Γάλλοι πολιτικοί: Η Δύση πρέπει να οπλιστεί ενάντια στην άνοδο του ισλαμισμού
ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ |
Ο Τούρκος πρόεδρος επισημοποίησε σήμερα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αγνοώντας κάθε κριτική που άσκησε η Δύση. Η αδυναμία μας να επιβληθούμε απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν και τον ισλαμισμό πηγάζει άμεσα από την αδυναμία μας να σκεφτούμε τον εαυτό μας ως πολιτιστικό χώρο.
Αυτό υποστηρίζουν σε κοινό άρθρο στην εφημερίδα FIGAROVOX/TRIBUNE η Laurence Trochu μέλος του πολιτικού Γραφείου του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων και ο bastien Meurant γερουσιαστής του ιδίου κόμματος.
«….Η τουρκική απόφαση δημιούργησε αναταραχή και έκπληξη σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία πρέπει να υιοθετήσει μια συντηρητική στάση, για να αντιμετωπίσει τον ισλαμισμό στην επικράτειά της, αλλά και διεθνώς. Υπάρχει μια σταθερή κοινή σε ολόκληρη την ιστορία της Τουρκίας: αυτή της επιθυμίας για εξαγνισμό όλων των στοιχείων της, που θεωρούνται εξωγενή, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (γενοκτονία των Ασσυρίων το 1914, των Αρμενίων το 1915 και των Ποντίων Ελλήνων το 1916), στην υποτιθέμενη κοσμική Δημοκρατία του Atatürk (αντι-εβραϊκά πογκρόμ του 1934 και απέλαση των Ορθόδοξων από την Κωνσταντινούπολη το 1955). Η τελευταία απόφαση του Erdogan και του ισλαμιστικού καθεστώτος του πηγάζει από την ίδια πολεμική λογική.
Η Γαλλία «αποδοκιμάζει» την τουρκική απόφαση και η Ευρωπαϊκή Ένωση την θεωρεί «λυπηρή». Από την πλευρά του, ο Πάπας Φραγκίσκος είναι «πολύ στενοχωρημένος». Καμία αμφιβολία, ο Erdogan πρέπει να τρέμει. Μόνο η Ελλάδα έδωσε βάρος σε αυτή την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την ως «πρόκληση στον πολιτισμένο κόσμο».
Η αδυναμία μας να επιβληθούμε απέναντι στον Erdogan και τον ισλαμισμό πηγάζει άμεσα από την αδυναμία μας να σκεφτούμε τον εαυτό μας ως χριστιανικό πολιτιστικό χώρο. Για να καταπολεμήσουμε τον ισλαμισμό, πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε, ότι δεν περιορίζεται στην τρομοκρατία και τις βίαιες ενέργειες. Στην έκθεσή της που υιοθετήθηκε ομόφωνα στις 7 Ιουλίου 2020, η εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας επιμένει σε αυτό το σημείο:
«Οι ισλαμιστές επιδιώκουν να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή και τη σχέση με άλλους Γάλλους μουσουλμανικής πίστης και ξένους μουσουλμάνους, που κατοικούν στη Γαλλία, να τους επιβάλουν μία ορθή συμπεριφορά, πρακτικές ένδυσης, διατροφικές και τελετουργικές πρακτικές, αλλά πάνω απ’ όλα ένα πρότυπο συμπεριφοράς και σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών, προκειμένου να τους χωρίσουν από τον υπόλοιπο γαλλικό πληθυσμό».
Είναι επομένως απαραίτητο να οριστεί η έννοια του πολιτιστικού Ισλάμ, το οποίο έχει αυξανόμενη επιρροή στον τρόπο ζωής. Και, ακολουθώντας τον Rémi Brague στο βιβλίο του «Au Moyen du Moyen-Age», να γίνει διάκριση μεταξύ του Ισλάμ ως θρησκεία και του Ισλάμ ως πολιτισμού, διαποτισμένου από τη μουσουλμανική θρησκεία. Επιτυγχάνουμε να περιορίσουμε την επέκταση του πολιτικού Ισλάμ και να αποτρέψουμε τους βίαιους τρόπους δράσης του, αλλά η Γαλλία παραμένει ανίκανη να αντιμετωπίσει την ανάπτυξη του πολιτιστικού Ισλάμ, το οποίο επιδιώκει τον έλεγχο του τρόπου ζωής και το οποίο εξελίσσεται στα περιθώρια της τρομοκρατικής τζιχάντ. Έτσι, λίγο-πολύ, η κοινωνία των πολιτών εξισλαμίζεται και διαχωρίζεται.
Οι 44 προτάσεις που διατυπώθηκαν από την εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας για να παράσχουν στους επιτόπιους φορείς τα μέσα για την καταπολέμηση του ισλαμιστικού ριζοσπαστισμού θα είναι αποτελεσματικές, μόνο εάν καθοδηγούνται από την επιθυμία να προστατεύσουμε την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά. Εάν η Τουρκία έχει αναγνωρίσει τις γιορτές του Mesir Macunu ως τουρκική πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε την καλοκαιρινή τελετή κολύμβησης με μπικίνι και μαλλιά να ανεμίζουν!»
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...