Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μακρόν: Η Άγκυρα σέβεται μόνο λόγια που συνοδεύονται από πράξεις


Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις προκλήσεις και το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου

Με μια ιδιαίτερα αυστηρή δήλωση, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η χώρα του σκληραίνει τη στάση της με φόντο τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Άγκυρα σέβεται μόνον λόγια που συνοδεύονται από πράξεις».

«Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις… Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική "κόκκινων γραμμών". Την εφάρμοσα στη Συρία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Νωρίτερα οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε από την μια συναίνεσαν στην επιτάχυνση της προσθήκης ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων κατά προσώπων της εταιρίας γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, από την άλλη όμως μετέθεσαν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου «στην περίπτωση που δεν καταγραφεί πρόοδος και αποκλιμάκωση».


Αναλυτικά ο κατάλογος των πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Ο κατάλογος που παρουσίασε προφορικά ο κ. Μπορέλ περιλαμβάνει τα εξής:

- Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Καταχώριση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

- Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

- Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ
Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.

- Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)

- Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της συζήτησης των Ευρωπαίων υπουργών αποτυπώθηκε:

- Η επιβεβαίωση αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο και άμεση έκκληση προς Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου.

- Η επίσπευση της εξέτασης από αρμόδιες ομάδας Συμβουλίου προτάσεων ΚΔ 18/7/20 για επιπλέον καταχωρήσεις σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση τους.

- Η έκκληση προς Τουρκία να ανταποκριθεί σε πρόσκληση ΚΔ για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής σε Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

- Η διασύνδεση των κυρώσεων για κατά της Λευκορωσίας με το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Από τη πλευρά του το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. εξέφρασε την αντίδρασή του στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέροντας ότι η Ευρώπη υπερβαίνει τα όρια και τις αρμοδιότητές της καλώντας την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση της Άγκυρας ότι τα νησιά και ειδικά το Καστελόριζο δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]