Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκτός ελέγχου η πανδημία στις ΗΠΑ


Ενώ τα νέα για ανησυχητική υποτροπή της COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τον γύρο του κόσμου, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε, όπως το συνηθίζει από την αρχή της πανδημίας, καθησυχαστικός. «Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει διαγνωστικά τεστ σε περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά εκείνο που διαπιστώσαμε είναι ότι στο 99% των περιπτώσεων η νόσος είναι ανώδυνη», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος το περασμένο Σάββατο, στις δηλώσεις του με αφορμή την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου.

Η αστήρικτη αισιοδοξία του Τραμπ προκάλεσε πολλές επικρίσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 20% όσων διαγνώστηκαν με COVID-19 νόσησαν βαριά, σε πολλές περιπτώσεις από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια. Ακόμη και όσοι έχουν ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα, αποτελούν δυνητικές πηγές μετάδοσης της νόσου σε πιο ευάλωτες κατηγορίες. Ερωτηθείς για τη δήλωση Τραμπ, την Κυριακή, ο επίτροπος της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, δρ Στίβεν Χαν, όχι μόνο δεν κάλυψε τον πρόεδρο, αλλά τόνισε σε συνέντευξή του στο CNN ότι «έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα και ο κόσμος οφείλει να το πάρει πολύ στα σοβαρά».


Με τα μέχρι χθες δεδομένα, οι ΗΠΑ πλησίαζαν τα τρία εκατομμύρια κρούσματα (περισσότερα από κάθε άλλη χώρα, διπλάσια από εκείνα της δεύτερης στην κατάταξη Βραζιλίας), ενώ τα θύματα της νόσου ξεπερνούσαν τις 130.000. Αν και η ημερήσια αύξηση των νεκρών συνεχίζει να πέφτει, οι επιστήμονες φοβούνται ότι η τάση μπορεί να αντιστραφεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς στις νότιες πολιτείες η πανδημία έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Ηδη, σε πέντε πολιτείες ο αριθμός των θυμάτων έχει αρχίσει να ανεβαίνει ξανά.

Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο πενθήμερο του Ιουλίου οι ΗΠΑ κατέγραψαν τρία ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων. Στο ίδιο διάστημα, δεκαέξι πολιτείες κατέγραψαν ημερήσια ρεκόρ. Την Κυριακή, δύο από τις μεγαλύτερες πολιτείες της χώρας, το Τέξας και η Φλόριντα, ξεπέρασαν τις 200.000 κρούσματα η κάθε μία. Η εξέλιξη της νόσου στον αμερικανικό Νότο, όπου οι κυβερνήτες είναι κατά κανόνα Ρεπουμπλικανοί, βάζει τροχοπέδη στα σχέδια επανεκκίνησης της οικονομίας και εκθέτει τον Τραμπ, ο οποίος έριχνε τις ευθύνες στους Δημοκρατικούς κυβερνήτες όσο η νόσος χτυπούσε σκληρότερα τις δικές τους πολιτείες.

Στο μεταξύ, νεότερα στοιχεία των ομοσπονδιακών αρχών που έφεραν στη δημοσιότητα οι New York Times αποδεικνύουν ότι το ρήγμα των φυλετικών ανισοτήτων ως προς την COVID-19 είναι ακόμη βαθύτερο από ό,τι φαινόταν μέχρι πρότινος. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, ένας μαύρος ή ισπανόφωνος έχει τριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσει από COVID-19 και διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνει από τη νόσο, σε σύγκριση με έναν λευκό ομοεθνή του. Η σύγκριση είναι σχεδόν ταυτόσημη για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και για όλες τις περιοχές της χώρας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]