Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πιο κοντά σε σύγκρουση οδηγεί η επιμονή της Άγκυρας στην ένταση


Εδραιώνει την παράνομη παρουσία της στην περιοχή

Η Τουρκία δεν κάνει πίσω. Επιμένει σε ένα σκηνικό έντασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, με μόνο στόχο τον έλεγχο της περιοχής.

Όλες οι μέχρι σήμερα διπλωματικές και πολιτικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της Άγκυρας έχουν αποτύχει. Κι αυτή της Γερμανίας, που εκδηλώθηκε και σε επίπεδο της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας αλλά και εκείνη των Αμερικανών.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ερντογάν, όπως εκτιμάται «δεν πήγε καλά». Ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται πως δεν θέλει να ακούσει για αποκλιμάκωση. Αναπτύσσει ένα εξωπραγματικό αφήγημα ισχυριζόμενος ότι «έχει δίκαιο και έχει δικαιώματα» και την ίδια ώρα κλείνει τα αυτιά του σε κάθε άλλη προσέγγιση.

Η κατοχική Τουρκία εκτοξεύει καθημερινά απειλές πολέμου και φλερτάρει με θερμό επεισόδιο. Είναι προφανές πως η τακτική της Άγκυρας είναι να προκαλέσει την Ελλάδα, να τεντώσει το σχοινί και να προκληθεί επεισόδιο. Επιδίωξή της Άγκυρας να φορτώσει ένα επεισόδιο στην Αθήνα. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη τακτική καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει σύγκρουση με μεγάλες συνέπειες.

Η Άγκυρα επέλεξε να ανανεώσει την παράτυπη Navtex, μερικές ώρες πριν την εκπνοή της, στέλνοντας το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, κυρίως προς την Ε.Ε. Ως γνωστό, οι ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της συζητούσαν χθες στο Βερολίνο για την τουρκική συμπεριφορά. Όχι πως αυτό επηρεάζει την Άγκυρα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει στη ρητορική της και το γεγονός αυτό, ότι κάποιοι θέλουν να την… τιμωρήσουν!

Η κατοχική Τουρκία προχώρησε, λοιπόν, στην έκδοση νέας Navtex, παρατείνοντας τις έρευνες του «Όρουτς Ρέις» μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ξεκαθαρίσει πως δεν συζητά αποκλιμάκωση και ότι θα επιμένει σε αυτή την τακτική, των προκλήσεων και της έντασης, μέχρι να γίνουν αποδεκτοί οι όροι της.


Το γεγονός ότι η δέσμευση της περιοχής (δέκα μίλια βορειότερα της προηγούμενης), διαρκεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, αυτό δεν σημαίνει πως το ερευνητικό σκάφος θα αποχωρήσει. Άλλωστε, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού», πως το «Όρουτς Ρέις» θα παραμείνει στην περιοχή όσο χρειαστεί, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Αυτό το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και επιβεβαιώνει τις προθέσεις της κατοχικής δύναμης στην περιοχή. Η Τουρκία παράλληλα με τις παράνομες έρευνες του «Όρουτς Ρέις», δεσμεύει και περιοχές για τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Δεσμεύει, βασικά, όλη την περιοχή και δραστηριοποιείται πολλαπλώς.

Είναι σαφές πως η Άγκυρα, ανενόχλητη βασικά, εδραιώνει την παρουσία της στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος και της Κύπρου (με βάση και την προηγούμενη Navtex) και δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την τακτική αυτή εάν δεν κερδίσει αυτά που επιδιώκει. Τα σχέδια της κατοχικής Τουρκίας είναι συγκεκριμένα, ορατά αλλά και ανατρέψιμα.

Δεν μπορεί να παίζει μόνη της στο γήπεδο. Διέξοδοι υπάρχουν καθώς και εργαλεία. Εντός και εκτός Ε.Ε. Κυρίως εάν επιμείνουμε στη διαμόρφωση μιας συμμαχίας με τις χώρες της περιοχής, σε ένα αντιτουρκικό τόξο.

Κώστας Βενιζέλος
HellasJournal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]