Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πλημμύρισε η Αγία Σοφία από ισλαμικό φανατισμό


Εντολή Ερντογάν για 24ωρη λειτουργία ως τζαμί

«Ο Θεός είναι μεγάλος!», η μόνιμη επωδός όσων επισκέπτονται την Αγία Σοφία η οποία από ένα σύμβολο της Ορθοδοξίας μετετράπη, από τον Ταγίπ Ερντογάν, σε τζαμί. Την ίδια στιγμή, όπως μεταδόθηκε από το Open στο κεντρικό δελτίο το βράδυ του Σαββάτου, το σόου του Τούρκου προέδρου φαίνεται πως πέτυχε τον πρωταρχικό στόχο του: να φουντώσει τη φλόγα του φανατισμού…

Πλήθη φανατικών ισλαμιστών εφορμούν προς την Αγία Σοφία με το κάλεσμα του μουεζίνη για τη βραδινή προσευχή, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γίνεται σύνθημα στα χείλη των φανατικών του υποστηρικτών. Συνωστισμός και μαζική προσέλευση υπήρξε και το Σάββατο στην Αγία Σοφία με χιλιάδες μουσουλμάνους να σχηματίζουν ουρές για να προσευχηθούν.

Με εντολή Ερντογάν, ο εμβληματικός ναός θα παραμένει ανοιχτός επί 24 ώρες, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv και του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη, πάρα την αρχική απόφαση να κλείσει για έξι μήνες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες μετατροπής του σε τέμενος.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Open Tv, δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι ισλαμιστές που κατηγορούν την Ελλάδα ακόμη και για προκατάληψη στο θέμα της Αγίας Σοφίας. Τούρκοι προσκυνητές ακούγονται να λένε: «Θέλω να πω στον ελληνικό λαό… μην είσαστε προκατειλημμένοι. Εδώ χτίστηκε ένας τόπος λατρείας πριν από 1.500 χρόνια Σας ρωτάω, έτσι; Τώρα εμείς τι κάνουμε; Το ξανα-χρησιμοποιούμε ως τόπο λατρείας. Εδώ δεν είναι μουσείο.

Οι συμβολισμοί Ερντογάν πίσω από το σόου

Στο νεοθωμανικό σόου που ενορχήστρωσε ο Τούρκος πρόεδρος, οι συμβολισμοί πολλοί και ευδιάκριτοι. Στις 24 Ιουλίου του 1999 έχοντας περάσει τέσσερις μήνες στη φυλακή για υποκίνηση θρησκευτικού και φυλετικού μίσους ο τότε δήμαρχος ακόμη της Κωνσταντινούπολης αποφυλακιζόταν. 21 χρόνια μετά, ως άλλος Μωάμεθ ο Πορθητής, προσευχόταν μπροστά στο οθωμανικό ξίφος…

Ο Τούρκος Πρόεδρος επιφυλάχθηκε να τιμήσει ακόμη και τους Σελτζούκους προγόνους του που επικράτησαν στη Μάχη του Ματζικέρτ το 1071.

«Χθες Παρασκευή, με την ευκαιρία του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας σε λατρεία, μνημονεύσαμε τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή με ευλογίες. Στις 25 Αυγούστου στο 'Αχλα, στις 26 Αυγούστου στο Μαντζικέρτ, θα μνημονεύσουμε με ευλογίες τον Σουλτάνο Αρπασλάν που άνοιξε τις πύλες της Ανατολίας στο έθνος μας», τονίζει ο Ερντογάν.

Ο ίδιος φρόντισε να καλύψει τον τρούλο και τα μάρμαρα του παγκόσμιου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς πίσω από πανιά… χαλιά… και προσευχές από το κοράνι…

Τίποτα όμως δεν μπορεί να σπιλώσει, να καταστρέψει και να καλύψει το αιώνιο μνημείο της χριστιανοσύνης. Η Ορθοδοξία ενωμένη αντιστέκεται στη βεβήλωση και τη βαρβαρότητα.

Αναλυτές σημειώνουν, πάντως, πως οι κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στόχο έχουν να ικανοποιήσουν τη σκληροπυρηνική βάση των ψηφοφόρων του και να αποπροσανατολίσουν την τουρκική κοινή γνώμη, την ώρα που ο ίδιος έχει ανοίξει δύσκολα οικονομικά και γεωστρατηγικά μέτωπα.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα της Γερμανίας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στο Βερολίνο Παντελή Βαλασσόπουλο. Όμως ο φόβος που υπάρχει στο Βερολίνο έχει να κάνει με μία σύρραξη στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τον λόγο αυτόν η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στις δηλώσεις της με αποδέκτη την Τουρκία. «Σταματήστε τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει την Ελλάδα με γεωτρήσεις στα νότια της Κρήτης» είναι το μήνυμα που στέλνουν προς την Άγκυρα.

Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]