Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τσαβούσογλου: H Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι πρόκειται για κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα μνημεία που έχουν μετατραπεί σε πύργους και πανεπιστήμια

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλού περνά στην αντεπίθεση για το θέμα της Αγίας Σοφίας δηλώνοντας πως «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της». Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην οποία ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να ζητήσει να υπάρχει έτοιμος λεπτομερής κατάλογος κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ο κ. Τσαβούσογλου κάνει λόγο για μια μεγάλη επιθυμία του τουρκικού λαού να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία, ενώ τονίζει ότι πάρθηκε μια δικαστική απόφαση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι πρόκειται για κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα μνημεία που έχουν μετατραπεί σε πύργους, πανεπιστήμια κλπ. «Απορρίπτουμε σφόδρα κάθε σχόλιο κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων.Το τζαμί της Κόρντοβα έγινε εκκλησία. Ήταν στη λίστα κι αυτό αλλά χρησιμοποιείται ως εκκλησία» είπε ενώ αναφερόμενος στην UNESCO είπε ότι θα ενημερωθεί ο οργανισμός για ό,τι κάνουν: «Δεν θα κάνουμε κάτι κρυφό. Είμαστε ευαίσθητοι και εμείς την προστατεύουμε (την Αγία Σοφία)


Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ξανά στην Ελλάδα λέγοντας ότι είναι η μόνη χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσα της αλλά ούτε στη Θεσσαλόνίκη, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη. «Η Ελλάδα είναι που αντιδρά πιο πολύ, αλλά πώς ζουν στη Δυτική Θράκη βλέπουμε. Στην Ελλάδα είδαμε πώς χρησιμοποιούνται τα τζαμιά.Ο Βαρθολομαίος αν συμμετείχε σε κηδεία και τον τιμωρούσαμε, τι θα γινόταν; Αλλά η Ελλάδα το κάνει.Έκλεισε τα τζαμιά στον κορονοϊο» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. Αυτό είναι άλλωστε και το κεντρικό θέμα που απασχολεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το πρώτο μετά από καιρό που γίνεται με φυσική παρουσία.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Εξωτερικών θα επικεντρωθούν στη συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού / προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.

Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να αναφερθούν και σε τρέχοντα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη Λιβύη, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και τη Βενεζουέλα.

Μαρία Ζαχαράκη
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]