Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία έχει εκνευριστεί με τις συμφωνίες της Ελλάδας


Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, οι συμφωνίες οριοθέτησης με Ιταλία και Αίγυπτο στέλνουν μηνύματα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα επιχειρεί να αλλάξει το παιχνίδι. Και αυτό την εκνευρίζει, βλέπει ότι δεν έχει διπλωματική υποστήριξη για αυτό και θα γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη. Ακόμη και στο σενάριο μιας πολύ πιθανής κλιμάκωσης με την Τουρκία, η επόμενη ημέρα θα βρει την Ελλάδα με ένα οπλοστάσιο διεθνών συμφωνιών, το οποίο αποτελεί πλέον αφετηρία για κάθε συζήτηση, σημειώνει στο liberal.gr ο Κώστας Υφαντής.

Σχολιάζοντας την επόμενη ημέρα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας στα 12 μίλια, ο καθηγητής του Παντείου, τονίζει ότι στρώνεται το έδαφος και για μια συμφωνία με την Αλβανία, υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα. Είναι πλέον τα Τίρανα αυτά που πρέπει να βιάζονται, όπως λέει, όχι η Αθήνα, «έχουμε την πολυτέλεια, να περιμένουμε την Αλβανία και να μπλοκάρουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική μέχρι αυτή να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσει για την οριοθέτηση».


Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Γιατί είναι η σημαντική η συμφωνία για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο;
Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Έρχεται μετά τις συμφωνίες οριοθέτησης με Ιταλία και Αίγυπτο και αποτελεί την ολοκλήρωση αυτής της πρώτης φάσης. Στέλνει μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες στην περιοχή για ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Ταυτόχρονα στέλνει ένα μήνυμα ισχύος στην Τουρκία. Το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα αποδομεί όλα τα τουρκικά διαβήματα στο επίπεδο της διεθνούς διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου και την προσπάθεια τετελεσμένων. Και δείχνει ότι δεν φοβάται τις τουρκικές απειλές.

- Βέβαια υπάρχει και η κριτική ότι η επέκταση στο Ιόνιο λειτουργεί ως αντιδιαστολή προς το Αιγαίο, όπως είπε χθες ο Ευ. Βενιζέλος…
Σε αυτή την ένσταση, ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μόνο στο Ιόνιο μπορεί να σημαίνει παραδοχή εκ μέρους μας ότι το Αιγαίο αποτελεί μια ειδική περίπτωση, η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι αυτό σαφέστατα δεν ισχύει.
Ναι μεν επεκτείνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όπου και οι άλλες χώρες της περιοχής έχουν κάνει το ίδιο, αλλά δηλώνεται ξεκάθαρα ότι το συγκεκριμένο δικαίωμα της Ελλάδας ισχύει παντού και θα ασκηθεί όταν η χώρα αποφασίσει ότι αυτό κριθεί εύλογο. Δηλαδή απαντά στις επικρίσεις ότι η επέκταση στο Ιόνιο δεν συνιστά αντιδιαστολή προς το Αιγαίο.
Εξάλλου και η ανακοίνωση του Ευ. Βενιζέλου εστίαζε στο ότι είναι αναγκαίο να προβεί η κυβέρνηση στη ρητή δήλωση ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο δεν συνιστά αντιδιαστολή προς το Αιγαίο». Και αυτό έγινε ξεκάθαρο κατά την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή.
Τώρα με το γεγονός ότι από τα 6 μίλια επεκτείνεται η αιγιαλίτιδα στα 12 μίλια, μεγαλώνει η χώρα, η ελληνική επικράτεια. Η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι όπως ακριβώς το έδαφος, όπως μεγαλώνουν όλες οι χώρες οι οποίες επεκτείνουν την αιγιαλίτιδα ζώνη τους. Επίσης μεγαλώνουν και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε αυτή την ζώνη των 76.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που προβλέπει η πρόσφατη συμφωνία με την Ιταλία. Η ίδια συμφωνία προβλέπει ότι σε αυτήν λοιπόν την ζώνη, μεταξύ των 6 και των 12 ναυτικών μιλίων, θα διατηρηθεί υπό όρους και στο πλαίσιο της αλιευτικής πολιτικής της ΕΕ, η υπάρχουσα δραστηριότητα των Ιταλών ψαράδων και για την αλίευση συγκεκριμένων ειδών.

- Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια προετοιμάζει το έδαφος για διευθέτηση της εκκρεμότητας και με την Αλβανία; Είναι εφικτό αυτό; 
Είναι πιθανό να γίνει καθώς της χθεσινής απόφασης, προηγήθηκε ενημέρωση Δένδια στον Ράμα. Συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες. Και μπορεί ο Ράμα να λειτουργεί τόσα χρόνια ως το δεξί χέρι της Τουρκίας στην περιοχή, ωστόσο τώρα υπάρχει μια διαφορά. Πλέον είναι οι Αλβανοί αυτοί που θα πρέπει να βιάζονται, όχι εμείς.
Ολοκληρώσαμε την συμφωνία με την Ιταλία, επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα και η Αλβανία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα. Εμείς δεν βιαζόμαστε. Η οριοθέτηση με τα Τίρανα είναι ελάσσονος σημασίας. Μπορούμε να περιμένουμε την Αλβανία και να μπλοκάρουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική μέχρι αυτή να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσει για την οριοθέτηση. Έχουμε αλλάξει το παιχνίδι και με την Αλβανία, όπως και με την Αίγυπτο.

- Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ως προκλητική ενέργεια που θα κλιμακώσει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την απόφαση της Ελλάδας για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, λέγοντας ότι αποτελεί προάγγελο αντίστοιχων ενεργειών και στο Αιγαίο. Τι στάση εκτιμάται ότι θα τηρήσει η Τουρκία;
Η Τουρκία είναι εκνευρισμένη με όλα αυτά, όπως είπε και ο Μπορέλ μιλώντας στην Καρενμπάουερ εξαιτίας της συζήτησης που διέρρευσε λόγω του ανοικτού μικροφώνου. Είναι εκνευρισμένη γιατί βλέπει ότι δεν έχει πια καμία διπλωματική υποστήριξη. Την ανέχονται γιατί είναι μεγάλη και σημαντική χώρα, ωστόσο δεν την υποστηρίζει κανείς, ούτε καν η Γερμανία.
Τουλάχιστον σε αυτήν την φάση και βραχυπρόθεσμα, όλα αυτά θα οξύνουν την επιθετικότητά της. Νοιώθει σαν πληγωμένο θηρίο, καθώς δεν έχει διέξοδο και θα γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη. Είναι λοιπόν πιθανή μια άμεση κλιμάκωση τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αφού μπορεί να συνεχίσει για να υλοποιήσει όσα έχει εξαγγείλει.

- Ποια πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας;
Η Ελλάδα δεν έχει να κάνει πολλά. Έχει αποφύγει να κάνει λάθη, να πέσει στην τουρκική παγίδα, ολοκληρώνει συμφωνίες και κλείνει εκκρεμότητες με τρόπο που αποθεώνουν την αρχή της επίλυσης των διαφορών.
Αν η Τουρκία αποφασίσει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία, η Ελλάδα δεν θα έχει καμία επιλογή παρά να υπερασπιστεί την κυριαρχία της. Την καλούμε να συζητήσουμε με τους όρους τους οποίους δέχονται όλες οι χώρες της περιοχής εκτός από την ίδια, εφόσον δεν το επιθυμεί, τότε θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας.

- Σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις που αφορούν την τουρκική οικονομία, οι νέοι οι οποίοι πλήττονται από την αυξανόμενη ανεργία στην Τουρκία, αρχίσουν να γυρνούν σταδιακά την πλάτη στον Ερντογάν. Εσείς που έχετε ζήσει από κοντά την χώρα, όντας καθηγητής στο πανεπιστήμιο Kadir Ha, ποια η γνώμη σας;
Έτσι είναι και για αυτό ακριβώς ποντάρει σε ένα εθνικιστικό παροξυσμό τον οποίο και τροφοδοτεί συνέχεια. Ωστόσο, ο παράγοντας οικονομία αφορά ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί κατά τις επόμενες εβδομάδες. Είναι κρίσιμο επομένως να μην εφησυχάζουμε, να πείσουμε την ΕΕ να συμφωνήσει σε ένα κατάλογο κυρώσεων κατά της Άγκυρας ο οποίος θα πονάει, ο οποίος, όπως είχε πει κάποτε ο Τραμπ «μπορούν να κατεδαφίσουν την τουρκική οικονομία». Όχι επειδή θέλουμε κάτι τέτοιο, αλλά γιατί αυτό είναι το μαστίγιο.
Δεν αναμένω κάτι τέτοιο στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Παρασκευή, καθώς είναι άτυπο. Δεν θα υπάρξει απόφαση ή τουλάχιστον επίσημη απόφαση. Είναι πολύ πιθανόν να κυλήσουν έτσι τα πράγματα, σε ένα κλίμα έντασης μέχρι και τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου εκτός και αν στο μεταξύ η Τουρκία κάνει το απονενοημένο διάβημα, προκειμένου να υλοποιήσει τις επιδιώξεις της πριν τις 3 Νοεμβρίου.
Αλλά ακόμη και σε μια περίπτωση όπου θα οδηγηθούμε σε ένα θερμό επεισόδιο, η επόμενη ημέρα θα βρει την Ελλάδα να έχει οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες με την Αίγυπτο, με την Ιταλία, να έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Ακόμη και αν στο κακό σενάριο χρειαστεί να καθίσουμε με το ζόρι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτά θα είναι στο φάκελό μας. Δεν θα μπορεί να πει η Τουρκία “παγώστε τα πάντα”. Η αφετηρία της συζήτησης με την Τουρκία θα είναι όλες αυτές οι συμφωνίες. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]