Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ναγκόρνο - Καραμπάχ: Η συνεχιζόμενη σύγκρουση δοκιμάζει τη λυκοφιλία Ερντογάν - Πούτιν


Ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει αποφασισμένος να οδηγήσει στα άκρα την πλέον διαχρονική διαμάχη του μετασοβιετικού κόσμου - Ιδιαίτερα επικίνδυνη τροπή παίρνει η εμπλοκή μετά τις τελευταίες εξελίξεις

Με κομμένη την ανάσα συνεχίζει να παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τη σφοδρότατη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Μία σύγκρουση που δοκιμάζει την ιδιάζουσα λυκοφιλία Ερντογάν - Πούτιν, καθώς διαδραματίζεται στον γεωπολιτικό χώρο επιρροής της Ρωσίας.

Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί 84 στρατιώτες. Αρμένιοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο αζέρικος στρατός άνοιξε πυρ στην αρμενική πόλη Vardenis, χτυπώντας ένα λεωφορείο και σκοτώνοντας έναν άμαχο. 


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών». Στο θέμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναφέρθηκε και ο Μάικ Πομπέο στις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σούδα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε: «Με τον Υπουργό Εξωτερικών αναφερθήκαμε, επίσης, στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου και οι δύο πλευρές πρέπει να σταματήσουν τις βίαιες ενέργειες και να εργαστούν με τους συμπροέδρους της Ομάδας του Μινσκ για να επιστρέψουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.»

Παρ’ όλα αυτά, από την περασμένη Κυριακή συνεχίζονται οι πολύνεκρες μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του συμβούλου του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Πεσκόφ που καλούσαν την Τουρκία «να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά». Στην τελευταία ανακοίνωση του Κρεμλίνου, αναφέρθηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την μεγάλη του ανησυχία για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στην περιοχή. Παράλληλα τονίστηκε και η «ανάγκη λήψης μέτρων με σκοπό την αποκλιμάκωση της κρίσης». Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται πιθανό. Τόσο η ηγεσία της Αρμενίας, όσο και του Αζερμπαϊτζάν απέρριψαν τον διάλογο, υποστηρίζοντας ότι «το κλίμα δεν είναι σωστό».

Η στρατιωτική εμπλοκή έχει πάρει ιδιαίτερα επικίνδυνη τροπή, μετά και τον χθεσινό ισχυρισμό της Αρμενίας ότι τουρκικό F-16 κατέρριψε ένα Su-25 της δικής της πολεμικής αεροπορίας. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, μάλιστα, υποστήριξε ότι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν και διευθύνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο Αζέρος πρόεδρος διέψευσε το γεγονός. «Η Τουρκία είναι αδελφό έθνος και σύμμαχός μας. Μας παρέχει μόνο ηθική υποστήριξη και είμαστε ευγνώμονες στην Άγκυρα για την αλληλεγγύη της» δήλωσε.

Εκτός από την αλληλεγγύη, ο Ερντογάν μοιάζει αποφασισμένος να οδηγήσει στα άκρα την πλέον διαχρονική διαμάχη του μετασοβιετικού κόσμου. Η Άγκυρα σε ένα κρεσέντο προπαγάνδας κάνει λόγο για «δικαίωμα της αυτοάμυνας, ενώ σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει ότι η απόσχιση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη.

Η Μόσχα δεν φαίνεται να έχει εμπλακεί ακόμα. Περιορίζεται σε δηλώσεις κατευνασμού, τηρώντας ίσες αποστάσεις. Από το 1994, μέχρι σήμερα είχε, άλλωστε, μετατραπεί στον βασικό μεσολαβητή για μια εκεχειρία μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Εξάλλου, εξοπλίζει και τις δύο πλευρές, αν και διατηρεί στρατιωτική βάση στην Αρμενία, με την οποία διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η Αρμενία είναι μέρος του Οργανισμού της Συνθήκης για την Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), του οποίου ηγείται η Μόσχα.

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι στιγμής το Κρεμλίνο αποφεύγει να επιρρίψει τις ευθύνες για τη πολεμική κρίση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποκλειστικά στους Αζέρους. Αντίστοιχη, άλλωστε, στάση είχε τηρήσει και το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν και είχαν σημειωθεί επεισόδια. Φρόντισε, όμως, να υπενθυμίσει την παρουσία του, με τις πτήσεις που πραγματοποίησαν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πάνω από την αρμενική πρωτεύουσα. Διαφαίνεται ότι ο Πούτιν ευελπιστεί πως οι εμπλεκόμενες πλευρές θα γυρίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στις οποίες ο ίδιος θα έχει το πάνω χέρι.

Νεφέλη Λυγερού
Πρώτο Θέμα

 



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]