Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η πτώση του Προέδρου Τραμπ θα είναι η χαριστική βολή του Ερντογάν


Δεν είναι άγνωστο το γεγονός πως ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος έχει πει άπειρες φορές πόσο μεγάλη εκτίμηση του έχει ενώ δεν είναι λίγες οι αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως για την «λυκοφιλία» των δύο ανδρών, τόσο από έγκυρα αμερικανικά ΜΜΕ όσο και από τον πρώην σύμβουλό εθνικής ασφαλείας, Τζον Μπόλτον.

Τους τελευταίους μήνες ο Τούρκος πρόεδρος έχει αυξήσει την επιθετικότητά του στην Μεσόγειο με απώτερο σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα καθώς βλέπει ότι ο φίλος του ο πλανητάρχης έχει λίγες πιθανότητες επανεκλογής και πιθανόν να μην ξαναβρεθεί μια τόσο μεγάλη ευκαιρία για την Τουρκία που να της επιτρέπει να ταράζει τα νερά σε τόσο μεγάλο βαθμό και πόσο μάλλον να απαιτεί με τέτοιο θράσος, εις βάρος των «συμμάχων» της στο ΝΑΤΟ.

Μπορεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ να δείχνει ανοχή στον ταραξία της Μεσογείου ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο με την μεγάλη πλειοψηφία του Κογκρέσου και δη των Δημοκρατικών.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι δεδομένο πως εφόσον εκλεγεί θα συνεχίσει την πολιτική Ομπάμα σε πιο εξελιγμένη μορφή. Ο πρώην Αντιπρόεδρος έχει ως βασικό στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Μεσόγειο και θεωρεί πως Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν σημαντικοί στρατηγικοί εταίροι. Αξιοσημείωτο είναι πως τα συμφέροντα των τριών χωρών ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με τον κύριο σύμμαχο των ΗΠΑ, το Ισραήλ.

Αντιθέτως, ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο επέτρεψε να υποβαθμιστεί το εύφορο κλίμα που είχε δημιουργηθεί επί οκταετίας Ομπάμα αλλά έδωσε άλλοθι στην τουρκική προκλητικότητα η οποία εξυπηρετεί στο εκατό τοις εκατό την Ρωσία. Ο Μπάιντεν θα λειτουργήσει ως πρόεδρος και όχι ως μπίζνεσμαν που θα μπαίνει σε περίεργα «ανατολίτικα παζάρια».

Εξάλλου ας μην ξεχνάμε πως όταν ο Ερντογάν μετέτρεψε την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, ο ηγέτης των Δημοκρατικών έσπευσε να καταδικάσει την προκλητική ενέργεια και ήταν από τους πρώτους που τηλεφώνησε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο.

Επιπροσθέτως, το 2016 ο ηγέτης των Δημοκρατικών είχε κατηγορήσει ανοικτά τον Ερντογάν ως το «κακό παράδειγμα» που παραβιάζει τις αρχές της Δημοκρατίας και τα δικαιώματα των πολιτών του ενώ πριν από λίγους μήνες σε συνέντευξή του στους Νιου Γιορκ Τάιμς, έκανε λόγο για έναν αυταρχικό ηγέτη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Στον ίδιο ρυθμό είναι και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι. Η έμπειρη πολιτικός έχει καταδικάσει την φιλία του προέδρου των ΗΠΑ με τον «σουλτάνο» και έχει μπλοκάρει με κάθε τρόπο ότι μπορεί να επωφελήσει το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μπλοκάρισμα της παραλαβής των -ήδη- πληρωμένων αερομαχητικών F-35 ως αντίποινο για την παραλαβή των ρωσικών πυραύλων S-400.

Επίσης η Πελόσι έχει διαφορετική αντίληψη για το Κυπριακό και συμμετέχει ενεργά στους διαλόγους με την ομογένεια προκειμένου να ενισχυθούν οι θέσεις της Κύπρου ενώ έχει αναγνωρίσει και την Γενοκτονία των Αρμενίων, κάτι που εξόργισε τον Τούρκο πρόεδρο και τους ακραίους ακολούθους του.

Το καλύτερο όμως ήρθε πριν λίγες μέρες, όταν η Πελόσι κατηγόρησε τον Τραμπ για τα πρότυπα που έχει, λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν δημοκρατία και δεν έχουν σχέση με τους δικτάτορες που θαυμάζει, όπως ο Κιμ Γιόνγκ ή ο Ερντογάν.
Η αντίδραση του Τουρκικού ΥΠΕΞ ήταν άμεση και όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου, «πόνεσαν» για τα καλά.

Η Νάνσι Πελόσι είναι μια πολιτικός που τα λέει έξω από τα δόντια και σέβεται το αξίωμά της, δείχνοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ δεν ο «Τραμπ και η αλαζονεία του», αλλά ένα έθνος που επιβραβεύει τον διάλογο και την ειρήνη.

Ακόμη ένας πολιτικός που ξέρει να μιλάει ανοικτά και που καταδικάζει συνεχώς την τουρκική προκλητικότητα στην Μεσόγειο είναι ο γερουσιαστής του Νιού Τζέρσι, Μπομπ Μενέντεζ. Ο Μενέντεζ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο «φύλακας άγγελος» των ελληνοκυπριακών συμφερόντων σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τόνισε πως ο Ερντογάν είναι ένα «σκυλί που γαβγίζει» και που οι ΗΠΑ θα πρέπει να φροντίσουν να αποδυναμωθεί η θέση του. Ο έμπειρος γερουσιαστής κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους πως στέλνουν λάθος μηνύματα στην Τουρκία με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται τα όρια όλων.

Μάλιστα δεν μάσησε τα λόγια του και ξεκαθάρισε πως η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου. Η άποψή του είναι σταθερή και επιμένει στην επιβολή σκληρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας ενώ ζήτησε να έρθουν στο φως όλα τα ύποπτα έγγραφα των συνομιλιών ανάμεσα σε Τραμπ και Ερντογάν.

Εν κατακλείδι, η εκλογή του Τζο Μπάιντεν θα είναι ανάσα για τα Ελληνοκυπριακά συμφέροντα καθώς η πτώση του Τραμπ θα αποτελέσει την χαριστική βολή στις βλέψεις του Ερντογάν στην Μεσόγειο.

Οι Δημοκρατικοί δεν έχουν καμία διάθεση να χαϊδέψουν τα αυτιά της Τουρκίας όπως έκαναν οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο στόχος τους είναι να επανέλθει η ηρεμία εντός των ΗΠΑ σε οικονομικό, υγειονομικό και κοινωνικό επίπεδο και να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε ο Τραμπ στην εξωτερική πολιτική, κάνοντας εμφανή την απουσία των ΗΠΑ σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Γιώργος Δημητρόπουλος
HellasJournal




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]