Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το twitter ναυαρχίδα της τουρκικής προπαγάνδας


Λογαριασμούς σε κοινωνικά δίκτυα, χρησιμοποιεί η τουρκική κυβέρνηση για να στραφεί κατά επικριτών του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί, δημοσιογράφοι και διασημότητες στην Τουρκία και σε άλλες χώρες.

Σε σχετικές αποκαλύψεις προέβη το Nordic Monitor, το οποίο έχει ερευνήσει ενδελεχώς ανώνυμο λογαριασμό Twitter που διαχειρίζεται η κυβέρνηση της Τουρκίας, ως μέσον δημοσίας διπλωματίας αλλά και ως πλατφόρμα δυσφημήσεως άλλων χωρών, ξένων ηγετών και επικριτών του Ερντογάν.

Χρησιμοποιείται ο λογαριασμός «@trdiplomacy» στο Twitter και στο Facebook που δεν παρέχει στοιχεία επικοινωνίας και επί πλέον δεν αναφέρει τον δημιουργό του ιστότοπου. Ο μόνος τρόπος να επικοινωνήσει κάποιος με τους διαχειριστές του, είναι να συμπληρώσει μια απλή φόρμα επικοινωνίας, όπως συμβαίνει σε πολλούς «σκοτεινούς» ιστοτόπους προπαγάνδας. Το «trdiplomacy.com» χρησιμοποιεί επίσης μια υπηρεσία απορρήτου που κρύβει τα προσωπικά στοιχεία του κατόχου από δημόσιες βάσεις δεδομένων.


Το ερώτημα που τίθεται, είναι ποιος είναι ο διαχειριστής του ανώνυμου πολύγλωσσου λογαριασμού, ο οποίος εμφανίζεται σε επτά διαφορετικές γλώσσες.

Ο Φαρεττίν Αλτούν, επικεφαλής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο οποίος χειρίζεται θέματα προπαγάνδας του Τούρκου Προέδρου, δίνει κάποια στοιχεία επί του θέματος. Ο Αλτούν ο οποίος ποτέ δεν χρησιμοποιεί retweets σε άλλους λογαριασμούς Twitter, εκτός από τον επαληθευμένο και επίσημο της Προεδρίας, ανήρτησε στο «trdiplomacy» στοιχεία για την πανδημία. Δεδομένου ότι ο Αλτούν είναι πολύ προσεκτικός και συνεπής στην κοινή χρήση μόνο επίσημων αναρτήσεων, μοιράστηκε εκ παραδρομής πιθανότατα το tweet του «@trdiplomacy», ενώ γνώριζε ακριβώς τι ήταν.

Πιθανόν το πιο σημαντικό στοιχείο ήταν η δημόσια παραδοχή από τον Ακίφ Μπεκί, πρώην εκπρόσωπο του Ερντογάν, ο οποίος αποκάλυψε ότι το «@trdiplomacy» ήταν έργο του Γραφείου Δημοσίας Διπλωματίας, το οποίο πλέον ανήκει στην Προεδρία με υπεύθυνο τον Αλτούν.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία διέθετε κατά το παρελθόν έναν επίσημο λογαριασμό για τη δημόσια διπλωματία, «@Turkeyinfo», τον οποίο διαχειριζόταν το ίδιο γραφείο, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2013. Το «@Turkeyinfo» είναι πλέον ένας λογαριασμός – φάντασμα του οποίου οι αναρτήσεις και το αρχείο έχουν διαγραφεί εντελώς. Δεν είναι τυχαίο ότι το «@trdiplomacy» δημιουργήθηκε τον 17 Ιανουάριο του 2014, λίγες μέρες μετά την απενεργοποίηση του επίσημου λογαριασμού.

Με την εφαρμογή του νέου προεδρικού συστήματος το 2017, οι δημόσιες διπλωματικές δραστηριότητες διεξάγονται από την Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής Προεδρίας, την οποία διευθύνει ο Αλτούν. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο ίδιος είναι ο επικεφαλής και των δύο τμημάτων που είχαν προηγουμένως συνδεθεί με το Γραφείο Δημοσίας Διπλωματίας: το κρατικό Πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και την Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών, η οποία παράγει το περιεχόμενο του «@trdiplomacy».

Με την πρώτη ματιά, όποιος είναι εξοικειωμένος με τα γραφήματα του Anadolu και της Διευθύνσεως Επικοινωνιών μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι αυτά που δημοσιεύονται στο «@trdiplomacy» προετοιμάζονται από την ίδια ομάδα ανθρώπων. Ενδεικτικό του ανωτέρω η κοινή χρήση παρόμοιων γραφικών. Επί πλέον λόγω της ανωνυμίας του, είναι χαρακτηριστικό ότι το «@trdiplomacy» χρησιμοποιεί ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα.

Newsbreak


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]