Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Υπάρχει άλλος δρόμος για την Τουρκία;


Έναν χρόνο μετά την πανηγυρική εκλογή του στη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου μοιάζει να αποτελεί ένα ισχυρό αντίπαλο δέος στον Ερντογάν, τη στιγμή που η ανησυχία για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Τούρκου προέδρου μεγαλώνει.

«Όλα θα πάνε καλά». Με μια κοφτή μα συνάμα ελπιδοφόρα φράση, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατάφερε πριν από έναν χρόνο να σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη νίκη για την αντιπολίτευση στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας, κερδίζοντας θριαμβευτικά τις επαναληπτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης. Η ίδια φράση αντηχούσε τραγουδιστά σχεδόν σε κάθε μεγάλο δρόμο της Πόλης το βράδυ της 23ης Ιουνίου, ενώ χιλιάδες ενθουσιώδεις κάτοικοι ζητωκραύγαζαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι αφίσες με το περιεκτικό εκλογικό σύνθημα του 49χρονου, φιλόδοξου πολιτικού παρέμειναν σε κομβικά σημεία της πόλης μέχρι το τέλος του περασμένου καλοκαιριού, την ίδια περίπου εποχή που ο ίδιος παραχώρησε μια χειμαρρώδη συνέντευξη στην Deutsche Welle, υποστηρίζοντας πως η νίκη του έναντι του υποψηφίου του AKP σηματοδοτεί «την αρχή μιας μακράς διαδικασίας αλλαγής» για την πόλη και ολόκληρη τη χώρα. «Όλα θα πάνε καλά», επανέλαβε, με μια νότα αισιοδοξίας, στην καταληκτική δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα.

Ύστερα από έναν χρόνο, μια απρόβλεπτη πανδημία και αμέτρητες προκλήσεις αστικής διακυβέρνησης, ο Ιμάμογλου εξακολουθεί να διατηρεί την αισιοδοξία του – αν και, σίγουρα, δεν πήγαν ακριβώς «όλα καλά» για την τουρκική μεγαλούπολη.

Το πρώτο μεγάλο εμπόδιο εμφανίστηκε αρκετά νωρίς στη θητεία του νέου δημάρχου, παρότι δεν τον εξέπληξε ιδιαίτερα. Από την πρώτη του, αμφισβητούμενη νίκη στις εκλογές του Μαρτίου, ο Ιμάμογλου είχε δηλώσει σοκαρισμένος από την κατάσταση των ταμείων του δήμου, τα οποία βρίσκονταν σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Πρώτο μέλημά του ήταν να συρρικνώσει τις αδικαιολόγητες δαπάνες, το οποίο και κατάφερε διακόπτοντας τη χρήση 1.250 δημοτικών οχημάτων και απολύοντας 1.400 άτομα που είχαν προσληφθεί υπό νεφελώδεις συνθήκες, μόλις λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονόμησε 70 εκατ. τουρκικές λίρες, ανοίγοντας ωστόσο το πρώτο μέτωπο με τους υποστηρικτές του Ερντογάν, που δεν δίστασαν να αντιδράσουν, κάνοντας λόγο για πολιτικοποιημένες εκκαθαρίσεις.


Η σύγκρουση συνεχίστηκε με την τολμηρή απόφαση του Ιμάμογλου να διακόψει τη χρηματοδότηση των θρησκευτικών ιδρυμάτων που διατηρούν στενούς δεσμούς με τον Τούρκο πρόεδρο. Ευθύς αμέσως, οι κρατικές τράπεζες διέκοψαν τις πιστώσεις προς τον δήμο, ωστόσο εκμεταλλευόμενος τη δημοφιλία του ο Ιμάμογλου στράφηκε σε ξένες τράπεζες αλλά και ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σε διάστημα μερικών εβδομάδων, κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για τα έργο επέκτασης του πολυσύχναστου μετρό της Πόλης.

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Το μοτίβο του πολέμου της χρηματοδότησης από την Άγκυρα συνεχίστηκε, με ακόμη πιο ζοφερή μορφή, τον Μάρτιο, τη στιγμή που η Κωνσταντινούπολη εξελισσόταν στο κέντρο της κρίσης του κορωνοϊού στην Τουρκία. Μετά την έκκλησή του για μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων -τα οποία δεν εισακούστηκαν αρχικά από την τουρκική κυβέρνηση- ο Ιμάμογλου εγκαινίασε μια φιλόδοξη εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων από τους πλουσιότερους πολίτες, με στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών στρωμάτων που υπέφεραν περισσότερο από την πανδημία. Εντός ολίγων ωρών, η καμπάνια του κηρύχθηκε παράνομη από την κυβέρνηση, με τον Ερντογάν να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε να λειτουργούμε με ένα κράτος μέσα στο ίδιο το κράτος».

Η απάντηση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο, υπήρξε αφοπλιστική. «Πολύ θα ήθελα να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας με την κυβέρνηση, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος αρνείται μέχρι και να μου δώσει ένα τηλέφωνο επικοινωνίας», είχε αναφέρει ο Ιμάμογλου, συμπληρώνοντας πως μέχρι τις αρχές Απριλίου το Υπουργείο Υγείας δεν είχε κοινοποιήσει κανένα δεδομένο σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων στην πόλη.

Παρά τις συχνές αναμετρήσεις με το παγιωμένο σύστημα εξουσίας του Ερντογάν, η πιο τολμηρή κίνηση του νέου δημάρχου ήρθε στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, όταν αποφάσισε να αναμετρηθεί με έναν ανορθόδοξο αλλά πανίσχυρο φορέα: το λόμπι των ταξί της Κωνσταντινούπολης. Λόγω των υπερπροστατευόμενων αδειών επαγγέλματος, ο αριθμός των ταξί στους δρόμους της τουρκικής μεγαλούπολης δεν είχε αλλάξει για περισσότερο από μισό αιώνα, παραμένοντας περιορισμένος στα 17.400 αδειοδοτημένα οχήματα, παρά την εκθετική αύξηση του πληθυσμού. Στις 12 Ιουνίου, ο Ιμάμογλου ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα αύξησης των αδειών κατά 6.000, απαιτώντας παράλληλα από τους οδηγούς να φορούν ειδικές στολές και να εξοπλίσουν τα οχήματά τους με ηλεκτρονικά συστήματα για τη διευκόλυνση των πληρωμών. Το μέτρο αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία των πολιτών και απέσπασε διθυραμβικά -και ενίοτε ξεκαρδιστικά- σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προκάλεσε ωστόσο την οργή της ένωσης των οδηγών ταξί, καθώς και των εναλλακτικών «πειρατικών οχημάτων», που έχουν ξεφυτρώσει στην Κωνσταντινούπολη την τελευταία δεκαετία. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του Ιουνίου έκαναν λόγο μέχρι και για πιθανή εξέγερση από πλευράς των οδηγών, και μέχρι στιγμής το μέτρο δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή.

Η ΑΡΧΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Πλάι στις τολμηρές μάχες του πρώτου χρόνου της θητείας του Ιμάμογλου βρίσκονται και μερικά επικοινωνιακά στραβοπατήματα. Στα τέλη του Ιανουαρίου, δύο μόλις ημέρες μετά τον φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ στην πόλη του Ελαζίγ, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κοινοποίησε φωτογραφίες του ίδιου και της οικογένειάς του να περνούν ξέγνοιαστες στιγμές κάνοντας σκι στην Ερζερούμ. Τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν κάτι παραπάνω από επικριτικά. Εξίσου καυστικές υπήρξαν οι αντιδράσεις μετά τη στήριξη του Ιμάμογλου προς τον στρατό της χώρας, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Τουρκίας κατά των κουρδικών μαχητών στη βόρεια Συρία. Άλλωστε, σημαντικό συστατικό της εκλογικής επιτυχίας του φιλόδοξου δημάρχου υπήρξε η στήριξη του κουρδικού κόμματος HDP.

Ωστόσο, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και τις δύσκολες ισορροπίες, ο Ιμάμογλου έχει κάθε λόγο να παραμένει αισιόδοξος. Πρόσφατη έρευνα της Eurasia Research έδειξε πως ο 49χρονος δήμαρχος θα νικούσε τον Ερντογάν με διαφορά πέντε δημοσκοπικών μονάδων, αν αποφάσιζε να αναμετρηθεί μαζί του στις προεδρικές εκλογές της χώρας. Είναι ακόμη νωρίς για να κρίνει κανείς αν όλα θα πάνε καλά για τον Ιμάμογλου και τις φιλοδοξίες του - ωστόσο δεν χωρά αμφιβολία πως για πρώτη φορά η αντιπολίτευση βλέπει στο πρόσωπό του ένα μακρύ μονοπάτι αλλαγής, που φωτίζεται από ελπίδα. 

Νίκος Ευσταθίου
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]