Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το παντουρανικό όραμα του Ερντογάν και η επέλαση των τζιχαντιστών


Η πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας Χαρουτουνιάν Χριψιμέ μιλάει για την τραγική κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Mε μεγάλη ανησυχία 70.000 πολίτες από την Αρμενία που βρίσκονται στην Ελλάδα παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όσοι, μάλιστα, διατηρούν δεσμούς με την πατρίδα τους επικοινωνούν καθημερινά μεταφέροντας το πολεμικό κλίμα που υπάρχει μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στο Αρτσάχ οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν υποστηριζόμενες ανοικτά από την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Αρτσάχ είναι η νέα ονομασία του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Κατοικείται από Αρμένιους που κατά βάση είναι Ορθόδοξοι, είναι αυτόνομη Δημοκρατία που λειτουργεί ως de facto μέρος της Αρμενίας και διεκδικείται από το Αζερμπαϊτζάν με τις πλάτες της Τουρκίας.

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Το ethnos.gr επικοινώνησε με την πρόεδρο της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας, Χαρουτουνιάν Χριψιμέ, η οποία από την πλευρά της έκανε δημόσια έκκληση για την άμεση κατάπαυση των πολεμικών συγκρούσεων, ενώ κάλεσε τους Αρμένιους αλλά και τους Έλληνες στη συγκέντρωση συμπαράστασης στον αρμενικό λαό που θα γίνει την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, στις 17.00 στο Σύνταγμα.

«Είμαστε ο Δαβίδ κατά του Γολιάθ»

«Ο κόσμος δεν γνωρίζει πολλά, διότι η προπαγάνδα του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας έχει δημιουργήσει σύγχυση σχετικά με το ποιος κάνει την επίθεση και ποιος αμύνεται. Η μάχη είναι άνιση. Η Αρμενία είναι ο Δαβίδ και απέναντι έχει τον Γολιάθ. Βέβαια, όπως γνωρίζουμε, ο Δαβίδ είναι αυτός που νίκησε τον Γολιάθ και το ίδιο συνέβη και άλλες φορές που το Αζερμπαϊτζάν έκανε επιθέσεις. Και το 2016 το Αζερμπαϊτζάν είχε κάνει επίθεση. Τότε οι συγκρούσεις κράτησαν τέσσερις ημέρες και σταμάτησαν με την παρέμβαση του ΟΗΕ. Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία η σημερινή συνεδρίαση του ΟΗΕ».

«Οι πολίτες είναι στα καταφύγια»

Η πρόεδρος των Αρμενίων στην Ελλάδα είναι σε καθημερινή επαφή με την πατρίδα και μαθαίνει όλα τα νέα: «Είναι πολύ κρίσιμη η κατάσταση γιατί γίνονται απευθείας επιθέσεις από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν μέσα στην πόλη του Στεπανακέρτ. Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κατοικούν μόνο Αρμένιοι. Τα μεγάλα προβλήματα του Ναγκόρνο Καραμπάχ διογκώθηκαν από την προσάρτηση της περιοχής από τον Ιωσήφ Στάλιν στην ΕΣΣΔ, η οποία όταν κατέρρευσε άφησε εκτεθειμένους τους Αρμενίους. Η κατάσταση είναι τραγική. Οι πολίτες είναι στα καταφύγια. Τα σχολεία έχουν κλείσει. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για να συγκεντρωθούν φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα για τους πολίτες που τα έχουν ανάγκη».

Η ωμή παρέμβαση Τουρκίας και Ερντογάν

Σύμφωνα με την Χαρουτουνιάν Χριψιμέ, αυτό που έχει σοκάρει την αρμενική κοινότητα είναι η ωμή παρέμβαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ, όπως είπε, είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πως ήδη στην πρώτη γραμμή και στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται τζιχαντιστές που φτάνουν από τη Συρία και τη Λιβύη: «Είναι σοκαριστική η ανοικτή ανάμειξη της Τουρκίας σε βάρος της Αρμενίας. Οι δηλώσεις του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου δεν επιδέχονται αμφισβήτηση για το ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Η Τουρκία υποστηρίζει στρατιωτικά την επιχείρηση, ενορχηστρώνει προπαγάνδα και παραπληροφόρηση στην διεθνή κοινότητα και επιβεβαιώνεται η παρουσία χιλιάδων τζιχαντιστών στο μέτωπο κυρίως προερχόμενοι από τη Συρία. Όλα αυτά δίνουν άλλη διάσταση σε αυτή την στρατιωτική επίθεση».

«Το όραμα της μεγάλης Τουρκίας»

Σε ερώτηση για το τι προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα μεταξύ των δύο χωρών η Χαρουτουνιάν Χριψιμέ είπε: «Εδώ και ένα μήνα Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία έκαναν μεγάλης έκτασης ασκήσεις και στρατιωτικά γυμνάσια που ανησυχούσαν τους Αρμενίους. Ναι, ήταν ένας αιφνιδιασμός αλλά και αυτή τη φορά οι Αρμένιοι θα σταθούν όρθιοι για τα ιδανικά και τα χώματα τους. Η Αρμενία δέχεται μία μεγάλη στρατιωτική επίθεση. Είναι προφανές πως από πίσω βρίσκεται το παντουρανικό όραμα του Ταγίπ Ερντογάν και των Τούρκων. Καταπιέζουν, λεηλατούν και καταστρέφουν τα δικαιώματα των τριγύρω λαών με προφανή σκοπό να τους καταστρέφουν».

«Ευχαριστούμε τους Έλληνες»

Οπως τονίζει η Χαρουτουνιάν Χριψιμέ είναι συγκινητική η μεγάλη συμπαράσταση που δέχεται η κοινότητα των Αρμενίων από τους Έλληνες, ενώ οι Αρμένιοι σε όλο τον πλανήτη έχουν ξεσηκωθεί δηλώνοντας την πρόθεση τους να ταξιδέψουν ακόμα και στην πρώτη γραμμή του μετώπου: «Δεν έχω λόγια να περιγράψω τη συμπαράσταση που έχουμε από τους Έλληνες. Νιώθουν τι δοκιμασία που περνάει ο λαός της Αρμενίας. Τεράστια είναι η κινητοποίηση όλων των Αρμενίων στην υφήλιο. Εκτός του ότι θέλουν να ταξιδέψουν στην πατρίδα τους για να βοηθήσουν ξεκινούν μεγάλη εκστρατεία συμπαράστασης της χώρας τους και κυρίως προσπάθεια για να ενημερωθούν οι ηγέτες και οι παγκόσμιες κοινότητες για αυτό έγκλημα που γίνεται σήμερα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Και στην Αθήνα θα κάνουμε την συγκέντρωση μας την Τετάρτη στις 17.00 για να στείλουμε πρώτα το μήνυμα ειρήνης και φυσικά συμπαράστασης στο λαό της Αρμενίας».

Κώστας Ασημακόπουλος
Έθνος




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]