Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Σημαδεμένα» τα χαρτιά της Ε.Ε.


Όλα τα μάτια στην Κρήτη: Οι καμπάνες του πολέμου χτυπούν καθημερινά όλο και πιο δυνατά στην ανατολική Μεσόγειο» γράφει η τουρκική ισλαμοσυντηρητική εφημερίδα «Yeni Safak». «Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό άρχισε γυμνάσια με τη συμμετοχή έξι χωρών στην περιοχή όπου πραγματοποιεί έρευνες το σεισμογραφικό σκάφος “Oruc Reis”, νότια της Κρήτης.

Δεκάδες τουρκικά πολεμικά πλοία στα ύδατα μεταξύ Κρήτης και Λιβύης είναι σε επιφυλακή, για κάθε περίπτωση» προειδοποιεί σε απειλητικούς τόνους η τουρκική εφημερίδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η «Hurriyet» κάνει λόγο για «πόλεμο νεύρων στη Μεσόγειο» και για «διαπραγματεύσεις υπό τη σκιά των όπλων».

Δεν είναι περίεργο ότι στο πολεμικό κλίμα που προβάλλει ο τουρκικός Τύπος δεν υπάρχει αναφορά -με ελάχιστες εξαιρέσεις ως μονόστηλο- στην επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Αγκυρα. Σαν να μην έγινε ποτέ! Άλλωστε, ο απεσταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ κράτησε ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, επαναλαμβάνοντας τα περί «απευθείας διαλόγου». Αυτό το κλίμα φαίνεται να αποτυπώνεται, δυστυχώς, προκαταβολικά στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. σήμερα και αύριο. Πόντιοι Πιλάτοι…


H γερμανική «Sϋddeutcshe Zeitung» δεν διστάζει να εξισώσει τις δύο πλευρές, γράφοντας ότι «και τα δύο κράτη ευχάριστα καταφεύγουν σε πολεμικούς θεατρινισμούς, όταν δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους με νηφάλια επιχειρήματα». Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει ότι «η Γερμανία, μεσολαβώντας, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο». Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι το Βερολίνο προσπαθεί να δελεάσει τον Ερντογάν: «Το θέμα είναι, ωστόσο, τι θα προσφέρει ο Μάας στην Αγκυρα. Ισως έναν εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. Η Τουρκία ζητά κάτι τέτοιο εδώ και καιρό. Δεδομένου ότι η Γερμανία κατέχει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., ίσως μπορεί να προωθήσει το θέμα».

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι δύσκολα η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την Άγκυρα στο Προσφυγικό και το πιθανότερο είναι ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα επικεντρωθούν στην αποκλιμάκωση της έντασης – ακόμα κι αν ο πρόεδρος του συμβουλίου Σαρλ Μισέλ διατείνεται ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των «27» τον Σεπτέμβριο «όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι».

Το περιοδικό «Der Spiegel» δεν διστάζει, άλλωστε, να επιρρίψει την ευθύνη για την κλιμάκωση στην Αθήνα! «Πώς μπορεί κανείς να αποτρέψει μια κρίση, όταν κάποιος μιλά όπως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών; Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών φαίνεται ολοένα και πιο δυσαρεστημένος με κάθε πρόταση του Έλληνα υπουργού» γράφει το «Der Spiegel». Το γερμανικό περιοδικό ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι «παρ’ όλα αυτά, στη συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έλαβε το μήνυμα ότι η Αθήνα δεν πιέζει να επιβληθούν αμέσως κυρώσεις στην Τουρκία»! Η «Redaktions Netzwerk Deutschland» (RND) του Ανόβερο παραδέχεται, πάντως, ότι «οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν πλέον να αποφεύγουν τη συζήτηση σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας… Και η Τουρκία δεν δείχνει μέχρι στιγμής να έχει εντυπωσιαστεί, ούτε από τη στρατιωτική παρουσία των Γάλλων ούτε από τις διπλωματικές προσπάθειες των Γερμανών».

«Ο κ. Μάας μπόρεσε να καταλάβει τη δυσκολία της αποστολής του, όταν ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι δεν τίθεται ζήτημα η χώρα του να σταματήσει τις εξερευνήσεις της και τα τουρκικά πλοία θα συνεχίσουν να διασχίζουν τα ελληνικά ύδατα» γράφει η γαλλική «Le Monde». Αλλά ο απεσταλμένος της Μέρκελ δεν έβγαλε μιλιά! Ακόμη κι όταν ο Τσαβούσογλου απείλησε ανοιχτά με επίθεση «χωρίς δισταγμό και όχι ως ατύχημα» κατά των ελληνικών δυνάμεων.

Είναι εμφανές ότι η Άγκυρα τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί, ελπίζοντας ότι θα σύρει την Αθήνα σε έναν διάλογο εφ’ όλης της ύλης. Ενδεχομένως και ύστερα από ένα θερμό επεισόδιο με απροσδιόριστα αποτελέσματα. «Η γερμανική διαμεσολάβηση κινδυνεύει να αποδειχθεί ανίσχυρη για την αποφυγή της σπίθας στη Μεσόγειο. Επιπλέον, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είναι αποφασισμένος να επεκτείνει τη θαλάσσια περιοχή της χώρας του και βασίζεται όλο και περισσότερο στη δύναμη. Για να το επιτύχει, παρενοχλεί την Ελλάδα, την οποία θεωρεί τον αδύναμο κρίκο της Ε.Ε.», όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Κι αν δεν καταφέρει ο Ερντογάν να πυροδοτήσει θερμό επεισόδιο στη διάρκεια των επόμενων ημερών, πάντα υπάρχει το απόρρητο σχέδιο «Suga», που είχε εκπονηθεί από το 2003 «προκειμένου να υποδαυλίζει σκόπιμα την ένταση με τη γειτονική Ελλάδα για εσωτερικούς πολιτικούς στόχους», όπως γράφει η ιστοσελίδα Nordic Monitor, προσθέτοντας ότι «η Αγκυρα επανεξετάζει τώρα αυτή τη συνωμοσία». «Αυτή η εβδομάδα είναι η εβδομάδα όλων των κινδύνων» γράφει η «Le Monde» και προσθέτει: «Ενώ η Άγκυρα αυξάνει τις εχθρικές δηλώσεις και επιδείξεις δύναμης, η Ελλάδα ξεκίνησε τη Δευτέρα από κοινού στρατιωτικά γυμνάσια με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια θαλάσσια έκταση που βρίσκεται στην προγραμματισμένη διαδρομή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους “Oruc Reis”.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ελλάδα μετρά τους συμμάχους της, με τους περισσότερους όμως να παίζουν σε διπλό ταμπλό. Η Ιταλία, για παράδειγμα, η οποία κατέληξε τελικά σε συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με την κοινή υποστήριξη του πρωθυπουργού Σάρατζ στη Λιβύη. “Μια συμφωνία η οποία”, όπως γράφει η “Repubblica”, «περιλαμβάνει το “πράσινο φως” του Ερντογάν για τα πλοία της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρίας ENI, ώστε να μπορέσουν να εξερευνήσουν την περιοχή που ορίστηκε από το νέο μνημόνιο συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο από την Άγκυρα και την Τρίπολη». Με τέτοιους φίλους πορευόμαστε, δυστυχώς…

Μιχάλης Ψύλος
Newsbreak



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]