Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η τουρκική επιχείρηση «κατάκτησης» της Αφρικής


Πως η Τουρκία προσπαθεί να ελέγξει το υπογάστριο της Λιβύης

Δεν του αρκεί το βρόμικο παιχνίδι που παίζει στη Μεσόγειο, ένα παιχνίδι στηριγμένο σαφώς στο ψευδομνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σάρατζ για την οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Λιβύη. Τα νεο-οθωμανικά παιχνίδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορούν να χωρέσουν ούτε καν στη Μέση Ανατολή, όπου επιχειρεί να προωθήσει τα τουρκικά συμφέροντα, συστήνοντας την Άγκυρα ως «δύναμη ειρήνης» στην περιοχή.

Ο «σουλτάνος», με το βλέμμα πάντα στραμμένο στις εσωτερικές εξελίξεις στη Λιβύη, φαίνεται ότι αποσκοπεί και αλλού: να διεισδύσει ακόμη πιο βαθιά στην Αφρική, κινούμενος νοτιότερα.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα ήδη κάνει κινήσεις ώστε να εντάξει στη δική της σφαίρα επιρροής τις αφρικανικές χώρες του Σαχιέλ, που τουλάχιστον παραδοσιακά αποτελούν τμήμα της γαλλικής επιρροής στη μαύρη ήπειρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο άνθρωπος του Ερντογάν που προωθεί τη νεο-οθωμανική ατζέντα της Άγκυρας, βρέθηκε νότια της Λιβύης, περιοδεύοντας στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και επιδιώκοντας να συνάψει συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο, τάζοντας οικονομική και αναπτυξιακή βοήθεια!

Τα deal με τον Νίγηρα, πάντως, προκύπτουν από διάφορες πηγές, που ήρθαν τις τελευταίες ώρες όχι μόνο να τα επιβεβαιώσουν, αλλά και να καταδείξουν σε τι αποσκοπεί πραγματικά η Άγκυρα.

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Al-Ittihad» ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υποστράτηγος Αχμέντ αλ Μισμάρι, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι το τουρκικό καθεστώς επιχειρεί να διεισδύσει στον Νίγηρα, που συνορεύει με τη νότια Λιβύη, για να περικυκλώσει τη χώρα του και μετά να εισβάλει.


Την ίδια ώρα, ρωσικό think tank ανέφερε την Κυριακή ότι η Τουρκία φέρεται ότι έχει συνάψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τον Νίγηρα! Γεγονός που ήδη κάνει αναλυτές επί των διεθνών ζητημάτων να προβλέπουν ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Νίγηρα θα ενισχύσει τον έλεγχο της Άγκυρας στην περιοχή.

Χαρακτηριστική είναι η άποψη που εξέφρασε για τις εξελίξεις ο Λίβυος πολιτικός αναλυτής Ισμαήλ Μπεζίνκα, που είπε: «Ο Νίγηρας υποφέρει πολύ, σε όλα τα επίπεδα, από την αναστολή των σχέσεών του με τη Λιβύη. Ως εκ τούτου, η Τουρκία θα είναι σύμμαχός του και θα τον υποστηρίξει από τη μία πλευρά, ενώ από την άλλη θα επιτρέψει στην Άγκυρα να αποκτήσει πρόσβαση στην καρδιά της Αφρικής».

Ο Μπεζίνκα πρόσθεσε, ακόμη, ότι «η επόμενη χώρα για την Τουρκία θα είναι το Τσαντ (σ.σ. ακριβώς δίπλα στον Νίγηρα και οι δυο τους ακριβώς από κάτω από τη Λιβύη), που θα υπογράψει τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, ειδικά καθώς η οικονομική και η διπλωματική συνεργασία βρίσκονται σε συνεχή ανάπτυξη μεταξύ των δύο χωρών».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]