Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όσοι δεν βλέπουν τον μαινόμενο Ερντογάν


Ας υποθέσουμε ότι ο Κ. Μητσοτάκης συναινούσε με το αίτημα Σύριζα, ΚΙΝ.ΑΛ. και Ελληνικής Λύσης για την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Τι θα συνέβαινε μετά από αυτό; Θα υπήρχε άραγε μια συγκεκριμένη συμφωνία, για την χάραξη μιας ενιαίας Εθνικής Στρατηγικής στο θέμα της επιθετικής και αναθεωρητικής Τουρκίας;

Αν κρίνει κανείς, παρακολουθώντας την συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων την περασμένη Τετάρτη, θα είχαμε μια περίπου Βαβέλ. Κι αυτό γιατί τα τρία μικρότερα κόμματα θα έβρισκαν την ευκαιρία να βγουν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και να κάνουν δηλώσεις, παρά το απόρρητο περιεχόμενο του Συμβουλίου, που συνοψίζονται ως εξής:

Το ΚΚΕ θα έλεγε ότι απέχει από τέτοιου είδους συνάξεις, γιατί όλα αυτά αποτελούν μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστών και της αστικής τάξης , προκειμένου να βάλουν χέρι στα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων της Α. Μεσογείου.

Η Ελληνική Λύση θα έλεγε ότι η κυβέρνηση είναι ενδοτική, μια και θα έπρεπε να βυθίσει το Oruc Reis και να μην υπογράψει τις συμφωνίες Ιταλίας - Αιγύπτου.


Το Μέρα25 θα επαναλάμβανε το τροπάρι για σύγκλιση στην Αθήνα Διεθνούς Περιφερειακής Διάσκεψης των χωρών της Α. Μεσογείου, πράγμα ανέφικτο, μια και η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την άλλη πλευρά ο Σύριζα, που έχει τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα έπρεπε να βρει κάποιο, έστω και αληθοφανές επιχείρημα προκειμένου να ασκήσει κριτική στις θέσεις της κυβέρνησης.

Με άλλα λόγια θα ζητούσε από την κυβέρνηση να υπάρξουν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, για τις οποίες πρέπει να αποφασίσουν οι «25» της ΕΕ για την επιθετική πολιτική και την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Παράλληλα θα μιλήσει για Εθνική Στρατηγική που ο καθένας την βλέπει από διαφορετική σκοπιά. Η κυβέρνηση μιλάει για μια διαχρονική συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στη μόνη διαφορά με την Τουρκία, που είναι με βάση το Διεθνές Δίκαιο η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ο Σύριζα δεν έχει προσδιορισμένο περιεχόμενο, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. αναφέρεται σε ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν έστησε το τσαντίρι του στο Ματζικέρτ και από εκεί γιόρτασε τη νίκη των προγόνων του, χίλια χρόνια πριν, απέναντι στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Ανάλογη αναφορά στους Οθωμανούς έκανε ο νέο-σουλτάνος στη διάρκεια της εξαγγελίας των υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα, όπου από την κρατική τηλεόραση έδειχναν ιππείς να τρέχουν πάνω στα κύματα με στολές της εποχής εκείνης με προφανή στόχο το Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο.

Όμως στις μέρες μας, πέρα από της υπερπτήσεις στο Αιγαίο πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά, είδαμε και εμπορικό πλοίο τουρκικών συμφερόντων, δυτικά της Χάλκης πολύ μακριά από την οριογραμμή, να κάνει διασώσεις μεταναστών-προσφύγων και να αρνείται να τους παραδώσει στις Ελληνικές Αρχές, που δείχνει έτσι την έμπρακτη αμφισβήτηση για το ποιος έχει την ευθύνη έρευνας και διάσωσης στην περιοχή.

Στο παιχνίδι της ισλαμο-εθνικιστικής δραστηριότητας του Ερντογάν, μπήκαν και δύο σπουδαίοι ναοί του Βυζαντίου. Η εμβληματική Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας με τις απαράμιλλου κάλους αγιογραφίες και ψηφιδωτά.

Ένας λαός που δεν έχει να επιδείξει ούτε μία πολιτιστική δραστηριότητα αυτά τα χίλια χρόνια παρουσίας του στην περιοχή μετά τη μάχη του Ματζικέρτ, με εξαίρεση λίγους σύγχρονους λογοτέχνες, εν έτει 2020 καταστρέφει μνημεία, παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

Με αυτή την Τουρκία, που μέσω της «γαλάζιας πατρίδας» επιδιώκει να επανασύσταση την οθωμανική αυτοκρατορία πρέπει να αναμετρηθεί η Ευρώπη. Αντί ο κ. Μπορέλ να επικαλείται την ενόχληση του Ερντογάν για την Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, να αποφασίσει αν είναι με την Ευρώπη ή την βαρβαρότητα.

Να δει τις σημερινές φιλίες του Ερντογάν με τον Μαδούρο, τον Λουκασένκο, την Χαμάς και τους μουλάδες του Ιράν. Αυτές οι προκλήσεις δεν αφορούν μόνο της ΕΕ, έχουν αποδέκτη, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Ο ανεξέλεγκτος Ερντογάν κινείται όπως ο Χίτλερ, όταν το 1933 αναρριχήθηκε στην Καγκελαρία της Γερμανίας. Έχει κάνει σημαία του την αναθεωρητική πολιτική, που μεταφράζεται σε επέκταση συνόρων σε βάρος γειτονικών χωρών.

Γι’ αυτό και είναι ανάγκη όσο είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να του βάλει φρένο και στην Ελλάδα τα πολιτικά κόμματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την νέο-οθωμανική απειλή…

Τάσος Παπαδόπουλος
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]