Νέα επιστολή Ερντογάν στους ηγέτες της ΕΕ
Νέα επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες απέστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την παραμονή της Συνόδου Κορυφής κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθούν επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συζητηθεί ο κατάλογος των κυρώσεων, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης να σημειώνουν ότι η σχετική επιστολή δεν εστάλη σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Αναστασιάδη.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, καθώς και άλλα τουρκικά μέσα, στην επιστολή του ο Τούρκος πρόεδρος τονίζει πως το τελευταίο διάστημα οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και πως «με αυτή την επιστολή, η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος».
Παρουσιάζει, μάλιστα, και τους δύο βασικούς στόχους της τουρκικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ο πρώτος είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο δεύτερος είναι να εγγυηθούμε ίσα δικαιώματα και συμφέροντα για τους Τουρκοκύπριους όσον αφορά στους πόρους υδρογονανθράκων…» φέρεται να αναφέρει στην επιστολή του ο Τούρκος πρόεδρος.
«Ελπίζουμε ότι ο υδρογονάνθρακας θα αποτελέσει τη βάση για τη λύση στην Κύπρο», σημειώνει σε άλλο σημείο της επιστολής του και επιρρίπτει τις ευθύνες της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο σε Ελλάδα και Κύπρο λέγοντας ότι η Τουρκία δεν είναι ο αιτιώδης παράγοντας, αλλά η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση, κατηγορώντας τους προσπάθεια «φυλάκισης της Τουρκίας» και για «στοχευμένες αξιώσεις θαλάσσιων συνόρων με μινιμαλιστικό τρόπο (χάρτης της Σεβίλλης) που προσπαθούν να επιβάλουν στην Τουρκία, οι οποίες συνορεύουν με τα εξωτερικά και θαλάσσια σύνορα της ΕΕ»
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος τονίζει πως η απαίτηση για τερματισμό των ερευνητικών ενεργειών της Τουρκίας είναι άδικη και αντιβαίνει στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ενώ επεσήμανε -μεταξύ άλλων- πως η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων σημειώνει ότι «επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους» δεν απαιτείται «να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού για να δημιουργηθεί μηχανισμός συνεργασίας» και προσθέτει «μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...