Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απελάσεις εξπρές με μπόνους 5.000 ευρώ


Από το Σάββατο σας ενημερώσαμε πως σε Μαξίμου και Πεντάγωνο υπάρχει διάχυτη ανησυχία για νέα έξαρση του Μεταναστευτικού. Η Τουρκία είναι αρκετά προβλέψιμη, πλην λίαν επικίνδυνη στον τομέα αυτόν. Συγκεκριμένα δείγματα γραφής, άλλωστε, έδωσε τον Φεβρουάριο στον Έβρο.

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται μάλιστα σήμερα η γείτων, με τη Δύση να την πιέζει για νέα εξευτελιστική (όπως το 2002) προσφυγή στο ΔΝΤ, η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και τυχόν επεισόδιο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αποτελεί μέγα δέλεαρ για τον Ερντογάν. Ο αποπροσανατολισμός των φιλήσυχων πλην αγράμματων κατοίκων της βαθιάς Ανατολίας που συνιστούν τον πυρήνα της φυλλορροούσας λαϊκής εκλογικής βάσης του είναι απόλυτος προτεραιότης.

Όσον αφορά το Μεταναστευτικό, μας σώζουν για την ώρα η «Θάλεια» και ο στρατηγός άνεμος. Τα μποφόρ που φυσάνε στο Αιγαίο αναστέλλουν προσώρας τα σχέδια των διακινητών. Αν φτιάξει στοιχειωδώς όμως ο καιρός, ας ετοιμαζόμαστε για νέες ναυμαχίες μεταξύ Λιμενικού – διακινητών. Ήδη την εβδομάδα που έφυγε είχαμε ελαφρά αύξηση των ροών. Από το μηδέν πήγαμε στους 100, τόσοι παράνομοι μετανάστες έφθασαν. Περιέργως επίσης αφίχθησαν στη Χίο 50 Τούρκοι «αντικαθεστωτικοί» (αν θέλουμε το πιστεύουμε ότι είναι) με αίτημα να τους χορηγήσουμε πολιτικό άσυλο. Τους κυνηγά, λένε, ο Ερντογάν. Κι άλλο λάδι στη φωτιά. Πλέον αυτών πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και τον Λίβανο, απ’ όπου αναμένεται νέο μεταναστευτικό κύμα προς τον αγαπημένο ιστορικά προορισμό της Ελλάδος.

Η έκρηξη νιτρικού αμμωνίου, στην οποία πιθανόν να έβαλαν το χεράκι τους δυνάμεις ή άκρα της περιοχής με λέιζερ, οδηγεί σε νέα μεταναστευτικά κύματα. Και μάλιστα πότε; Την ώρα που η πατρίδα μας δοκιμάζεται από το δεύτερο, ισχυρότερο κύμα του κορωνοϊού και κάθε παράνομος μετανάστης πρέπει να παραμένει σε καραντίνα σε κλειστό χώρο μία εβδομάδα! Αν πλημμυρίσουμε, πού θα τους βάλουμε όλους αυτούς; Η κυβέρνηση πασχίζει να βρει υβριδικές για την ώρα λύσεις, που στο μέλλον ίσως καταστούν καθολικές δημόσιες πολιτικές με τη βούλα της Ε.Ε.


Προχθές αναχώρησαν για το ιρακινό Ερμπίλ με ειδική πτήση 136 Ιρακινοί. Εθελοντικώς. Ας πούμε ότι πρόκειται για συμφωνημένες απελάσεις. Δεν έφυγαν, βεβαίως, έτσι. Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, με την έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε συνεννόηση με τον επίτροπο Γιόχανσον, εξασφάλισε κονδύλι 20.000.000 ευρώ σε πρώτη φάση. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάς επιδοτεί με ποσά 2.000-5.000 ευρώ κάθε μέλος οικογένειας μεταναστών που βρίσκεται σε νησιά του Αιγαίου, αν δεχθεί να επιστρέψει στην πατρίδα του. Το μέτρο ισχύει μόνο βεβαίως για μετανάστες που αφίχθησαν στην Ελλάδα μετά την 1/1/2020. Η προσφορά βρίσκει ανταπόκριση προς ικανοποίηση και του υπουργού Μετανάστευσης, βουλευτού Χίου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος συμπράττει ευχαρίστως.

Ήδη αυτή τη στιγμή γίνεται ενημέρωση με φυλλάδια στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Από 10.000 έως 50.000 ευρώ είναι ο λογαριασμός για μια πενταμελή οικογένεια προκειμένου να αρχίσει νέα ζωή στην πατρίδα της. Δεδομένου ότι όλη η Μεσόγειος (Λίβανος, Συρία, Τουρκία, Λιβύη, Αίγυπτος) μυρίζει πολεμικό, οικονομικό και υγειονομικό μπαρούτι, ίσως η επιστροφή στην πατρίδα να είναι σε λίγο μονόδρομος για τους μετανάστες.

Ακόμη και η Ελλάδα δεν είναι ιδανικός προορισμός πλέον. Αν ληφθεί υπόψη ότι τα Βαλκάνια είναι ανήσυχα πλέον και η βόρεια Ευρώπη θα γνωρίσει βαθιά ύφεση και φτώχεια, τότε τα επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής αυξάνουν. Αρκεί υβριδικά προγράμματα όπως αυτό που σχεδίασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος να γίνουν μεγάλες δημόσιες ευρωπαϊκές πολιτικές. Είναι ο μόνος τρόπος για να εξουδετερώσουμε τη νέα τουρκική νάρκη!

ΥΓ.: Δύο μέρες έψαχνε στο τηλέφωνο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τον Γερμανό επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέρνερ προκειμένου να του αποσπάσει θετική δήλωση υπέρ της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Τα κατάφερε και εύγε του, αλλά το κρυφτούλι του Γερμανού σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες αλλά και την απαράδεκτη στάση του «κουφού» στην κυριολεξία υπάτου Μπορέλ (δεν ακούει καλά!) δείχνει πως πράγματι οι Γερμανοί δυσαρεστήθηκαν από την αποτύπωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο στο χαρτί. Εξ ου και ο κύριος Δένδιας ανακάλεσε στο Open την αρχική του αποκάλυψη στον Σκάι πως οι Γερμανοί ήταν ενήμεροι.

Βεβαίως ξίδι αν δυσαρεστήθηκαν, αλλά τα δεδομένα τα ξέρουμε: Οι Γερμανοί δεν μιλάνε, οι Γάλλοι δεν μιλάνε, οι ΗΠΑ τα γνωστά (μας προσφέρουν φύλλο συκής για να καθίσουμε στο τραπέζι), τι μένει; Να μετρήσουμε τη συμφωνία που πετύχαμε και εξαιρεί Ρόδο – Καστελόριζο με δύο σενάρια:

• Αν αντέχει στον χρόνο για να οριοθετήσουμε με τους λοιπούς και να πάμε Χάγη ή διαιτησία.

• Αν δεν αντέχει στον χρόνο και πρέπει να αρχίσουμε εκόντες άκοντες διάλογο έπειτα από θερμότατο επεισόδιο, με τμήματα της επικράτειας μη οριοθετημένα – αναφέρομαι στον 28ο μεσημβρινό ανατολικώς και σε Ρόδο – Καστελόριζο, βεβαίως… Αυτό το τελευταίο δεν θέλω να το σκέπτομαι.

Newsbreak


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]