Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν στο κόκκινο…


Μέσα στο κατακαλόκαιρο, εν µέσω κορωναϊού, ο Ερντογάν ξιφουλκεί. ∆εν του αρκεί το παιχνίδι µε Συρία και Λιβύη. Πιστός στο δόγµα του νεοοθωµανισµού για ανάπτυξη της Τουρκίας σε νέο «ζωτικό χώρο», όπως πρωτοέγραψε ο Νταβούτογλου, επιχειρεί να δοκιµάσει το όριο των σχέσεων µε την Ελλάδα.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος στα πιο αποµακρυσµένα ελληνικά ύδατα είναι µια άσκηση πολεµικής έντασης σε πραγµατικό χρόνο και χώρο. Τι στόχους έχει ο Ερντογάν οξύνοντας στο έπακρο τις σχέσεις των δύο χωρών µε την επαπειλούµενη έρευνα σε ελληνική θάλασσα;

Πιθανόν θέλει να στρέψει την κοινή γνώµη από την οικονοµική κρίση που µαστίζει τη γείτονα στα Ελληνοτουρκικά. Ισως, για να δείξει ότι υπάρχει χάσµα και ισχύος και πολιτισµικό, υπάρχει και η Αγία Σοφία. Μπορεί απλώς να επιθυµεί να γίνει για την Τουρκία ο νέος «Ατατούρκ» (πατέρας των Τούρκων) εκθρονίζοντας τον Κεµάλ. Ή πάλι να είναι ένα σχέδιο για να υποµνήσει ότι η Τουρκία είναι ο κυρίαρχος «παίκτης» στην περιοχή, που χωρίς τη συµµετοχή του δεν µπορεί να γίνει τίποτε.


Το διακύβευμα της επιθετικής τουρκικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα είναι µεγαλύτερο. Γεωπολιτικό. Θέλει να καθίσουν Ελλάδα και Τουρκία να συζητήσουν για ό,τι οι Τούρκοι θεωρούν διµερείς διαφορές… Με το σκεπτικό ότι στο ανατολίτικο τραπέζι-παζάρι που επιθυµούν, κάτι θα πάρουν. Ζωτικό χώρο δηλαδή… ∆εν θέλουν µόνον την υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ από το ∆ικαστήριο της Χάγης, που και εκεί κάτι θα δώσουν, κάτι θα πάρουν. ∆εν υπάρχουν αποφάσεις 100%-0%, υπέρ του ενός εκ των µερών. Θέλουν χώρο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν τους ανήκει.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος σε ελληνική ΑΟΖ, αν «κάνει βόλτες» επιτηρούµενο από ελληνικά σκάφη, θα δοκιµάζει τις αντοχές και την ετοιµότητα των ελληνικών δυνάµεων. Αν όµως θελήσει να κάνει έρευνα στον πυθµένα, τότε τίθεται θέµα εθνικής κυριαρχίας.

Και η ελληνική πλευρά έστειλε το µήνυµα ότι δεν θα διστάσει να χτυπήσει σε τέτοια περίπτωση. Το έστειλε και στους ηγέτες της ΕΕ, και δηµόσια, άρα και προς την τουρκική πλευρά. Την περασµένη Πέµπτη, έπειτα από µιάµιση ώρα συζήτηση µε τον πρωθυπουργό, από τη Βουλή, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα διστάσει να χτυπήσει. Για να δοθεί και το απαιτούµενο µήνυµα της εθνικής ενότητας.

Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]