Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αγία Σοφία: Η Τουρκία ξεκίνησε προετοιμασίες για το άνοιγμα ως τζαμί


Μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας

Οι τουρκικές αρχές άρχισαν επιθεωρήσεις στην Αγία Σοφία σήμερα στο πλαίσιο προετοιμασιών, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή, μία ημέρα μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να ανοίξει τον δρόμο για την μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί.

Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία την 24η Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 1934 και το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το βυζαντινό μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Το κτίριο έκλεισε για τους επισκέπτες σήμερα, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, περιγράφοντας πως ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.

Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.


Οι αλλαγές για την πρώτη προσευχή

Οι αλλαγές εντός της Αγίας Σοφίας προκειμένου να μετατραπεί σε τζαμί και να ανοίξει για λατρεία στις 24 Ιουλίου, θα συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει υπό τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας.

Αρχαιολόγοι υπέβαλαν ήδη κάποιες προτάσεις στην τουρκική προεδρία, ενώ χθες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αξιωματούχοι του υπουργείου Πολιτισμού συζήτησαν με τη Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων μελετώντας αλλαγές στο εσωτερικό του μνημείου.

Κάποιες από τις προτάσεις που συζητούνται είναι στις 24 Ιουλίου να τοποθετηθεί ένα ειδικό σύστημα φωτισμού στο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, στα σημεία που θα πραγματοποιηθεί προσευχή, το οποίο θα φωτίζει τις χριστιανικές αγιογραφίες εκτός ωρών προσευχής και θα σβήνει την ώρα της προσευχής.

Συζητείται ακόμη οι αγιογραφίες να καλύπτονται με κουρτίνες, αν και αυτή η επιλογή δεν φαίνεται επικρατούσα, καθότι δεν θέλουν να παρέμβουν στη δομή του μνημείου.

Αναφέρεται ακόμη ότι στα μέρη της Αγίας Σοφίας που θα γίνεται η προσευχή θα στρωθεί ένα χαλί, ενώ για να μην πατούν οι τουρίστες στο χαλί θα διαχωριστεί διάδρομος.

Χθες το βράδυ η σελίδα του μουσείου της Αγίας Σοφίας στο twitter «κατέβηκε» και στη θέση της άνοιξε μία σελίδα «Αγία Σοφία Τζαμί».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]