Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Guardian: Πώς η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη


Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποιούν τακτικές και κατάφωρες παραβιάσεις του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, τροφοδοτώντας έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού Guardian.

Στοιχεία από πτήσεις και δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν στρατιωτικά φορτηγά αεροσκάφη για να μεταφέρουν αγαθά και μαχητές σε δυνάμεις ή συμμάχους στη Λιβύη, παραβιάζοντας τακτικά το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών παρά τις πολιτικές δεσμεύσεις να απέχουν από τέτοιες κινήσεις.

Στην εννιάχρονη διαμάχη, η Τουρκία υποστηρίζει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης με μαχητές και όπλα, ενώ τα ΗΑΕ ενισχύουν τις δυνάμεις στην ανατολική Λιβύη υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.

"Το εμπάργκο όπλων παραμένει τελείως αναποτελεσματικό", δήλωσε ένας διπλωμάτης με γνώση της επικείμενης ετήσιας έκθεσης της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων των Η.Ε. για τη Λιβύη, η οποία αναμένεται να εστιάσει στις παραβιάσεις.

"Για την περίπτωση αυτών των κρατών μελών που υποστηρίζουν άμεσα την σύγκρουση, οι παραβιάσεις είναι εκτεταμένες, κατάφωρες και δείχνουν πλήρη περιφρόνηση για τις κυρώσεις", προσθέτει ο διπλωμάτης.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι τόσο η Τουρκία, όσο και τα ΗΑΕ παρευρέθηκαν στη σύνοδο στο Βερολίνο τον περασμένο Ιανουάριο η οποία πραγματοποιήθηκε με στόχο τον τερματισμό της ξένης παρέμβασης μέσω ροών όπλων, μαχητών και χρημάτων, στη Λιβύη.

Στη σύνοδο συμμετείχαν επίσης η Γαλλία, η Ρωσία, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το κύριο αποτέλεσμα ήταν η πρόταση για την επιβολή κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων.

Έκτοτε οι εξελίξεις έχουν καταστήσει το εμπάργκο όπλων τελείως άκυρο, όπως αναφέρουν παρατηρητές.

Η εμπλοκή της Τουρκίας

Σύμφωνα με τον Guardian, η Τουρκία χρησιμοποίησε στρατιωτικά αεροσκάφη Airbus A400M για να μεταφέρει προμήθειες σε δυνάμεις της στη δυτική Λιβύη, στο πλαίσιο της στήριξης που παρέχει στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη.

Στοιχεία από ραντάρ πτήσεων και δορυφορικές εικόνες των αεροσκαφών δείχνουν τακτικές πτήσεις από τουρκικά αεροδρόμια στην Κωνσταντινούπολη, το Gaziantep και το Kayseri στη Μισράτα της Λιβύης τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2020.

Παράλληλα, βίντεο που αναρτήθηκε σε πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων δείχνει άντρες που εκτιμάται ότι είναι Σύριοι μαχητές, να περιμένουν για να επιβιβαστούν σε ένα αεροπλάνο στο Gaziantep, κάτι που δείχνει ότι κάποιες από αυτές τις πτήσεις μετέφεραν μισθοφόρους.

"Η τουρκική αεροπορία χρησιμοποίησε μία νέα διαδρομή για να αποφύγει συγκεκριμένες περιοχές πληροφοριών πτήσης", εξηγεί ο διπλωμάτης. "Όλες οι πτήσεις είναι μη-προγραμματισμένες ή ειδικές πτήσεις τσάρτερ που προσπαθούν να αποκρύψουν την πορεία τους κλείνοντας τους αναμεταδότες".

Παράλληλα, η Τουρκία επεκτείνει τον διάδρομο στην αεροπορική βάση Al-Watiya της Λιβύης, διευκολύνοντας τις προσγειώσεις μεγάλων αεροπλάνων.

Υψηλόβαθμη πηγή από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε στον Guardian ότι οι δραστηριότητες της χώρας στη Λιβύη εστιάζουν στην απομάκρυνση των πυρομαχικών που άφησαν οι δυνάμεις του Χαφτάρ καθώς και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στη λειτουργία των νοσοκομείων.

"Όλες οι δραστηριότητες της Τουρκίας στη Λιβύη είναι εντός αυτού του πλαισίου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο", αναφέρουν. "Δεν υπάρχει καμία παραβίαση αποφάσεων, κυρώσεων ή του διεθνούς δικαίου. Οι στρατιωτικές μας πτήσεις είναι αποκλειστικά για τη μεταφορά των αναγκαίων υλικών που χρειάζεται το προσωπικό μας για να εκπληρώσει την αποστολή του στη Λιβύη, μεταξύ άλλων, για την απομάκρυνση ναρκών και για το ιατρικό και τεχνικό υλικό στα νοσοκομεία".

ΗΑΕ και Ρωσία

Ο Guardian αναφέρει ακόμα ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιούν ένα μέρος του στόλου των C-17 Globemaster III για μεταφορές, με τακτικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Qusahwira σε δύο απομακρυσμένες στρατιωτικές βάσεις: στο Sidi Barrani, στη δυτική Αίγυπτο κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη και στο Gianaclis, κοντά στην Αλεξάνδρεια.

Τα αεροπλάνα ταξιδεύουν από στρατιωτική βάση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, με στρατιωτικούς πιλότους των ΗΑΕ, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα η αποστολή τους να είναι πολιτική.

"Το περιεχόμενο τους μεταφέρεται είτε οδικώς ή μέσω αεροσκαφών που πετούν για τον Χαφτάρ", αναφέρει ο διπλωμάτης. "Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων αναφέρει ότι πρόκειται για έμμεση προμήθεια όπλων και σχετικού υλικού, κατά παραβίαση των αποφάσεων"

Η Ρωσία επίσης έχει διαπράξει ανοικτές παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων, προσθέτει ο Guardian. Δορυφορικές φωτογραφίες ρωσικών MiG στην αεροπορική βάση Al Jufra στη Λιβύη δημοσιεύτηκαν από την US Africa Command τον Ιούνιο. "Αυτά τα ρωσικά αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για την παροχή στήριξης σε ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση της Ρωσίας", αναφέρουν.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]