Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία θέτει ήδη το δίλημμα: Πόλεμος ή υποταγή


Είτε στρατιωτική σύγκρουση, είτε διάλογος με δικούς της όρους

Η γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρενέβη για εκτόνωση της έντασης που προκάλεσε η κατοχική Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ζήτησε μορατόριουμ ενός μηνός, ώστε να δοθεί χρόνος για να υπάρξει συνεννόηση και πλήρης αποκλιμάκωση.

Προφανώς μέσα σε αυτό χρονικό περιθώριο, του ενός μηνός, θα επιχειρηθεί η έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Είναι δε σαφές από τις τουρκικές κινήσεις, πως η Άγκυρα προσπαθεί να παρουσιαστεί τώρα… θιασώτης του διαλόγου και ζητά από ξένες κυβερνήσεις και Οργανισμούς, να παρέμβουν προς την κατεύθυνση της Ελλάδος για να… συναινέσει.

Η πρόταση του Βερολίνου έγινε σιγά-σιγά και τουρκική. Παρουσιάζεται η Άγκυρα να προτείνει το μορατόριουμ με στόχο το διάλογο και αφήνει τις λεπτομέρειες για έκπληξη. Αν και για να μην τους «αδικούμε» τους Τούρκους, τα λένε όλα περί των προθέσεων τους και με ξεκάθαρο τρόπο. Κάποιοι, βέβαια, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Σημειώνεται συναφώς ότι η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αράντσα Γκονζάλες Λάγια, που βρισκόταν προχθές στην Άγκυρα και χθες στην Αθήνα έσπευσε (από την τουρκική πρωτεύουσα) να προλάβει τα «καλά νέα».


Ανέφερε ότι «η επιθυμία της Τουρκίας για μείωση της έντασης στη Μεσόγειο και για εποικοδομητικό διάλογο με τους γείτονες είναι σημαντική, και αυτό ταυτόχρονα δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. Το αίτημά σας να σταματήσει η ένταση για ένα μήνα είναι σημάδι εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών, είμαι ικανοποιημένη γι’ αυτό…».

Δηλαδή, στήνεται ένα σκηνικό, σύμφωνα με το οποίο, η Τουρκία έχει προκαλέσει την ένταση, οδήγησε τις εξελίξεις πολύ κοντά σε σύγκρουση με την Ελλάδα και τώρα, στρέφει τις πιέσεις προς την Αθήνα!

Είναι μια πάγια τακτική από πλευράς της κατοχικής δύναμης και επαναλαμβανόμενη: Χρησιμοποιεί τη στρατιωτική ισχύ, πιέζει ασφυκτικά, απειλεί, κάνει κινήσεις για επιβολή των τετελεσμένων και μετά επιχειρεί να διασφαλίσει τις παράνομες επιδιώξεις της μέσα από το διπλωματικό πεδίο. Κι όλα αυτά χωρίς να πέσει μια σφαίρα.

Οι τρίτοι χωρίς να υπεισέρχονται στην ουσία, ανασύρουν από το ράφι την πλέον προσφιλή και πολυχρησιμοποιημένη μέθοδο, το διάλογο. Όλα τα προβλήματα, άλλωστε, με διάλογο επιλύονται.

Στην προκειμένη περίπτωση το ζητούμενο είναι τι είδους διάλογος θα είναι και πρωτίστως ποια θα είναι η ατζέντα. Η Ελλάδα έχει σαφώς καθορίσει την ημερησία διάταξη: Το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία από την πλευρά της, επιδιώκει μια εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση, με όλα τα ζητήματα στην ατζέντα. Ζητά να συζητηθούν όλα τα ζητήματα του Αιγαίου (με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει), των νησιών (αποστρατιωτικοποίηση), των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, όπως και το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περαιτέρω είναι και τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας και η εκλογή μουφτή στη Θράκη. Είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία θέλει διαμοιρασμό του Αιγαίου και ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάνης σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία, όπως και μεσολαβούσες χώρες, αναφέρονται όλο και συχνότερα σε συνεκμετάλλευση. Και σε όλα αυτά, σε κάποια φάση, θα «δέσει» και το Κυπριακό.

Η Τουρκία παρουσιάζεται, λοιπόν, υπέρμαχη του διαλόγου. Ανακοίνωσε πρώτη το μορατόριουμ. Για να μην… παρεξηγηθεί σπεύδει στη συνέχεια να θέσει τα όρια της. Για την ακρίβεια να ζητήσει τα πάντα και να απαιτήσει από τους συνομιλητές της να μη ζητούν και να αποδέχονται (τις τουρκικές αξιώσεις).

Ο αντιπρόεδρος της κατοχικής Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, είπε προχθές σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα ”Μιλιέτ”, πως οι κόκκινες γραμμές της χώρας του είναι η «Γαλάζια Πατρίδα».

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως τα θέλει όλα διά του διαλόγου. «Η Μεσόγειος είναι η Γαλάζια Πατρίδα μας και η Γαλάζια Πατρίδα μας είναι η κόκκινη γραμμή μας. Αν κοιτάξετε στις κόκκινες γραμμές μας υπάρχει η Κύπρος», είπε και όποιος δεν κατάλαβε, προφανώς και δεν θέλει να αντιληφθεί πού το πάει η κατοχική Τουρκία.

Είναι προφανές πως τώρα η προσπάθεια από ελληνικής πλευράς θα είναι να αποτραπεί και η στρατιωτική σύγκρουση ( που προσωρινά, για ένα μήνα, πάγωσε), αλλά και η ήττα σε έναν διάλογο με τουρκικούς όρους.

Κώστας Βενιζέλος
HellasJournal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]