Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε τέμενος μετατράπηκε και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας


Μετά την μετατροπή της Αγία Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, επαναλειτουργεί σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου 2020 επίσης ως ισλαμικό τέμενος και η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, με τον Τούρκο πρόεδρο να Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκει αφορμή για να κατακεραυνώσει για ακόμη μια φορά τους «εχθρούς» του τουρκικού έθνους.

«Αυτοί που δεν μπορούν να δεχθούν τη χιλιετή παρουσία μας στην Ανατολία για μια ακόμη φορά ξέρασαν την μνησικακία τους με πρόσχημα την Αγία Σοφία. Ούτε η ιστορία, ούτε ο πολιτισμός έχουν καμία αξία γι′ αυτούς. Εκφράζουν την εχθρότητα τους προς το τουρκικό έθνος και την ισλαμική πίστη. Έχουμε ήδη πει αυτές τις αλήθειες μπροστά στους εκπροσώπους 200 εθνών στα Ηνωμένα Έθνη» δήλωσε ο κ. Ερντογάν με αφορμή τα εγκαίνια της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί, προσπερνώντας ωστόσο το γεγονός πως στα μέρη εκείνα σφαγιάσθηκε και εκδιώχθηκε ο ελληνισμός του Πόντου από τους Νεότουρκους, μια γενοκτονία που καμία μέχρι σήμερα τουρκική κυβέρνηση ακόμη δεν έχει αναγνωρίσει.


Ωστόσο ο ίδιος σε μια επίδειξη πολιτισμικής ανωτερότητας ανακοίνωσε πως η Θεία Λειτουργία των ορθοδόξων στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Σουμελά θα διεξαχθεί κανονικά στις 15 Αυγούστου, αν και νωρίτερα σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι λόγω της συνεχιζομένης πανδημίας του νέου κορωνοιού, δεν επετράπη υπό των αρμοδίων Τουρκικών Αρχών η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντος, την 15ην του προσεχούς μηνός Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι η Αγία Σοφία Τραπεζούντας λειτουργούσε και αυτή ως μουσείο ωστόσο το 2013 μετατράπηκε σε τζαμί και λίγο αργότερα έκλεισε για έργα συντήρησης και περαιτέρω ισλαμοποίησης (κάλυψη τοιχογραφιών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν έχει μετατρέψει όλες τις Αγίες Σοφίες της Τουρκίας σε τεμένη, όπως για παράδειγμα της Νίκαιας, της Βιζύης, του Αίνου και φυσικά την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης όπως και αυτή της Τραπεζούντας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Έχουμε μεγάλη ευθύνη όταν θεωρούν Τουρκικό Μνημείο την Αγία Σοφία...!!1

    https://theconversation.com/hagia-sophia-turning-this-turkish-treasure-into-a-mosque-is-at-odds-with-its-unesco-status-143372

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]