Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν επιλέγει τη “διπλωματία” της αντιπαράθεσης για να παραμείνει στην εξουσία


Σε απόδοση ραδιοφωνικής εκπομπής στο Europe1 (του Didier Francois) με θέμα την ανάλυση της τουρκικής προκλητικότητα, με αφορμή τη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν θα κάνει «καμία παραχώρηση» για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της για το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, σημειώνονται τα παρακάτω.

Αυτή η προκλητική, αντι-δυτική και αντιευρωπαϊκή δήλωση, είναι σήμερα η βάση της πολιτικής του Ερντογάν, αναφέρθηκε στην εκπομπή.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Europe1, μέσα από την εξύψωση του μεγαλοπρεπούς παρελθόντος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του οποίου θα είναι ο πιστός κληρονόμος, ο Erdogan επιδιώκει την κινητοποίηση της ισλαμικής-συντηρητικής εκλογικής του βάση.


Πρόκειται για μία από τις μοναδικές πιθανότητές για τον Erdogan να παραμείνει στην εξουσία μετά από 17 χρόνια εξουσίας με μάλλον μέτρια, αν όχι θλιβερά, οικονομικά αποτελέσματα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτή η δήλωση έγινε την Τετάρτη το πρωί, στην επέτειο των 950 ετών μιας μάχης που έλαβε χώρα στην Ανατολία και η οποία σηματοδοτεί τη νίκη του σελτζούκου Σουλτάνου επί του αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Ο Erdogan χτίζει κομμάτι-κομμάτι μια διπλωματία συστηματικής αντιπαράθεσης με την Ευρώπη. Είτε σε συμβολικό επίπεδο, με τη μετατροπή της της Αγίας Σοφίας σε τέμενος είτε σε στρατηγικό με μια ναυτική εκστρατεία εκφοβισμού που στοχεύει στη μετατροπή της Μεσογείου σε μια εσωτερική θάλασσα της Τουρκίας.

Σε σχέση με τον ρόλο της Γερμανίας σημειώνεται ότι δημιουργείται η εντύπωση ότι από το φόβο της αντιπαράθεσης, το Βερολίνο βάζει Άγκυρα και Αθήνα πλάτη με πλάτη, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει ένας επιτεθείς και ένας επιτιθέμενος. Η Τουρκία είναι ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στην Ευρώπη, διότι γνωρίζει ότι είναι πολιτικά αδύναμη και μάλιστα φοβισμένη.

Ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε τους ‘ψευτοπαλικαράδες’ οθωμανούς του Erdogan είναι να επιδείξουμε αδιάλειπτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτή είναι η έννοια των ναυτικών ασκήσεων που διοργανώνουν αυτή τη στιγμή η Γαλλία και η Ιταλία με την Ελλάδα και την Κύπρο.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]