Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αγία Σοφία: Τι λένε οι διεθνολόγοι για την απόφαση να μετατραπεί σε τζαμί


Σε πολιτικά τερτίπια με στόχο τις ψήφους ισλαμιστών, αποδίδουν γνώστες της τουρκικής πραγματικότητας, τις κινήσεις που Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Καθηγητές διεθνών σχέσεων μίλησαν στο OPEN TV, για την απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας να μετατρέψει το πολιτισμικό μνημείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υποστηρίζοντας πως αυτή η κίνηση είναι μια επιθετική τόσο προς τους Χριστιανούς όλου του κόσμου, όσο και για τον δυτικό πολιτισμό στο σύνολό του.

Σε πολιτικά τερτίπια με στόχο τις ψήφους ισλαμιστών, σε πιθανές πρόωρες εκλογές, αποδίδουν γνώστες της τουρκικής πραγματικότητας, τις κινήσεις που Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει υπό τον μανδύα της δικαιοσύνης σταδιακά, την Αγία Σοφία σε τζαμί και παρά την διεθνή κατακραυγή σήμερα έγινε το πρώτο βήμα.


Σύμφωνα με τον διδάκτωρ των Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Αφεντούλη Λαγγύδη, «ο κύριος πολιτικός στόχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι εσωτερικός, παρά το γεγονός ότι αυτό έχει και διεθνείς αντιδράσεις. «Πάντα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ένα θέμα εσωτερική πολιτικής το μετατρέπει σε εξωτερική φροντίζοντας να εξασφαλίσει τα απαραίτητα ανταλλάγματα από τους συνομιλητές του».

Από την άλλη μεριά ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης ανέφερε πως «αυτό είναι μια απροσδόκητη απόφαση, η οποία σηματοδοτεί επιθετικότητα του τουρκικού κράτους και του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος είναι δικτάτορας, απέναντι στην Χριστιανοσύνη τον Ελληνισμό, τον Δυτικό κόσμο. Ότι αντιπροσωπεύει η Αγία Σοφία.

Η Αγία Σοφία, το οικουμενικό μνημείο που ενώνει την ιστορική παράδοση Χριστιανών και Μουσουλμάνων με την μετατροπή του σε ισλαμικό τέμενος, ανοίγει τη πόρτα του διχασμού. «Η σημερινή απόφαση για την Αγία Σοφία, είναι μια μεγάλη νίκη του Ερντογάν επί του Κεμάλ. Σήμερα ο Ερντογάν, δυστυχώς, βάζει την Τουρκία επισήμως, στον ισλαμικό δρόμο. Στον δρόμο της Ανατολής», αναφέρει από την δική του μεριά, στο OPEN TV ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου.

«Θα δούμε κατά πόσο ο πρόεδρος Ερντογάν θα προβεί σε ενέργειες ολικής μετατροπής της Αγίας σοφίας, σε τζαμί. Υπέγραψε άλλωστε το σχετικό διάταγμα, ή αν θα νερώσει την κατάσταση με το να επιτρέψει η Αγία Σοφία, να λειτουργεί μερικώς και ως μουσείο, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, η κίνηση αυτή του Τούρκου προέδρου θα τον φέρει σε αντιπαράθεση με πολλούς. Οπωσδήποτε αυτή είναι μια πολύ κακή εξέλιξη για την Τουρκία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις της Τουρκίας με τον πολιτισμένο κόσμο», αναφέρει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

«Ένα τέτοιο μνημείο, οικουμενικής αξίας, αποτελεί πολύτιμο ιστορικό κειμήλιο και παρακαταθήκη ανά τους αιώνες. Ως πανανθρώπινη κληρονομιά, η Αγία Σοφία απαιτεί τον προσήκοντα σεβασμό, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας», δήλωσε από την δική του πλευρά, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου

«Ένα μνημείο με τέτοια μακραίωνη ιστορία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο άσκησης πολιτικής. Θα πρέπει να αποτελεί σημείο συνάντησης μεταξύ των λαών και όχι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας. Η μοναδική της αρχιτεκτονική και ο πλούσιος εσωτερικός της διάκοσμος την καθιστούν ένα παγκόσμιο αριστούργημα", σημείωσε, προσθέτοντας πως η ένταξη της Αγίας Σοφίας από το 1985 στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ως μουσείο «συνεπάγεται, εκτός των άλλων, συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις από τη γείτονα χώρα».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]