Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς του ερντογανικού καθεστώτος



Τα WikiLeaks δημοσίευσαν αρχείο με 57.934 emails από την προσωπική διεύθυνση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν και τωρινού υπουργού οικονομικών της Τουρκίας, σε διάστημα 16 ετών (Απρίλιος 2000-23 Σεπτεμβρίου 2020, συμπεριλαμβανομένου του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου) και αποτελούν κυρίως αλληλογραφία μεταξύ του ίδιου και της άρχουσας τουρκικής ελίτ.

Τα μηνύματα αποκαλύπτουν την εκτεταμένη επιρροή του Αλμπαϊράκ και κατ επέκταση του Ερντογάν, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της τουρκικής πολιτικής ζωής και αναφέρουν λεπτομερώς τη συμμετοχή του σε οργανισμούς όπως η Powertrans, εταιρεία που εμπλέκεται στις εισαγωγές πετρελαίου του ISIS.

Το αρχείο των WikiLeaks δείχνει ακόμα τις προσπάθειες ελέγχου των τουρκικών ΜΜΕ και των social media υπέρ του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, το οποίο συγκρότησε δύο ομάδες εισαγωγής προπαγάνδας στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ηχογράφηση που αποτελείται από πέντε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του γιου του Μπιλάλ, που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2013, ο Τούρκος Πρόεδρος του δίνει εντολή να μεταφέρει εκατομμύρια σε κρυμμένα χρήματα μακριά από το σπίτι της οικογένειας, φοβούμενος ότι η οικονομική αστυνομία που πραγματοποίησε τότε επιδρομές σε 47 μέλη του ΑΚΡ, συμπεριλαμβανομένων και γιων τριών υπουργών και κατάσχεσε 17,5 εκατομμύρια δολάρια, σύντομα θα ερχόταν για αυτόν.

Μετά τη διαρροή της ηχογράφησης ο Ερντογάν δήλωσε ότι ήταν «κατασκευασμένη», αλλά σχεδόν αμέσως απέλυσε εκατοντάδες αστυνομικούς της έρευνας, ο οποία τελικά σταμάτησε μετά την απομάκρυνση των εισαγγελέων και των δικαστών.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]