Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μέρκελ: Όλη η Ευρώπη έχει υποχρέωση να στηρίξει την Ελλάδα


Το ξεκάθαρο μήνυμα της Άνγκελα Μέρκελ υπέρ της Ελλάδας και κατά της Τουρκίας

Τη θέση ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα στη διαμάχη με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ

Με αυτό τον τρόπο η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα, εκφράζοντας την ξεκάθαρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου. «Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις της με την Τουρκία», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Ανγκελα Μέρκελ ανέφερε ξεκάθαρα ότι οι χώρες της Ευρώπης έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα και σημείωσε πως όταν μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα τον ενημερώσει για τη στάση της Ευρώπης. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι είναι υποχρέωση όλων των μελών-κρατών της Ευρώπης να στηρίξουν τα δικαιώματα της Ελλάδας. Αναφορικά με την Τουρκία, η κυρία Μέρκελ τόνισε: «Η σχέση μας με την Τουρκία είναι πολύπλευρη. Έχω συχνές επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν και σύντομα θα σας ενημερώσω σχετικά».


Η θέση της Μέρκελ υπέρ της Ελλάδας έρχεται μόλις δύο 24ωρα από το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, τόσο στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και στον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε δύο φορές με τον Ελληνα πρωθυπουργό, για τα ελληνοτουρκικά.

Στο δεύτερο τηλεφώνημα - που επιβεβαιώνεται και από το Μέγαρο Μαξίμου - ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την επιδίωξή του για αποκλιμάκωση της έντασης. Να σημειωθεί ότι το πρωί της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

«Όπως γνωρίζετε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε χθες στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στη συζήτηση που είχαν, ο Πρωθυπουργός έθεσε στον Αμερικανό Πρόεδρο το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Τόνισε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος τονίστηκε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους». Ακόμη στην ίδια ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Ιγνατίου: Το παρασκήνιο της επικοινωνίας Τραμπ με Μητσοτάκη και Ερντογάν

Στα τηλεφωνήματα που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε ο ανταποκριτής του Open TV, Μιχάλης Ιγνατίου.

Όπως τόνισε «οι λόγοι που έγιναν αυτά τα τηλεφωνήματα είναι πολλοί. Είμαστε ενώπιον μιας εξαιρετικά δυσάρεστης και επικίνδυνης κατάστασης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δύο χωρών - συμμάχων της ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, βρίσκονται στο χείλος του πολέμου. Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο. Το δεύτερο στοιχείο είναι αυτό που έχουμε το τελευταίο 48ωρο. Δυνάμεις χωρών της περιοχής πραγματοποιούν ασκήσεις στη Μεσόγειο και ξαφνικά σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο αντιλαμβάνονται ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για αντιτουρκικό μέτωπο. Το βασικό ερώτημα που τέθηκε από τους συμμάχους είναι εάν οι ΗΠΑ με αυτόν τον πρόεδρο προτιμούν έναν πόλεμο Ελλάδας - Τουρκίας μέσα σε προεκλογική περίοδο. Πρόκειται για συνταγή εκλογικής καταστροφής για τον κ. Τραμπ. Αυτό που τονίστηκε ήταν ότι θα "σκάσει" στα χέρια του δύο μήνες πριν τις εκλογές ένα "θερμό επεισόδιο" ή ένας πόλεμος».

«Τα παραπάνω, λοιπόν, μαζί με την ισχυρή παρέμβαση του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανάγκασαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να τηλεφωνήσει πρώτα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και έπειτα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρέπει να τονιστεί και ο ρόλος των Αμερικανών πρεσβευτών σε Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία, αλλά και ο ρόλος της ομογένειας. Παράλληλα ο Τραμπ απογοήτευσε και όλους τους Ελληνοαμερικανούς οπαδούς του. Η επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιγράφεται ως "ομαλή". Έγινε σε φιλικό κλίμα χωρίς εκπλήξεις, διότι Τραμπ είναι αυτός και λέει και καμιά κουβέντα παραπάνω για να δείξει πόσο έξυπνος είναι. Όμως, ο Τραμπ δεν έχει ιστορικές γνώσεις και πολλές φορές παρεξηγείται. Επίσης, λέει και "εξυπνάδες". Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρειάστηκε να ακούσει μία μεγάλη ιστορική αλήθεια από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος και τον διόρθωσε. Μάλιστα φέρεται να ρώτησε ευθέως τον Έλληνα πρωθυπουργό για το τι μπορεί να πράξει από την πλευρά του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός του απάντησε και μάλιστα του θύμισε ότι προσπάθησε δύο φορές να συναντηθεί με τον Ερντογάν σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο» πρόσθεσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

«Αναφορικά με την επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν ο Τραμπ, οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι δεν ήταν καλή. Άλλωστε, αυτό φαίνεται και από το αποτέλεσμα. Ο Τραμπ ζήτησε από Ερντογάν και Μητσοτάκη αποκλιμάκωση και διάλογο. Γνωρίζουμε ότι ακόμα και σήμερα η Αθήνα προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με την Άγκυρα. Αντί όμως απάντησης άκουσε την έκδοση NAVTEX» επεσήμανε ακόμη ο ανταποκριτής του OPEN TV.

«Παράλληλα η απάντηση Μητσοτάκη στον Τραμπ ήταν θετική, υπό τον όρο ότι θα απομακρυνθούν όλες οι δυνάμεις από την περιοχή και θα τερματιστούν όλες οι προκλήσεις. Η απάντηση, όμως, που έδωσε ο Ερντογάν στον Τραμπ ήταν ότι θα συνεχίσει τις έρευνες και δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις του. Αυτά μέχρι στιγμής, καθώς δεν αποκλείεται μέχρι αύριο ο Ερντογάν να αλλάξει γνώμη, όπως έκανε και τον προηγούμενο μήνα, όταν και του τηλεφώνησε η Άνγκελα Μέρκελ. Πρέπει να τονιστεί ότι οι Αμερικανοί πίστευαν πως η προσπάθεια του Βερολίνου θα έφερνε αποτέλεσμα. Γι' αυτό και είχαν προσφέρει τη βοήθειά τους. Όμως απογοητεύθηκαν γιατί δεν περίμεναν την αποτυχία της αποστολής του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών ενώ νόμιζαν ότι τα πράγματα σε διπλωματικό επίπεδο θα ήταν πιο εύκολα. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι δεν είναι έτσι. Πλέον περιμένουμε να δούμε τις επιλογές που έχει ο Τραμπ για να επαναφέρει στην τάξη τον Ερντογάν. Η πιο εύκολη επιλογή απ' ότι μου λένε από τη Γερουσία είναι οι κυρώσεις για τους S-400», κατέληξε ο ανταποκριτής του Open TV.

Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]