Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ισορροπίες τρόμου στη Λιβύη


Ο ρόλος Τραμπ, Πούτιν και το εφιαλτικό σενάριο εμπλοκής
Ρόλο ειρηνοποιού στη Λιβύη θέλουν οι Αμερικανοί
Ο Πούτιν αθέατος ρυθμιστής των εξελίξεων

Με τα συντρίμμια των τουρκικών αντιαεροπορικών να αχνίζουν ακόμη από το χτύπημα στην βάση Αλ Ουατίγια, ο ισραηλινός Τύπος παρουσιάζει ως δεδομένο το εφιαλτικό σενάριο της στρατιωτικής εμπλοκής Αιγύπτου και Τουρκίας στα λιβυκά εδάφη. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Τρίπολης υποστηρίζει πως τα πλήγματα στην στρατιωτική βάση στα Νότια της Τρίπολης δεν είναι έργο του Χαφτάρ αλλά των συνεργών του. Ο υπουργός Άμυνας της Λιβύης δήλωσε ότι «τα αεροπλάνα που χρησιμοποιήθηκαν για τον βομβαρδισμό της βάσης της Αλ Ουατίγια ήταν αεροπλάνα υψηλής τεχνολογίας. Ο Χαφτάρ δεν διαθέτει τέτοια αεροπλάνα, εκτός αν του τα παρείχε ξένη δύναμη».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, τα μέσα της Τυνησίας παρουσίασαν τη Δευτέρα μία διαφορετική εκδοχή για το πλήγμα στα Δυτικά της Λιβύης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Arab Weekly στην επιχείρηση κατά των Τουρκικών στόχων στην βάση Αλ Ουατίγια, χρησιμοποιήθηκαν γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale. Στην περιοχή τέτοιου τύπου μαχητικά διαθέτουν μόνο η Γαλλία και η Αίγυπτος.


Η Γαλλία και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει συμβόλαιο συνολικού ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια μαχητικών Rafale από το 2017 και σήμερα η Αίγυπτος διαθέτει 11 ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στα σύνορα με την Λιβύη. Το συμβόλαιο με την Γαλλία προβλέπει την παράδοση 24 συνολικά αεροσκαφών μέχρι το τέλος του 2022, ενώ η τελευταία παραλαβή από την Αίγυπτο έγινε τον Ιούλιο του 2017. Τα Rafale είναι τα αεροσκάφη που η Αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία χρησιμοποιεί σε κάθε επέμβασή της στα Λιβυκά εδάφη. Ο Τούρκους Υπουργός Άμυνας Ακάρ από την Λιβύη όπου βρέθηκε φρόντισε να επικρίνει και πάλι την Γαλλική στάση στην Λιβυκή κρίση, χωρίς πάντως να αναφερθεί στο πρόσφατο χτύπημα. «Με διάφορες δικαιολογίες και με διάφορα λόγια (η Γαλλία) προσπαθεί να κατηγορήσει την Τουρκία, αλλά ένα τέτοιο κλίμα είναι απαράδεκτο» είπε χαρακτηριστικά.

Με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο να κλιμακώνεται η Τουρκία σπεύδει να στηρίξει για ακόμη μία φορά την αποκλεισμένη από ενεργειακούς πόρους κυβέρνηση της Τρίπολης. Σύμφωνα με το Reuters, η Τουρκία αποστέλλει άμεσα στην περιοχή πλωτό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας προκειμένου να ομαλοποιηθεί η τροφοδοσία με ρεύμα στην πρωτεύουσα της χώρας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]