Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπορέλ σε Τσαβούσογλου: "Έχετε 30 ημέρες προθεσμία"


Απόψε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, προκειμένου να συζητήσουν ξανά το θέμα της ανατολικής Μεσογείου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο Ζοζέπ Μπορέλ ενημέρωσε τον Τούρκο Υπουργό για τις αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών την Παρασκευή για την ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία.

Και ποιες είναι αυτές; Είναι ουσιαστικά η προθεσμία ενός μήνα στην Τουρκία προκειμένου να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Αν δεν το πράξει, οι ηγέτες που θα συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποφασίσουν σειρά κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, που θα οδηγήσουν ακόμη και σε οικονομικές κυρώσεις, κάτι που ο πρόεδρος Ερντογάν απεύχεται.

Πάντως, θεωρείται σίγουρο ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ θα πίεσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και για την επανέναρξη του διαλόγου, κάτι που θέλει διακαώς η Κομισιόν, το Βερολίνο και οι άλλες πρωτεύουσες.

Η γεμάτη ένταση κατάσταση εξακολουθεί να ανησυχεί τις Βρυξέλλες που παρακολουθούν από κοντά και πιέζουν όσο μπορούν. Απόψε, στις 8 ώρα Ελλάδας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, προκειμένου να συζητήσουν ξανά το θέμα της ανατολικής Μεσογείου.


Κομισιόν προς Τουρκία: «Να αποφεύγονται οι ατυχείς δηλώσεις»

Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και τις «ατυχείς δηλώσεις» κάλεσε την Τουρκία η Κομισιόν. Αυτό διεμήνυσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο πριν από λίγο από το βήμα της ημερήσιας ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με τις δηλώσεις Στάνο, η Κομισιόν ουσιαστικά υπονόησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση με το casus belli πάνω στο τραπέζι και κάλεσε τις τουρκικές Αρχές να αποκλιμακώσουν την ένταση.

«Το μήνυμα των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ήταν σαφές την Παρασκευή, η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τις μονομερείς ενέργειες και κάλεσαν τις τουρκικές Αρχές να αποκλιμακώσουν την κατάσταση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ύπατου Αντιπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι υπουργοί εξέφρασαν την απόλυτη συμπαράστασή τους σε Ελλάδα και Κύπρο και τόνισαν ότι προτιμούν το διάλογο από την αντιπαράθεση. Αν δε δουν αποκλιμάκωση, τα επόμενα βήματα έχουν καθοριστεί και είναι συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας.

Ο Πίτερ Στάνο επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο Ζοζέπ Μπορέλ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μαρία Ψαρά
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]