Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν υπονομεύει τις συνομιλίες με την Ελλάδα


Το «καρότο» που εξασφάλισαν στον κ. Ερντογάν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες στην Σύνοδο Κορυφής την περασμένη εβδομάδα δεν αποδείχθηκε αρκετό για να κατευνάσει τον Τούρκο ηγέτη.

Ο Ερντογάν, πριν στεγνώσει η μελάνη των Συμπερασμάτων επανήλθε με μια νέα πρόκληση: το παράνομο άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων, που ήδη προκαλεί έντονες αντιδράσεις, με την Λευκωσία να προσφεύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ζητώντας την συζήτηση του θέματος βάσει του άρθρου 35 της Χάρτας του ΟΗΕ.

Η τουρκική κίνηση υπονομεύει όμως το κλίμα όχι μόνο στο κυπριακό αλλά και στα ελληνοτουρκικά καθώς καθιστά δύσκολη υπό τις παρούσες συνθήκες την συνάντηση Δένδια -Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα αύριο και μεγαλώνει την δυσπιστία ενόψει καθορισμού της ημερομηνίας έναρξης των διερευνητικών.
Μια κίνηση η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα δύο ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών 550 και 789 που ορίζουν την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους και στα οποία ψηφίσματα είχε γίνει ρητή αναφορά στα Συμπεράσματά της Συνόδου Κορυφής.

Όμως με την κίνηση αυτή ο κ. Ερντογάν και ενώ όλοι ανέμεναν να προχωρήσει η Τουρκία την αποκλιμάκωση που φαίνεται ότι είχε υποσχεθεί στην Α.Μέρκελ όχι μόνο διατήρησε το ερευνητικό Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά προχώρησε και στην πανηγυρική ανακοίνωση για τα Βαρώσια.

Αυτή η επιλογή υπονομεύει κάθε προσπάθεια για επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό, τις οποίες σχεδίαζε ο διεθνής παράγοντας και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ να δρομολογήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της «προεδρικής» εκλογής στο ψευδοκράτος, που ο δεύτερος γύρος διεξάγεται την μεθεπόμενη Κυριακή.

Είναι προφανές ότι σε αυτό το κλίμα και υπό την επιβολή νέων τετελεσμένων αυτή την φορά επί τους εδάφους, η κυπριακή κυβέρνηση δεν μπορεί να προσέλθει σε συνομιλίες. Πολύ περισσότερο όταν το θέμα των Βαρωσίων όχι μόνο συνδέεται με δύο κρίσιμες αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, τις οποίες δεν μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιτρέψει να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων, αλλά συγχρόνως η Άγκυρα και οι υποτακτικοί της στα Κατεχόμενα δείχνουν ότι δεν θα διστάσουν να ανατρέψουν δύσκολες ισορροπίες δεκαετιών προκειμένου να εκβιάσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά πριν ακόμη ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

Με τις παρεμβάσεις στα Βαρώσια, που προς το παρόν αφορούν την παραλιακή περιοχή, καθώς η υπόλοιπη περιοχή είναι στρατιωτική περιοχή υπό τον έλεγχο των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και πρέπει να υπάρξει μια ιδιαίτερη διαδικασία, πρακτικά γίνεται το πρώτο βήμα για ανατροπή των μέχρι τώρα συζητήσεων και συνεννοήσεων για το Εδαφικό, το κεφάλαιο που αφορά πρωτίστως την Ελληνοκυπριακή πλευρά και είναι το μοναδικό ίσως κίνητρο για την αποδοχή μια έστω και δύσκολης μορφής λύσης του Κυπριακού.

Ο κ. Ερντογάν θέλησε χθες να στείλει το μήνυμα του στους Τουρκοκύπριους ότι η επιλογή της ΄Αγκυρας είναι ο Ερσίν Τατάρ (ο οποίος προς το παρόν δυσκολεύεται όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις με τον κ. Ακιντζί να προηγείται) και ότι με αυτόν ως ηγέτη θα πρέπει να περιμένουν οι Τουρκοκύπριοι την αρωγή της «μητέρας πατρίδας».

Εξάλλου στην συνάντηση τους στην Τουρκία ανακοίνωσαν και την επιδιόρθωση του αγωγοί μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα Κατεχόμενα, ένα έργο με έντονο στίγμα της λογικής της προσάρτησης.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «έγινε προσπάθεια οι Τουρκοκύπριοι να πληρώσουν το κόστος της μη-λύσης και η πόλη των Βαρωσίων παρέμεινε κλειστή ως μέρος αυτού του αδιεξόδου. Μετά τις πολυμερείς συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν το 2017, παρατηρήθηκε ότι δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης λύσης στην Κύπρο. Αποφασίσαμε να οικοδομήσουμε το μέλλον της Κύπρου σε συγκεκριμένα δεδομένα αντί για όνειρα. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Αμμόχωστο είναι περιοχή της παράνομης «ΤΔΒΚ». Το δικαίωμα της χρήσης της ανήκει επίσης στις τουρκοκυπριακές αρχές»….

Για αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών, αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ:

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί για την ανακοίνωση που έγινε σήμερα σχετικά με το άνοιγμα της παραλίας / ακτογραμμής των Βαρωσίων. Υπενθυμίζει ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Τέλος «καλεί όλα τα μέρη να ξεκινήσουν διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους και επαναλαμβάνει την ετοιμότητά του να φέρει τα μέρη μαζί».

Στην Λευκωσία συνεδρίασε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη και καταδίκασε την τουρκική κίνηση στα Βαρώσια.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του «καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων» προσθέτοντας ότι «η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Γιόζεπ Μπορέλ, από τους υπέρμαχους της πολιτικής κατευνασμού της Τουρκίας δήλωσε ότι η Ε.Ε. ανησυχεί βαθιά για τις σημερινές ανακοινώσεις και εξελίξεις σχετικά με τα Βαρώσια και ότι η ΕΕ θα βρίσκεται σε στενή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση επί τόπου.

Οι εξελίξεις σχετικά με τα Βαρώσια θα προκαλέσουν μεγαλύτερες εντάσεις και ενδέχεται να περιπλέξουν τις προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, αυτό που είναι επείγον τώρα είναι η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και όχι η δημιουργία μεγαλύτερων διχασμών», συνέστησε ο κ. Μπορέλ.

Νίκος Μελέτης
Liberal




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]