Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κρίσιμος ο ρόλος του Βερολίνου


Αν και ο ανοιχτός πια πόλεμος ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η πολύ σαφής θέση της Αγκυρας υπέρ του Μπακού έχουν πλέον μεταφερθεί στο επίκεντρο της τουρκικής ρητορικής, η Ανατολική Μεσόγειος παραμένει ψηλά στις επαφές των Τούρκων. Κατά τη συνομιλία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον κατέστη σαφές ότι το Λονδίνο διατηρεί στάση ουδετερότητας. 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την τουρκική προεδρία, ο κ. Ερντογάν ζήτησε «ισορροπημένη και αμερόληπτη στάση» στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και στήριξη των προσπαθειών διαλόγου. Από την Ντάουνινγκ Στριτ τονίστηκε ότι ο κ. Τζόνσον καλωσόρισε τη συμφωνία για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, εκφράζοντας την ανησυχία του για την ένταση που επικράτησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας συνομίλησε, μεταξύ άλλων, και για την Ανατολική Μεσόγειο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οπως έγινε γνωστό από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Μάας χαρακτήρισε «αποφασιστικής σημασίας» για τη συνολική επίλυση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τις συμφωνηθείσες άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Σε ανάρτηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter επισημαίνεται η τηλεφωνική συνομιλία των δύο υπουργών και αναφέρεται χαρακτηριστικά πως: «Για να καταστεί δυνατόν να επιλυθούν συνολικά οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συμφωνηθείσες άμεσες συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι αποφασιστικής σημασίας». Χθες, για την Ανατολική Μεσόγειο με τον κ. Μάας συνομίλησε τηλεφωνικά και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Εν τω μεταξύ, χθες, έλαβε χώρα ο έκτος γύρος των επαφών των στρατιωτικών αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, υπό την αιγίδα του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Παρά το γεγονός ότι οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές για την κατάληξη σε συμφωνία βρίσκονται πολύ κοντά, φαίνεται ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν παρά την επόμενη εβδομάδα, αφού έχουν γίνει σαφή και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που αρχίζει αύριο.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα επισκεφθεί την Ελλάδα και την Τουρκία τις επόμενες ημέρες με σκοπό να μιλήσει για την ανάγκη μείωσης των εντάσεων. Σε τοποθέτησή του για το θέμα, σε διαδικτυακή συζήτηση, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος στις τεχνικές συζητήσεις Τουρκίας – Ελλάδας επισήμανε τον χαρακτήρα της προσπάθειας του ΝΑΤΟ.

Οπως είπε, «έχει να κάνει με το πώς θα διασφαλίσουμε ότι τα πλοία, τα αεροπλάνα διατηρούν την απαραίτητη απόσταση, συμπεριφέρονται με υπεύθυνο τρόπο. Ετσι, αποτρέπουμε, αποφεύγουμε συμβάντα και ατυχήματα. Και υπάρχουν πάντα κίνδυνοι όταν έχουμε τόσο πολλά πλοία στο ίδιο μέρος στην ίδια περιοχή, όπως έχουμε δει στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ελπίδα «αν μπορέσουμε να βρούμε μια λύση, να θεσπίσουμε αυτούς τους μηχανισμούς, τότε αυτό μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των γερμανικών προσπαθειών για διευκόλυνση των συνομιλιών για το βασικό πρόβλημα».

Και κατέληξε λέγοντας ότι «υπάρχει συνεχής δουλειά εδώ στο ΝΑΤΟ. Η αποκλιμάκωση είναι από μόνη της σημαντική. Μειώνει τους κινδύνους, τα περιστατικά και τα ατυχήματα. Και ελπίζουμε ότι μπορεί επίσης να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Γερμανίας να αντιμετωπίσει το υποκείμενο κύριο πρόβλημα».

Βασίλης Νέδος
Καθημερινή




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]