Τουρκία και Ρωσία έχουν δημιουργήσει «σχολή» μισθοφορικών πολέμων
Την εκτίμηση ότι η Τουρκία και η Ρωσία κυριαρχούν σε μια νέα εποχή πολέμων οι διεξάγονται είτε δια «αντιπροσώπων» είτε μέσω της αποστολής μισθοφόρων, εκφράζει σε ανάλυση του αρθρογράφος της εφημερίδας Washington Post με αφορμή τη νέα σύρραξη στη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στον Καύκασο.
Οι στρατιωτικές συγκρούσεις που ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο σηματοδοτούν την σφοδρή διαμάχη από τη δεκαετία του 1990, όταν τα δύο νεοσύστατα πρώην Σοβιετικά κράτη πολεμούσαν επί αμφισβητούμενων περιοχών. Αυτή τη φορά, οι δύο χώρες Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία κατηγορούν η μία την άλλη για πρόκληση βίας και δολοφονία αμάχων.
Η κατάσταση έχει γίνει πιο περίπλοκη με την παρέμβαση της Τουρκίας, η όποια, εν αντιθέσει το παρελθόν οπότε έκανε συνήθως εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, υποστηρίζει τώρα ένθερμα το Αζερμπαϊτζάν, ενώ φέρεται να εμπλέκεται και στο πεδίο της μάχης. Αρμένιοι αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι ένα τούρκικο F-16 κατέρριψε ένα αρμενικό μαχητικό αεροσκάφος, μια κατηγορία την οποία διέψευσαν Αζέροι και Τούρκοι.
Περιέργως, τόσο η Τουρκία όσο και η Αρμενία ανταλλάσσουν κατηγορίες για μεταφορά μισθοφόρων στις πρώτες γραμμές της μάχης. Η εφημερίδα Guardian ανέφερε ότι μια ομάδα Σύρων μαχητών από την επαρχία Ιντλίμπ, όπου η Τουρκία διατηρεί σημαντική επιρροή, ειδοποιήθηκαν ότι «θα εργαστούν για μια ιδιωτική τουρκική εταιρεία ασφαλείας που λειτουργεί στο Αζερμπαϊτζάν».
Η Άγκυρα αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς και κατηγορεί την Αρμενία ότι αυτή χρησιμοποιεί Κουρδούς στρατιώτες από το (παράνομο) Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν για να συνδράμουν τους Αρμένιους μαχητές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Τα παραπάνω υποδεικνύουν επίσης ένα ευρύτερο φαινόμενο που γίνεται όλο και συχνό, αυτών των μισθοφόρων μαχητών στις πρώτες γραμμές των διαφόρων πολέμων του 21ου αιώνα.
Η Τουρκία, εξάλλου έχει δημιουργήσει «πρότυπο» με τη στρατολόγηση Σύρων μαχητών για το μέτωπο της Λιβύης, όπου μετέφερε εκατοντάδες εξ' αυτών για να βοηθήσει την κυβέρνηση στην Τρίπολη.
Η εμπλοκή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν αυξάνει τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις που έχει ανοίξει η Άγκυρα, καθώς πέραν της Λιβύης, εμπλέκεται στη βορειοδυτική Συρία, σε μια διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο με την Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καθώς και στη μακροχρόνια σύγκρουση με τους τους Κούρδους αντάρτες.
Ωστόσο η Άγκυρα δεν κατέχει τα πρωτεία, καθώς το Wagner Group, μια ρωσική εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας που συνδέεται με το Κρεμλίνο, έχει αναπτύξει μισθοφόρους σε εύφλεκτες ζώνες ανά τον κόσμο, από την ανατολική Ουκρανία έως τη Συρία και τη Λιβύη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λιβύη όπου η Ρωσία στηρίζει ενεργά τον στρατάρχη Καλίφα Χάφταρ. Μια αναφορά των Ηνωμένων Εθνών αυτό το μήνα έκανε λόγο μάλιστα για περίπου 338 ρωσικές η στρατιωτικές πτήσεις φορτίου από τη Συρία προς τη Λιβύη προς υποστήριξη της Wagner, η οποία δρα για λογαριασμό του Χάφταρ. Η ίδια έκθεση ανέφερε ότι η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Τουρκία και η Ιορδανία παραβίαζαν όλοι το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, μεταφέροντας στρατιωτικό εξοπλισμό και προμήθειες.
Με βάση τα δεδομένα αυτά και παρότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι έκαναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός και συνομιλίες, η διατάραξη της ισορροπίας ισχύος από την Τουρκία, μπορεί να φέρει την Άγκυρα και η Μόσχα σε μια τρίτη σύγκρουση δια αντιπροσώπων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...