Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα Εμιράτα στο πλευρό της Ελλάδας


Η εμπλοκή και άλλων παικτών στη Μεσόγειο φαίνεται αναπόφευκτη

Άρθρο σχετικά με την εξελισσόμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο,δημοσιεύει στην εφημερίδα The Times του Λονδίνου η δημοσιογράφος Hannah Lucinda Smith.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θα ξεκινήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, κίνηση ενδεικτική των συμμαχιών που δημιουργούνται με φόντο τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή.

Εδώ και δεκαετίες, η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν ως προς την κυριαρχία του Αιγαίου και τμημάτων της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν φτάσει στα πρόθυρα σύγκρουσης, σημειώνει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, η διαμάχη τους για την ιδιοκτησία υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου έχει συγκεντρώσει την προσοχή και άλλων περιφερειακών δυνάμεων, καθώς επηρεάζει και άλλα γεωπολιτικά ζητήματα.

Σημειώνεται πως μια σειρά από συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου έχουν αποκλείσει την Τουρκία από τα πλούσια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, οι σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας είναι ήδη «τοξικές» λόγω της ανατροπής με πραξικόπημα του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μόρσι, το 2013.


Ο Μόρσι, ο οποίος πέθανε πέρυσι, ήταν στενός φίλος του Ερντογάν. Στο τεταμένο σκηνικό, προστίθεται η παρουσία της γαλλικής Total η οποία αναγκάστηκε να αναστείλει τις εξορύξεις της στην περιοχή λόγω της μονομερούς δράσης της Τουρκίας, η οποία έχει εμποδίσει την παρουσία εμπορικών σκαφών γεώτρησης.

Τέλος, τα δύο στρατόπεδα διχάζονται και ως προς το θέμα της Λιβύης, συμπληρώνει η δημοσιογράφος. Η Τουρκία στηρίζει την αναγνωρισμένη από τα ΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης εξοπλίζοντάς την με drones, Σύριους μισθοφόρους και ειδικές δυνάμεις.

Η Γαλλία, η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ στηρίζουν το Στρατάρχη Χαφτάρ, ο στρατός του οποίου ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Λιβύης, καταλήγει.

Για το ίδιο θέμα: Η εφημερίδα Independent (κείμενο Katy Fallon) δημοσιεύει άρθρο σχετικά με την εξελισσόμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο σύνολο των εξελίξεων των τελευταίων μηνών, από την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου και την αποστολή χιλιάδων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σημειώνεται, πως στη διαμάχη μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων έχουν εμπλακεί σημαντικά κράτη μέλη της ΕΕ. Η Γαλλία έχει αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή ενώ η Γερμανία έχει κάνει έκκληση για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

Το άρθρο παραθέτει την άποψη του καθηγητή Σ.Λίτσα (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), σύμφωνα με τον οποίο «η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο σχετίζεται με το μαξιμαλισμό της Άγκυρας, το σχέδιο της Γαλάζιας Πατρίδας που έχει ως στόχο τη μετατροπή της Μεσογείου σε τουρκική λίμνη».

«Επιπλέον, η Τουρκία προσπαθεί να ζημιώσει την εύθραυστη ελληνική οικονομία αυξάνοντας την ένταση στο Αιγαίο. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι ενώ η Τουρκία ζητά διπλωματικό διάλογο για το καθεστώς στο Αιγαίο, στην πραγματικότητα απλά θέλει να δώσει την εντύπωση στο δυτικό κόσμο ότι δεν είναι ο περιφερειακός νταής που όλοι νομίζουν», σχολιάζει.

Ο καθηγητής Α. Χρυσόγελος (London Metropolitan University) επισημαίνει ότι η Τουρκία πάντα ήταν μια «επεκτατική και αναθεωρητική δύναμη». Κατά την άποψή του, το πρόβλημα είναι ότι ενώ σε παλαιότερες διαμάχες, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ ή η Ε.Ε. έπαιζαν ένα διαμεσολαβητικό ρόλο, σήμερα εμφανίζονται ως  «μέρη της διαμάχης».

«Το ερώτημα τώρα είναι ποιος είναι ο παράγοντας εκείνος που διαθέτει τη βαρύτητα, την αξιοπιστία και την ισχύ που απαιτούνται για να επιβάλλει ένα είδος προσωρινής κατανόησης», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα ενώ η Τουρκία εμφανίζεται πιο κοντά στην Τουρκία και ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος στηρίζει τον Ερντογάν, πολλά στοιχεία της αμερικανικής πολιτικής δείχνουν δυσπιστία προς την Τουρκία, η οποία δεν έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η τουρκική «επιθετικότητα» στρέφεται κατά της ΕΕ η οποία καλείται να απαντήσει. Η εμπλοκή άλλων παικτών φαίνεται αναπόφευκτη, σχολιάζει η αρθρογράφος, υπενθυμίζοντας την επιστολή 25 ακαδημαϊκών και πολιτικών στους Times, με την οποία καλούν τη Βρετανία να εκφράσει «σαφή στήριξη» στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]