Η Τουρκία ανακοίνωσε άμεση έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα!
"Πάγωσε" ο Ερντογάν τις εργασίες του Ορούτς Ρέις
Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Kalin δήλωσε πως ο πρόεδρος Tayyip Erdogan ζήτησε να "παγώσουν" οι δραστηριότητες, ως μια εποικοδομητική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα, σημείωσε πως η Ελλάδα "αποτελεί έναν σημαντικό γείτονα για την Τουρκία", προσθέτοντας "είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε (όλες τις διαφορές μας) χωρίς όρους".
Και συνέχισε λέγοντας: "Ας εργαστεί ο καθένας στα εδάφη του και ας διεξαχθούν κοινές εργασίες στα αμφισβητούμενα εδάφη".
Συμπλήρωσε επιπλέον πως η πίεση από την Ελλάδα στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας την θέση της στην ΕΕ, "δεν θα οδηγήσει σε κανένα αποτέλεσμα".
Εξάλλου, ο ίδιος δήλωσε πως ο γερμανικός Τύπος ήταν υπερβολικός όταν ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου, προσθέτοντας ωστόσο ότι "υπήρξε η δημιουργική συμβολή της κυρίας Μέρκελ, και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνομιλήσει χωρίς προϋποθέσεις και όρους.
Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν απαντώντας σε ερώτηση για τις πληροφορίες παγώματος των ερευνών του τουρκικού πλοίου Ορούτς Ρέις για ένα μήνα, είπε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας θεωρεί: "Εφόσον πάμε σε διαδικασίες διαλόγου να περιμένουμε για ένα διάστημα".
Η παρέμβαση της καγκελαρίου Μέρκελ για εκτόνωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο απασχολεί σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ. Όπως σημειώνουν, μετά την επικοινωνία της Άγκελα Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν τηρείται στάση αναμονής στα σχέδια του Ορούτς Ρέις, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο μπροστά στο λιμάνι της Αττάλειας. Το Ορούτς Ρέις χθες εφοδιάστηκε με γερανό στη θέση που βρισκόταν και περιμένει εντολές για το αν και πότε θα ξεκινήσει έρευνες στην Ανατολική Μασόγειο.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο προσεχής μήνας θα είναι αποφασιστικός για περαιτέρω εξελίξεις. Η Άγκυρα, όπως είναι γνωστό, επιμένει στην άμεση έναρξη εφ'όλης της ύλης διαλόγου με την Ελλάδα, κάτι που σημείωσε λίγο πριν και ο Ιμπραήμ Καλίν λέγοντας: "Είμαστε έτοιμοι για διάλογο άνευ όρων και προυποθέσεων".
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο δεύτερο μισό του Σεπτέμβρη ολοκληρώνονται οι 90 μέρες βάσει της τουρκικής νομοθεσίας και θα μπορεί να ξεκινήσει η αδειοδότηση των τεμαχίων που έκοψε η Τουρκία βάση του τουρκολυβικού συμφώνου. Έτσι τότε η Τουρκία θα μπορεί να δώσει άδειες για να ξεκινήσουν ερευνες κοντά στην Κρήτη, την Κάρπαθο και τη Ρόδο. Κάτι που θα βάλει και πάλι φωτιά στην περιοχή.
Αποκρυπτογραφώντας τις δηλώσεις Καλίν
Η απόδοση της απόφασης στον Ταγίπ Ερντογάν, αποβλέπει προφανώς στο να εμφανιστεί και πάλι η Άγκυρα ως έχουσα την πρωτοβουλία των κινήσεων στο ανώτατο επίπεδο και να διασκεδασθούν τυχόν εντυπώσεις ότι η Τουρκία υποχωρεί υπό πίεση.
Στην πραγματικότητα, με δεδομένη τη διπλωματική κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί κυρίως από γερμανικής πλευράς (με στόχο το άνοιγμα μιας συνολικής διαπραγμάτευσης, αλλά υπό τον όρο της αποφυγής προκλητικών ενεργειών, όπως οι έρευνες του "Ορούτς Ρεϊς”), οι Τούρκοι ιθύνοντες προσπαθούν να μεταστρέψουν την έξωθεν πίεση προς την κατεύθυνση της Αθήνας.
Το ότι ο Ιμπραχίμ Καλίν κάνει λόγο για ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, χωρίς να έχει υπάρξει δημοσίως ούτε απευθείας πρόσκληση από την τουρκική πλευρά ούτε απάντηση από την ελληνική, το εικονογραφεί αυτό χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να συνυπολογισθεί και η "αποστολή” της Ισπανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αράντσα Γκονσάλες Λάγια (με το πλούσιο βιογραφικό στην Ε.Ε., τον ΟΗΕ και προηγουμένως σε μεγάλο γερμανικό δικηγορικό γραφείο), η οποία συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, προερχόμενη από αντίστοιχες επαφές στην Άγκυρα.
"Φθάσαμε σε ένα σημείο καμπής κυρίως σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτός ήταν ένας χρήσιμος διάλογος με τον Μεβλούτ [Τσαβούσογλου] για την αποκλιμάκωση των εντάσεων που υπάρχουν. Νομίζω πως η βούλησή του να παύσει την έρευνα για τουλάχιστον έναν μήνα ώστε να δώσει χώρο σε διάλογο μεταξύ των μερών είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης” δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός δίνοντας δημοσίως και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες ως προς το χρονοδιάγραμμα των κυοφορούμενων συνομιλιών.
Από αυτή την άποψη, δεν είναι τυχαία η χθεσινή δήλωση του Νίκου Δένδια, ο οποίος (σε μια προσπάθεια να προληφθεί μια τουρκικής εμπνεύσεως διαπραγμάτευση "εφ' όλης της ύλης”) τόνισε: "Είμαστε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία αλλά επί πραγματικών και όχι επί φανταστικών διαφορών. Οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι πολύ συγκεκριμένες. Αφορούν την υφαλοκρηπίδα και την υπερκείμενη θαλάσσια ζώνη. Δεν είναι περί παντός επιστητού”.
Ωστόσο, η οριοθέτηση του διαλόγου φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, όταν ήδη χθες με συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ, ο Τούρκος αντιπρόεδρος υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι στις "κόκκινες γραμμές” της Άγκυρας περιλαμβάνονται η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου (για την οποία, όπως είπε, γίνεται ήδη νομική προεργασία), καθώς και η "Γαλάζια Πατρίδα” στην Μεσόγειο, η Κύπρος, ο διαμοιρασμός του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Το ότι το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης σχεδόν μονοπωλήθηκε από τον ισχυρισμό του ότι οι τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο από το 1960 και μετά υπαγορεύθηκαν από την επιδίωξη των να αποτραπεί "γενοκτονία” των Τουρκοκυπρίων, όπως αυτή που "διαπράχθηκε” εις βάρος των Τουρκοκρητικών τον 19ο αιώνα, δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι λοιπές, λιγότερο ηχηρές, "κόκκινες γραμμές” του συνιστούν πραγματικό πρόγραμμα "φιλανδοποίησης” των χωρών της περιοχής, με πρώτη την Ελλάδα.
Έδεσε στο λιμάνι της Αττάλειας το Oruc Reis
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως άγκυρα επτά μέρες μετά την έκδοση της NAVTEX που κόντεψε να προκαλέσει ελληνοτουρκικό θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σήκωσε το "Oruc Reis".
Όπως μετέδιδε το philenews.com το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, που ετοιμαζόταν για έρευνες νοτίως του Καστελορίζου και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εισήλθε τις τελευταίες ώρες στο Λιμάνι της Αττάλειας.
Σε μια πράξη που υποδηλώνει προσωρινό "κλείδωμα" της αποκλιμάκωσης, το "Oruc Reis" κατευθύνθηκε, με τρεις κινήσεις, από το αγκυροβόλιο ανοικτά του Λιμανιού, εντός του, με τη συνοδεία των βοηθητικών του σκαφών.
Η κινητοποίηση στη θάλασσα, έρχεται να συμπληρώσει δήλωση της Ισπανίδας Υπουργού Εξωτερικών, η οποία επισκεπτόμενη την Άγκυρα δήλωσε πως η Τουρκία αποζητεί μείωση της έντασης για ένα περίπου μήνα.
Πάντως, οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή και ετοιμότητα μέχρι τη λήξη της NAVTEX, στις 2 Αυγούστου.
Άγκυρα: «Ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για να κάνουμε ΚΟΙΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΙΣ ΑΜΙΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ»!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο καλά γνωρίζουν οι άθλιοι της Αθήνας τη μέθοδο του βατράχου που τον σιγοβράζουν στην κατσαρόλα ώστε όταν καταλάβει τι του έχουν φτιάξει να είναι πολύ αργά γι αυτόν να πηδήξει έξω από την κατσαρόλα.
Ένας τέτοιο βάτραχο θεωρεί τον Έλληνα το ξεπουλημένο στη Γερμανία, κατ ουσίαν στη Νέα Τάξη, πολιτικό κατεστημένο με κορυφαία πιόνια σύμπαν το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Μητσοτάκη.
“ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ” ΓΙΑ ΚΟΙΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΙΣ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.... και το σιβράσιμο άρχισε.
Ελάτε να πηδήξουμε έξω από την κατσαρόλα τώρα αμέσως γιατί αν η ανακοίνωση της ΑΓΚΥΡΑΣ είναι αλήθεια τότε θέλουν όλοι “στήσιμο”... Εφ' όσον αφ' ενός παραδέχονται αμφιλεγόμενες περιοχές και αφ' ετέρου προχωρούν σε συνεκμετάλλευση.
Άμεσα και με κάθε τρόπο ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ πρέπει να αντιδράσει σε τέτοιες ανήκουστες και πρωτοφανείς υποχωρήσεις και ξεπούλημα κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος.
Δεν έχουν κανένα δικαίωμα για τέτοιες “συζητήσεις”.
Δεν είναι αμπελοχώραφο του παππού τους η Ελλάδα. Έχει λαό, κατοικείται από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ και ανήκει σε αυτό και θα ανήκει όσο θα υπάρχουν Έλληνες να την υπερασπιστούν και να εξοβελίσουν τους προδότες.
Η Ελλάδα ποτέ δεν ηττήθηκε σε πόλεμο χωρίς προδοσία. Ηττήθηκε μόνον όταν οι προδότες, αυτά τα φίδια που πάντα τρέφει στα σπλάχνα της, υποκίνησαν διχόνοιες και άνοιξαν κερκόπορτες για να ηττηθεί η ΠΑΤΡΙΔΑ “τους”.
Τώρα χρησιμοποιούν και τον ΚΟΡΩΝΟΪΟ ως κεκρόπορτα!