Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ευρωπαίοι για Τουρκία: Άλλοι ζητούν κυρώσεις και άλλοι... reset στις σχέσεις


Διχασμένοι απέναντι στην Τουρκία, άλλοι από τους Ευρωπαίους ζητούν κυρώσεις και άλλοι, αντιθέτως, ένα… reset στις ευρωτουρκικές σχέσεις που θα εξασφαλίζει μάλιστα σημαντικά ανταλλάγματα στην Άγκυρα

Πολιτικοί όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εµανουέλ Μακρόν και ο Γερµανός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος Μάνφρεντ Βέµπερ έσπευσαν τις τελευταίες ηµέρες να επαναφέρουν το ενδεχόµενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

«Είδαµε τη στρατιωτική δράση από την τουρκική πλευρά. Είδαµε επίσης την απόφαση για την Αγία Σοφία. Είναι παράδειγµα θρησκευτικού σοβινισµού ένα τέτοιο σύµβολο, ένα τέτοιο µνηµείο ειρήνης και συµφιλίωσης να αλλάζει. Το θέµα είναι ευρωτουρκικό. Πρέπει να στείλουµε ξεκάθαρα το µήνυµα ότι στεκόµαστε στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου. Τώρα είναι η ώρα να σκεφτούµε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Πρέπει να δράσουµε και πρέπει να δράσουµε τώρα» δήλωσε ο Βέµπερ στις 23 Ιουλίου, ενώπιον της Ολοµέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

Την ίδια ηµέρα (23 Ιουλίου), ο Γάλλος πρόεδρος Εµανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε στο Παρίσι τον Κύπριο οµόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη, υπογραµµίζοντας και εκείνος την ανάγκη να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, στη σκιά όσων προκλητικών έχει άλλωστε κάνει η Aγκυρα τις τελευταίες δύο εβδοµάδες (εκδίδοντας NAVTEX για έρευνες όχι µόνο στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και νοτίως του Καστελόριζου, και µετατρέποντας την Αγία Σοφία σε ισλαµικό τέµενος).


«Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της. Ας µην αφήσουµε την ασφάλειά µας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για µια ακόµη φορά θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωµάτων τους. ∆εν πρέπει να δεχτούµε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-µέλους της Ε.Ε.» διεµήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος µε κείµενο -γραµµένο µάλιστα στα ελληνικά- το οποίο ανήρτησε στις 23 Ιουλίου στον επίσηµο λογαριασµό του στα social media.

Αµεση ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, µε τον εκπρόσωπο Χαµί Ακσόι να ανταποδίδει τα πυρά κατακεραυνώνοντας τη γαλλική πλευρά, πράγµα που τείνει να κάνει ολοένα συχνότερα το ελευταίο διάστηµα και ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Από την πλευρά της Ευρώπης, ωστόσο, εκπέµπονται τα τελευταία 24ωρα και άλλα… διαφορετικού περιεχοµένου µηνύµατα προς την πλευρά της Τουρκίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε συγκεκριµένα ένα άρθρο που δηµοσιεύτηκε στις 23 Ιουλίου στον ιστοχώρο Politico. Η Νάταλι Τότσι, που υπογράφει το επίµαχο άρθρο, τυγχάνει σήµερα ειδική σύµβουλος του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέµατα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Η ίδια είχε διατελέσει ειδική σύµβουλος και της προκατόχου του Μπορέλ, Φεντερίκα Μογκερίνι, όταν η τελευταία βρισκόταν στην κεφαλή της ευρωπαϊκής διπλωµατίας. Εδώ και ολίγους µήνες, ωστόσο, η Τότσι διατηρεί παράλληλα θέση και στο διοικητικό συµβούλιο του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού της ENI… που δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στη Λιβύη.

«Η ΕΕ δεν έχει προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Αγκυρας και δεν είναι πιθανό να το πράξει στο µέλλον» γράφει η Τότσι στο Politico, υπογραµµίζοντας παράλληλα ότι πλέον «έχει έρθει η ώρα η Ε.Ε. να αρχίσει να αντιµετωπίζει την Τουρκία ως εταίρο (partner) αντί για εχθρό (adversary)», αλλά και ότι θα πρέπει τώρα να δοθεί κατά προτεραιότητα βάρος στον στόχο του εκσυγχρονισµού της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

Η Ιταλίδα σύµβουλος του Μπορέλ σηµειώνει ωστόσο και κάτι άλλο στο άρθρο της: ότι η Τουρκία θα µπορούσε να «εργαστεί υπέρ των ευρωπαϊκών συµφερόντων» στη Λιβύη αλλά και ότι δεν θα µπορέσει να υπάρξει σταθερότητα στην πατρίδα του Μουαµάρ Καντάφι χωρίς η Τουρκία να έχει προηγουµένως εξασφαλίσει ένα κοµµάτι της πίτας στην Ανατολική Μεσόγειο… Τα παραπάνω θέµατα υποθέτει κανείς ότι πρόκειται να συζητηθούν και κατά τη συνάντηση που θα έχει µέσα στις επόµενες εβδοµάδες (πριν από τα τέλη Αυγούστου) ο Ζοζέπ Μπορέλ µε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ένα πλαίσιο προφανώς αποκλιµάκωσης της έντασης διά ευρωπαϊκών ανταλλαγµάτων… µε την υποσηµείωση βέβαια ότι δεν µπορεί το όποιο ευρωτουρκικό παζάρι να διεξάγεται στην πλάτη των κυριαρχικών δικαιωµάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Γιώργος Σκαφιδάς
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]