ότι το Παρίσι ηγείται της πολιτικής αυτής. «Να μην εμπιστεύεστε τα γαλλικά προϊόντα, μην αγοράζετε γαλλικές μάρκες. Δεν υπάρχει ημέρα που να μην αντιμετωπίζουμε μια αθλιότητα εναντίον του προφήτη μας Μωάμεθ. Και ενάντια στο Κοράνι μας. Αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία. Το συμβάν με το Charlie Hebdo. Και στους τοίχους άρχισαν να γίνονται επιθέσεις με τη στήριξη του Γάλλου ηγέτη, που έχει την ανάγκη ελέγχου της νοημοσύνης του», είχε πει.

Νωρίτερα σήμερα, άλλωστε, η τουρκική Εθνοσυνέλευση καταδίκασε τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, αποκαλώντας τα σχόλιά του «αρρωστημένη ρητορική» που θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει παγκόσμια ρήξη.

Απάντηση από την Τουρκία

Με μία κεκαλυμμένη επίθεση, προς το περιοδικό αποφάσισε να απαντήσει η τουρκική προεδρία, μέσω του επικεφαλής επικοινωνίας, Φαχρετίν Αλτούν.

Με ανάρτησή του στο Τουίτερ, ο Αλτούν κάνει λόγο για "τη φασιστική πτέρυγα της Δύσης" που μαζί με τους εκπροσώπους της "επιτίθενται ανήθικα στον πρόεδρο" της Τουρκίας. Παράλληλα προειδοποιεί ότι ο Ερντογάν "θα συνεχίσει να είναι η φωνή της παγκόσμιας συνείδησης" και ότι "η Τουρκία θα μεγαλώσει και ο φασισμός και οι φασίστες θα χάσουν". 

Το Παρίσι προετοιμάζει το έδαφος για κυρώσεις

Η προκλητική στάση του Τούρκου προέδρου που δεν δίστασε να αμφισβητήσει την πνευματική υγεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και να καλέσει σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων κατηγορώντας την Γαλλία για "αντιμουσουλμανική" στάση έχει προκαλέσει την αποδοκιμασία σύσσωμης της Ευρώπης.

Με κοινές τους δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπερασπίστηκαν τις ευρωπαϊκές αξίες, απορρίπτοντας τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε σήμερα ότι έκκληση για μποϊκοτάζ που έγινε από τον Τούρκο πρόεδρο είναι "αντίθετη στο πνεύμα" των διπλωματικών και των εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από την Τουρκία με τις Βρυξέλλες και "θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο" την Τουρκία από την Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία προετοιμάζει το έδαφος για την επιβολή κυρώσεων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

"Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών", δήλωσε σήμερα σε βουλευτές ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

 

 

 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]